Tortilla kojarzy się nie tylko ze smacznym kurczakiem oraz warzywami, ale także dietetycznym sosem, który z pewnością będzie dobrym rozwiązaniem dla osób, którym zależy na lekkiej i smacznej kolacji.

 

SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki
2. Sposób przyrządzenia
3. Wartości odżywcze

 

 

1. Niezbędne składniki

– gotowe dietetyczne placki do tortilli,

– 200 g warzyw,

– własnoręcznie przygotowany sos (30 g koncentratu pomidorowego, przyprawy),

– 50 g gotowanego na parze kurczaka.

 

2. Sposób przyrządzenia

Ze względu na późną porę danie powinno być nie tylko bogate w składniki odżywcze, ale również lekkostrawne, co zapewni spokojny i długi sen.

 

W związku z tym unika się smażenia kurczaka na głębokim tłuszczu. Jest to nie tylko ciężkostrawne, ale również niezdrowe i bardzo kaloryczne. Lepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie fileta z piersi kurczaka na parze.

 

Na gotowy placek do tortilli kładziemy warzywa (pomidor, papryka, ogórek zielony, ogórek kiszony, posiekany liść sałaty, rzodkiewka), a następnie polewamy cienką warstwą własnoręcznie przygotowanego sosu.

 

Sos można przyrządzić dowolnie. Tradycyjnym wyborem wydaje się koncentrat pomidorowy, który odpowiednio przyprawiony jest nie tylko smaczniejszy od popularnego ketchupu, ale również o niebo zdrowszy!

 

Przygotowany, a więc ugotowany filet z piersi kurczaka na parze siekamy

i na samym końcu dodajemy do składników znajdujących się na placku. Całość należy zawinąć w rulon, pamiętamy o tym, by stronę końcową podgiąć do góry. Dzięki temu żaden składnik (zwłaszcza sos) nie będzie uciekać z tortilli!

 

3. Wartości odżywcze

Białko: 18 g

Węglowodany: 40 g

Tłuszcze: 4 g

 

Łączna wartość kaloryczna: 268 kcal.