Pomysł na śniadanie? Wybierz zdrowe śniadanie. Kanapki – przepis z bananem i masłem orzechowym
Kto powiedział, że kanapki muszą być nudne i nie mogą stanowić świetnego posiłku na rozpoczęcie dnia? Kanapki z bananem i masłem orzechowym z pewnością dostarczą organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, aby z uśmiechem na twarzy rozpocząć dzień.
SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki
2. Sposób przyrządzenia
3. Wartości odżywcze
– 120 g pieczywa pełnoziarnistego (1 kromka to ok. 40 g),
– 60 g banana,
– 30 g masła orzechowego,
– 30 g odżywki białkowej (1 miarka).
Śniadanie można również przyrządzić w porannym biegu. Jest ono smaczne i przede wszystkim pożywne. Idealne rozwiązanie dla wiecznie spóźnionych osób, które po przebudzeniu nie mają zbyt wiele czasu.
Warto sięgnąć po pieczywo pełnoziarniste. Należy uważać przy tym, aby nie wybrać pieczywa pszennego bądź kukurydzianego, które nabrało ciemnego koloru jedynie dzięki barwnikowi.
Gotowe kromki chleba należy posmarować masłem orzechowym. Na tak przygotowane kanapki kładzie się obraną ze skórki oraz pokrojoną w cienkie plastry połówkę banana.
Zapotrzebowanie na białko można uzupełnić za pomocą odżywki białkowej rozrobionej z wodą w formie pysznego proteinowego shake’a. Dla lepszego smaku można dorzucić 3 cienkie plasterki banana.
Białko: 31 g
Węglowodany: 21 g
Tłuszcze: 17 g
Łączna wartość kaloryczna: 361 kcal.