Placuszki jaglane z miodem
Placuszki jaglane to pomysł na zdrowe i smaczne śniadanie bezglutenowe. Mąka jaglana wykorzystana w przepisie dostarcza naszemu organizmowi witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi. Warto spróbować!
SPIS TREŚCI:
– pół szklanki mąki jaglanej (70 g),
– pół szklanki mleka 2% (125 ml),
– jajko (50 g),
– łyżeczka oleju rzepakowego (5 g),
– łyżka miodu (25 g),
– łyżka żurawiny (12 g).
Do miski wlewamy mleko oraz dodajemy jajko, składniki mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy mąkę jaglaną oraz olej i ponownie mieszamy składniki, aż powstanie jednolita masa. Rozgrzewamy patelnię i wylewamy chochelką niewielkie porcje ciasta. Smażymy z obu stron na małym ogniu. Gotowe placki polewamy miodem oraz posypujemy żurawiną. Słodkie i wartościowe śniadanie gotowe!
Białko: 18,1 g
Węglowodany: 86,8 g
Tłuszcze: 15,2 g
Błonnik: 3,5 g
Łączna wartość kaloryczna: 554 kcal.