Pomysł na kolację? Wybierz zdrową kolację. Przepis na placki z kaszy manny
Kasza manna wzbogacona o odżywkę białkową może z powodzeniem stać się stałą pozycją naszego menu na kolację. Oto nasz przepis – placki z kaszy manny.
SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki
2. Sposób przyrządzenia
3. Wartości odżywcze
– 60 g kaszy manny błyskawicznej,
– 40 g odżywki kazeinowej (dowolny smak),
– 10 g oleju ryżowego,
– 30 g rodzynek,
– 1 jajko.
Kaszę mannę mieszamy w miseczce z kazeiną. Do mieszanki dodajemy jajko, olej i rodzynki. Wszystko wyrabiamy na ciasto o konsystencji gęstej śmietany, w razie potrzeby dodajemy wody. Placuszki smażymy na patelni teflonowej na wolnym ogniu, aż zarumienią się z obu stron.
Placki z kaszy manny to bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. To źródło dobrej jakości węglowodanów w połączeniu z wolno wchłanialnym białkiem i zdrowym tłuszczem. Przepis dla osób niekoniecznie lubiących spędzać czas w kuchni.
Białko: 48 g
Węglowodany: 55 g
Tłuszcze: 23 g
Łączna wartość kaloryczna: 617 kcal.