Coraz więcej osób boryka się z problemem nadwagi i otyłości, a co za tym idzie, na rynku pojawiają się coraz to nowsze produkty oferujące pomoc w pozbywaniu się niechcianej tkanki tłuszczowej i odzyskiwaniu zgrabnej sylwetki. Taką nową substancją mającą pomagać w walce z tłuszczem jest zielona kawa. Co takiego znajduje się w jej składzie, że ma takie właściwości? Czy jest to działanie kwasu chlorogenowego zawartego w zielonej kawie?

 

SPIS TREŚCI:

1. Zielona kawa – dlaczego warto ją wybrać?

2. Składniki zielonej kawy – co tak naprawdę odchudza?

3. Kapsułki

 


1. Zielona kawa – dlaczego warto ją wybrać?

Zielona kawa to nic innego jak surowe ziarna kawy czerwonych jagód kawowca, niepoddane obróbce cieplnej. Ich obróbka zakończona została przed procesem prażenia. Nie poddane są również fermentacji.

 

W związku z tym zachowane zostały pewne właściwości kawy takie jak wyższa zawartość polifenoli, których aż 86% stanowi kwas chlorogenowy. Ilość tego kwasu znacząco spada w trakcie procesu palenia, a co za tym idzie – zmniejszają się właściwości zdrowotne, które przypisuje się właśnie temu kwasowi.

 

W USA uznano ekstrakt z zielonej kawy za suplement diety wspomagający odchudzanie, jednak dotychczasowe badania nie potwierdzają tego efektu w 100% bez skutków ubocznych.


2. Składniki zielonej kawy – co tak na prawdę odchudza?

Tak jak już wspomniano, za główny składnik wykazujący działanie prozdrowotne na organizm ludzki występujący zarówno w kawie zielonej, jak i kawie czarnej jest kwas chlorogenowy. Należy on do grupy polifenoli. Jego głównym działaniem jest osłabienie absorpcji glukozy w przewodzie pokarmowym, a co za tym idzie – poprawa wrażliwości insulinowej.

 

Wiele badań, które zostały przeprowadzone na zwierzętach, potwierdza to zjawisko. Kwas chlorogenowy podany w różnych dawkach wpływał w modelu zwierzęcym na obniżenie stężenia glukozy w surowicy.

 

W swoich badaniach Pham N.M. i wsp. sugerują, że działanie owego kwasu jest bardziej zauważalne u osób charakteryzujących się nadmierną masą ciała (BMI powyżej 24,9). Dodatkowo kawa wykazuje właściwości przeciwzapalne (obniża poziom interleukiny 18), wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy.

 

Warto również podkreślić, że zbyt wysokie dawki kwasu chlorogenowego spożyte w krótkim czasie mogą wpływać na wzrost poziomu homocysteiny, dlatego też warto zachować umiar w spożyciu kawy i nie przekraczać zalecanych trzech filiżanek kawy na dobę.

 

3. Kapsułki

Pamiętajmy, że samo spożycie kawy czy kapsułek zawierających ekstrakty z zielonej kawy nie będzie wystarczające w redukcji masy ciała. Najważniejsze, aby zadbać o prawidłowe nawyki żywieniowe oraz regularną aktywność fizyczną. Wówczas spożycie kawy będzie stanowiło wyłącznie uzupełnienie profilaktyki zdrowotnej.

 

Jeśli chcemy zredukować masę ciała lub chcemy stosować się do zasad zdrowego żywienia, powinniśmy pamiętać m.in. o:

– regularności posiłków (optymalna liczba posiłków w ciągu dnia wynosi od 4 do 6);

– odpowiednich odstępach czasowych (posiłki należy spożywać co 3–4 godziny);

– śniadaniach, które najlepiej spożyć do godziny po przebudzeniu, w ten sposób możliwie szybko dostarczymy składników odżywczych organizmowi;

– ostatnim posiłku, który powinien być spożyty ok. 2–3 godzin przed snem.

 

Pamiętajmy, przy wyborze produktów spożywczych powinniśmy uwzględniać założenia piramidy zdrowego żywienia opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia, która graficznie wskazuje, którego składnika pokarmowego w naszej diecie powinno być najwięcej, a którego najmniej.

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia

Dworzański W., Kawa i kofeina — wrogowie czy sprzymierzeńcy kardiologa?, „Kardiologia Polska” 2011, 69(2), 173–176.

Pastusiak K. et al., Zielona kawa a parametry gospodarki węglowodanowej oraz wartości ciśnienia tętniczego, „Forum Zaburzeń Metabolicznych” 2016, 7(4),170–175.

Pham N.M. et al., Coffee and green tea consumption is associated with insulin re - sistance in Japanese adults, „Metabolism: Clinical and Experimental” 2014, 63, 400−408.

Wierzejska R., Jarosz M., Picie kawy a ryzyko rozwoju cukrzycy typ II optymistyczne doniesienia naukowe, „Przegląd Epidemiologiczny” 2012, 66, 509–512.

Zdrojewicz Z., Grześkowiak K., Łukasiewicz M., Czy picie kawy jest zdrowe?, „Medycyna Rodzinna” 2016, 19(3), 138–145.

Żukiewicz-Sobczak W. et al., Wpływ spożycia kawy na organizm człowieka, „Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu” 2012, 18(1), 71–76.