Oto przykład, jak przy odrobinie inwencji twórczej w ciągu 30 minut można przyrządzić smaczny obiad dla całej rodziny! W dodatku będzie to obiad zdrowy, pożywny i przede wszystkim trafi w gusta osób aktywnych fizycznie.

 

SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki
2. Sposób przyrządzenia
3. Wartości odżywcze

 

 

1. Niezbędne składniki

– 2 duże papryki,

– 100 g fileta z piersi kurczaka bądź piersi indyka,

– pieprz,

– sól,

– ząbek czosnku,

– 50 g ryżu białego,

– kostka rosołowa.

 

2. Sposób przyrządzenia

Na samym początku należy zmielić zakupiony filet z piersi kurczaka bądź indyka. Warto nadmienić, że bardziej wartościowe jest mięso z indyka. W czasie przygotowywania mięsa można wstawić wodę na ryż. Warto dodać do niej soli, aby ryż się nie sklejał ze sobą. Ryż należy wrzucić do wrzątku i gotować około 12–15 minut zgodnie z zaleceniem na opakowaniu.

 

Po zmieleniu mięsa należy je dokładnie przyprawić. Wskazane będą pieprz, sól oraz czosnek, który doda mięsu smaku, a posiłkowi dodatkowych walorów zdrowotnych.

 

Następnie gdy mięso jest już gotowe, a ryż znalazł się we wrzącej wodzie, należy przygotować papryki. W związku z tym należy delikatnie odkroić ich górną część, aby móc je oczyścić z nasion.

 

Oczyszczone papryki faszeruje się mięsem i gotuje w garnku pod przykryciem około 30 minut, aż papryki nie będą wystarczająco miękkie. Do wody dla uzyskania lepszego smaku dodajemy kostkę rosołową.

 

3. Wartości odżywcze

Białko: 25 g

Węglowodany: 40 g

Tłuszcze: 4 g

 

Łączna wartość kaloryczna: 296 kcal.