Pierś z kurczaka ze słodką kaszą gryczaną
Mięso z kurczaka stanowi jedno z najbardziej popularnych mięs na naszych stołach. W naszym przepisie proponujemy podać je z owocową kaszą gryczaną.
SPIS TREŚCI:
1. Składniki
– 200 g piersi z kurczaka,
– 3 łyżki jogurtu naturalnego 0% tłuszczu,
– 100 g kaszy gryczanej,
– 1/2 jabłka,
– 1/4 banana,
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
– 10 g suszonej żurawiny,
– przyprawy: curry, papryka słodka, pieprz cytrynowy, sól himalajska.
2. Przygotowanie
Mięso kroimy w podłużne paski. Mieszamy z jogurtem i przyprawami (z wyjątkiem soli). Następnie odstawiamy, aby smaki mogły się połączyć. Kaszę gryczaną wrzucamy do gotującej i osolonej wody. Gotujemy pod przykryciem zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Jabłko kroimy w kostkę, a banana w półplastry. Owoce przekładamy do miski i łączymy z żurawiną. Gdy kasza będzie gotowa, łączymy ją z owocami i doprawiamy niewielką ilością soli oraz oliwą. Mięso podsmażamy na rozgrzanej patelni przez około 7 do maksymalnie 10 minut. Całość podajemy z ulubioną surówką.
3. Wartości odżywcze
Białko: 29 g
Węglowodany: 48,7 g
Tłuszcze: 21,6 g
Łączna wartość kaloryczna: 490 kcal.