Batoniki węglowodanowo-białkowe to nie tylko smaczne i zdrowe przekąski, ale również idealne źródło wartości odżywczych.

 

SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki
2. Sposób przyrządzenia
3. Wartości odżywcze



1. Niezbędne składniki

– 150 g płatków owsianych błyskawicznych zmielonych w blenderze na drobno,

– 40 g odżywki kazeinowej (smak naturalny, waniliowy, orzechowy, czekoladowy),

– 30 g masła orzechowego,

– słodzik,

– 5 g kakao (1 łyżeczka),

– woda.

 

2. Sposób przyrządzenia

Do miseczki wsypujemy zmielone płatki owsiane i odżywkę białkową. Dokładnie wszystko mieszamy. W kilku łyżkach wody rozrabiamy kakao i słodzik, dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany „zaczyn” dodajemy do płatków i dalej mieszamy.

 

Konsystencja uzyskanej masy powinna przypominać konsystencję kruchego ciasta, ewentualnie ciasta na makaron lub pierogi. Gdyby ciasto było za gęste, dodajemy odrobinę wody.

 

Gotowe batoniki (możemy nadać im dowolną formę) możemy jeść bezpośrednio po przygotowaniu, jednak najlepiej smakują po dobie spędzonej w lodówce. Batoniki smakują wprost wyśmienicie! Stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnych potraw serwowanych na kolację.

 

3. Wartości odżywcze

Białko: 52 g

Węglowodany: 113 g

Tłuszcze: 31 g

 

Łączna wartość kaloryczna: 939 kcal.