Pomysł na obiad? Wybierz zdrowy obiad! Przepis na faszerowane papryki z mięsem
Oto przykład, jak przy odrobinie chęci w ciągu 30 minut można przyrządzić smaczny obiad dla całej rodziny! To zdrowy i pożywny posiłek, idealny dla osób aktywnych fizycznie.
SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki
2. Sposób przyrządzenia
3. Wartości odżywcze
– 2 duże papryki,
– 100 g filetu z piersi kurczaka bądź piersi indyka,
– pieprz,
– sól,
– ząbek czosnku,
– 50 g ryżu białego,
– kostka rosołowa bio.
Zmielić filet z piersi kurczaka lub indyka. W czasie przygotowywania mięsa wstawić wodę na ryż. Warto dodać do niej soli, aby ryż się nie sklejał. Ryż wrzucić do wrzątku i gotować ok. 12–15 minut zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zmielone mięso dokładnie przyprawić, np. pieprzem, solą oraz czosnkiem, i wymieszać z ugotowanym ryżem. Następnie przygotować papryki – delikatnie odkroić górną część i oczyścić je z nasion. Oczyszczone papryki faszerować mięsem i gotować w garnku pod przykryciem ok. 30 minut, aż będą miękkie. Dla uzyskania lepszego smaku do wody dodać kostkę rosołową bio.
Białko: 25 g
Węglowodany: 40 g
Tłuszcze: 4 g
Łączna wartość kaloryczna: 296 kcal.