Długotrwałe zaburzenia bilansu energetycznego to przyczyna rozwoju nadwagi i otyłości. W momencie kiedy podaż energii z pożywienia jest większa od potrzeb organizmu, nadmiar zostaje zmagazynowany w postaci tkanki tłuszczowej. Co wpływa na dodatni bilans energetyczny?

 

SPIS TREŚCI:

1. Otyłość – nieświadome spożywanie kalorii

2. Nieregularne spożywanie posiłków

3. Niespożywanie śniadań

4. Unikanie picia wody i zły dobór płynów

5. Nieodpowiednie przyrządzanie potraw

6. Brak ruchu

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Otyłość – nieświadome spożywanie kalorii

Często nie zdając sobie sprawy z kaloryczności produktów, zjadamy coś „na szybko” i nie bierzemy pod uwagę, że może się to przyczynić do wzrostu naszej wagi. Już 100 dodatkowych kalorii dziennie może zwiększyć naszą wagę w ciągu roku o 5 kg. Np. przekonanie o tym, że owoce nie tuczą, powoduje, że nie zwracamy uwagi na ich kaloryczność, a może się ona znacznie różnić.


I tak np. w 100 g banana (tj. jedna mała sztuka) znajduje się 95 kcal, natomiast 100 g malin (niepełna szklanka) to 29 kcal. Wystarczy więc zjeść jednego banana za dużo dziennie i możemy przekroczyć swoje zapotrzebowanie energetyczne.


2. Nieregularne spożywanie posiłków

Codzienne regularne spożywanie posiłków ma ogromne znaczenie

w utrzymaniu odpowiedniej wagi. 5 posiłków o stałych porach to bardzo ważny element zdrowego odżywiania. Nieregularne spożywanie posiłków spowalnia metabolizm i może przyczyniać się do dodatniego bilansu energetycznego.


3. Niespożywanie śniadań Fabryka Siły Sklep

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dostarcza organizmowi energii i pobudza metabolizm. Najlepiej zjeść je do 2 godzin po przebudzeniu, bo wtedy właściwie spełnia założone funkcje. Regularne spożywanie śniadań powoduje zmniejszenie skłonności do tycia. Pominięcie go zaostrzy tylko apetyt i spowoduje, że następne posiłki zjemy w większej ilości.


4.  Unikanie picia wody i zły dobór płynów

Organizm człowieka nie może magazynować wody, dlatego należy uzupełniać jej ubytki. By zapewnić organizmowi możliwość prawidłowego przebiegu procesów życiowych należy codziennie wypijać co najmniej 1,5 l wody. Dzienne zapotrzebowanie na wodę zależy od aktywności fizycznej, stanu fizjologicznego i warunków klimatycznych.


Woda jest odpowiedzialna za wiele procesów: wydalanie produktów przemiany materii, procesy trawienia, nawilżania stawów i gałki ocznej oraz dbanie o równowagę pracy całego organizmu. Zbyt mała ilość wody

w codziennej diecie powoduje spowolnienie metabolizmu, co może powodować odkładanie tkanki tłuszczowej.


Kolejnym błędem jest zbyt duża ilość wypijanych słodkich napojów, które niezwykle łatwo wchłaniają się w przewodzie pokarmowym, a tym samym są źródłem łatwo przyswajalnej energii. Sprzyjają więc dodatniemu bilansowi energetycznemu. Ponadto fruktoza dodawana do napojów i przetworzonych produktów pobudza apetyt i również staje się źródłem zbędnych kalorii.


5. Nieodpowiednie przyrządzanie potraw

Najbardziej rozpowszechnionym sposobem przygotowywania posiłków jest smażenie. Potrawy smażone są ciężkostrawne, a proces smażenia przyczynia się do zwiększenia kaloryczności potraw.


6. Brak ruchu

Coraz więcej udogodnień codziennego życia sprawia, że aktywność fizyczna schodzi na drugi plan. Każdy posiada teraz samochód, pilot do telewizora to podstawa, wiele spraw można załatwić przez internet, bez wychodzenia z domu.


W codziennym życiu zatem coraz rzadziej zmuszamy nasze mięśnie do pracy, a więc i do wydatku energetycznego.