Plan diety to bardzo ważny element dla osób, które w taki czy inny sposób chcą udoskonalić swoją sylwetkę. Jest to szczególnie ważne dla tych, którzy żyjąc w pośpiechu, nie mają czasu, by zjeść zdrowy, zbilansowany posiłek.


SPIS TREŚCI:

1. Plan diety – jak zacząć?

2. Co powinno znaleźć się w posiłkach?

3. Plan zrobić samodzielnie, czy u dietetyka?

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc



1. Plan diety – jak zacząć?

Mówiąc o planie, trzeba wiedzieć, że nie ma jednego uniwersalnego planu diety. Plan diety na masę będzie inny niż plan diety 1200 kcal, podobnie plan diety dla mężczyzn będzie inny niż ten dla kobiet. Planowanie diety to bardzo duża część sukcesu, najlepiej jeśli ułożymy od razu plan diety i ćwiczeń.


Najważniejsze, o czym trzeba pamiętać, układając plan diety, to wyliczenie zapotrzebowania kalorycznego. Znając ilość kalorii, którą możemy spożyć, wyliczamy na jej podstawie zawartość białka, tłuszczu i węglowodanów.

To pierwszy krok do tego, by zjadać odpowiednią ilość kalorii

i makroskładników. Następnie ważne, by pulę kalorii przeznaczoną

na dany dzień podzielić na posiłki.


Nie jest to jednak równy podział. Jeśli wybieramy 5 posiłków dziennie rozkład powinien wyglądać następująco: I śniadanie 25%, II śniadanie

10%, obiad 40%, podwieczorek 10%, kolacja 15%. Najlepiej ułożyć plan diety na tydzień. Będzie to skuteczniejsze niż układanie planu z dnia

na dzień.


2. Co powinno znaleźć się w posiłkach?

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Konieczne zjedz je do dwóch godzin po przebudzeniu. Powinno składać się z węglowodanów złożonych, np. owsianka lub inne płatki bądź pieczywo pełnoziarniste; białka, np. wędlina, sery, nabiał; owoców lub warzyw.


II śniadanie ma mieć formę zdrowej przekąski. Można zjeść jogurt Fabryka Siły Sklep

z owocami lub z błonnikiem. Wszystko, co zdrowe i zmieści się w określonej na II śniadanie puli kalorii. Obiad to drugi bardzo ważny posiłek, który również nie powinien być bagatelizowany.


W jego składzie powinny znaleźć się węglowodany złożone w postaci kasz, makaronów razowych, ryżu brązowego. Białka w postaci mięsa, sera, jaj. Trochę tłuszczu dodanego np. w formie sosu do sałatki 

lub do przygotowania mięsa, oraz dużo warzyw. Podwieczorek i kolacja

to już popołudniowe posiłki, które powinny być mniejsze objętościowo

i lekkostrawne. Na podwieczorek można zjeść jogurt lub sałatkę warzywną.


Na kolację natomiast dobrze zjeść białko w połączeniu z warzywami,

z ewentualnym małym dodatkiem produktu pełnoziarnistego, np. sałatkę

z kurczakiem i płatkami owsianymi. Całość każdej diety powinno dopełnić wypijanie odpowiedniej ilości płynów. Może być to woda mineralna, herbaty: zielona, czerwona lub ziołowe.


3. Plan zrobić samodzielnie, czy u dietetyka?
Ułożenie planu diety jest często problematyczne bez pomocy specjalisty, dlatego osoby będące np. na diecie odchudzającej, decydują się na zastosowanie diet, które mają gotowe plany, jak np. dieta Dukana.

Plan diety Dukana jest łatwo dostępny i bez problemu można 

go dostosować do swoich potrzeb. Decydując się na dietę, warto jednak spędzić trochę czasu i zdobyć wiedzę, jak ułożyć tygodniowy plan diety. Wtedy możemy jeść zgodnie ze swoimi upodobaniami i zapotrzebowaniem.