Kasza manna wzbogacona o odżywkę białkową może z powodzeniem stać się stałą pozycją naszego menu na kolację. Oto nasz przepis – placki z kaszy manny.

 

SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki
2. Sposób przyrządzenia
3. Wartości odżywcze



1. Niezbędne składniki

– 60 g kaszy manny błyskawicznej,

– 40 g odżywki kazeinowej (dowolny smak),

– 10 g oleju ryżowego,

– 30 g rodzynek,

– 1 jajko.

 

2. Sposób przyrządzenia

Kaszę mannę mieszamy w miseczce z kazeiną. Do mieszanki dodajemy jajko, olej i rodzynki. Wszystko wyrabiamy na ciasto o konsystencji gęstej śmietany, w razie potrzeby dodajemy wody. Placuszki smażymy na patelni teflonowej na wolnym ogniu, aż zarumienią się z obu stron.

 

Placki z kaszy manny to bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. To źródło dobrej jakości węglowodanów w połączeniu z wolno wchłanialnym białkiem i zdrowym tłuszczem. Przepis dla osób niekoniecznie lubiących spędzać czas w kuchni.

 

3. Wartości odżywcze

Białko: 48 g

Węglowodany: 55 g

Tłuszcze: 23 g

 

Łączna wartość kaloryczna: 617 kcal.