Kiwano – kolczasty ogórek pomocny dla zdrowia
Owoce tropikalne to niezwykłe bogactwo składników odżywczych. W tym tekście przedstawiamy kiwano, owoc będący protoplastą banana i kiwi, który warto wprowadzić do diety ze względu na cenne właściwości.
SPIS TREŚCI:
1. Co to jest kiwano?
2. Właściwości
3. Zastosowanie
dietetyczne i treningowe już od 42 zł / mies.
1. Co to jest kiwano?
Kiwano, inaczej ogórek afrykański lub ogórek kolczasty, jest jedną z odmian ogórka. Naturalnym miejscem występowania tego gatunku są tereny Afryki, od obszarów Kraju Przylądkowego po północne części Sudanu, niemniej jednak kiwano jest także spotykane na Półwyspie Arabskim, głównie w Jemenie.
Ogórek afrykański charakteryzuje się oryginalnym wyglądem, owalny owoc jest pokryty żółtawo-pomarańczową grubą skórą z kolcami przypominającymi te na kasztanach. Natomiast pod zewnętrzną warstwą występuje delikatny i soczysty miąższ, którego smak jest łudząco podobny do smaku kiwi i banana. Nazwa kiwano pochodzi właśnie od połączenia nazw tych dwóch owoców. Póki co popularność tej rośliny w Polsce jest niewielka, ale coraz częściej można znaleźć kolczastego ogórka w niektórych sklepach ze zdrową żywnością.
2. Właściwości
Ogórek kiwano, podobnie jak znaczna część tropikalnych owoców, charakteryzuje się różnorodnym składem, którego podstawę stanowią liczne mikroelementy. Kolczasty ogórek zawiera sporą dawkę prozdrowotnych pierwiastków, znajdują się w nim między innymi: cynk, fosfor, mangan, potas, wapń czy żelazo. Kiwano to także bogate źródło kwasu askorbinowego, który powszechnie jest znany jako zwiększająca odporność witamina C. Co więcej, ogórek afrykański posiada wiele witamin z grupy B, kwas foliowy, a także retinol, czyli cenną dla skóry i wzroku witaminę A. Oprócz tego kiwano wyróżnia się niską wartością energetyczną, zawiera małe ilości związków tłuszczowych i węglowodanów, dzięki czemu można z powodzeniem wykorzystać go w dietach niskoenergetycznych, które są ukierunkowane na zmniejszenie nadmiernej masy ciała.
3. Zastosowanie
Kiwano to roślina, która z powodzeniem może być wykorzystywana w planach żywieniowych osób z licznymi problemami zdrowotnymi. Wszystko za sprawą zawartości dużej ilości składników, co pozwala przypuszczać, że ogórki kolczaste mogą wpływać na prawidłową pracę serca i wątroby. Afrykański ogórek ma także silne działanie oczyszczające, co jest związane z moczopędnymi właściwościami tej rośliny. Warto też ponownie wspomnieć o niewielkiej kaloryczności kiwano. Zawiera małe ilości związków tłuszczowych i węglowodanów, dzięki czemu można z powodzeniem wykorzystać go w dietach niskoenergetycznych, które są ukierunkowane na zmniejszenie nadmiernej masy ciała.
Owoce kiwano wykorzystywane są jako składnik wielu posiłków. Można wykorzystywać go jako dodatek do sałatek czy koktajlów. Ogórki kolczaste to także świetny sposób na ugaszenie pragnienia, w związku z czym często wykorzystywane są w różnego rodzaju napojach.