Pomysł na kolację? Wybierz zdrową kolację. Dietetyczna tortilla – znakomity przepis
Tortilla kojarzy się nie tylko ze smacznym kurczakiem oraz warzywami, ale także dietetycznym sosem, który z pewnością będzie dobrym rozwiązaniem dla osób, którym zależy na lekkiej i smacznej kolacji.
SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki
2. Sposób przyrządzenia
3. Wartości odżywcze
– gotowe dietetyczne placki do tortilli,
– 200 g warzyw,
– własnoręcznie przygotowany sos (30 g koncentratu pomidorowego, przyprawy),
– 50 g gotowanego na parze kurczaka.
Ze względu na późną porę danie powinno być nie tylko bogate w składniki odżywcze, ale również lekkostrawne, co zapewni spokojny i długi sen.
W związku z tym unika się smażenia kurczaka na głębokim tłuszczu. Jest to nie tylko ciężkostrawne, ale również niezdrowe i bardzo kaloryczne. Lepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie filetu z piersi kurczaka na parze.
Na gotowy placek do tortilli kładziemy warzywa (pomidor, papryka, ogórek zielony, ogórek kiszony, posiekany liść sałaty, rzodkiewka), a następnie polewamy cienką warstwą własnoręcznie przygotowanego sosu.
Sos można przyrządzić dowolnie. Tradycyjnym wyborem wydaje się koncentrat pomidorowy, który odpowiednio przyprawiony jest nie tylko smaczniejszy od popularnego ketchupu, ale również o niebo zdrowszy!
Przygotowany, a więc ugotowany filet z piersi kurczaka na parze siekamy
i na samym końcu dodajemy do składników znajdujących się na placku. Całość należy zawinąć w rulon, pamiętajmy, by stronę końcową podgiąć do góry. Dzięki temu żaden składnik (zwłaszcza sos) nie będzie uciekać z tortilli!
Białko: 18 g
Węglowodany: 40 g
Tłuszcze: 4 g
Łączna wartość kaloryczna: 268 kcal.