Dieta omega nie jest dietą konwencjonalną. Jej celem nie jest utrata wagi czy tkanki tłuszczowej, lecz zmiana nawyków żywieniowych i poprawa stanu zdrowia. Została opracowana przez brytyjską specjalistkę ds. żywienia Judith Wills i szybko stała się niezwykle popularna. Wydaje się prosta i skuteczna – jest oparta na spożywaniu większych ilości kwasów omega, które mają bardzo pozytywny wpływ na zdrowie.

 

SPIS TREŚCI:

1. Kwasy tłuszczowe – nienasycone na zdrowie
2. Dieta omega – 12 grup produktów
3. Efekty diety omega
4. Podsumowanie

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

 


1. Kwasy tłuszczowe – nienasycone na zdrowie

Ludzki organizm nie produkuje nienasyconych kwasów tłuszczowych, są mu one jednak potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. 90% neuronów składa się z kwasów omega-3. Mają one zbawienny wpływ na układ nerwowy, poprawiają pamięć i koncentrację. Muszą być jednak regularnie dostarczane z zewnątrz.


Ich niedobór powoduje groźne dla zdrowia skutki – m.in. reakcje zapalne w organizmie, zahamowanie wzrostu niemowląt i dzieci, powstawanie zmian skórnych, przesuszenie skóry, opóźnione gojenie się ran, zwiększoną wrażliwość na infekcje, nadmierną kruchość naczyń włosowatych, zaburzenia gospodarki cholesterolowej oraz zaburzenia funkcjonowania wielu tkanek i narządów. Spożywanie nienasyconych kwasów tłuszczowych wpływa na wzmocnienie serca, poprawę cery, funkcjonowanie stawów, niweluje wypadanie włosów.

 

Niestety w Polsce spożywa się tych kwasów tłuszczowych znacznie mniej, niż jest to zalecane w normach żywieniowych. Z badań naukowców wynika, że w codziennej diecie wielu Europejczyków znajduje się zbyt duża ilość kwasów omega-6, a zbyt mała kwasów omega-3. Nadmiar omega-6 powoduje, że organizm jest bardziej podatny na stany zapalne i rozwój nowotworów, ponieważ zmniejsza się jego odporność.

 

Kwasy omega-3 rozrzedzają krew, dzięki czemu zapobiegają tworzeniu się zakrzepów, które wywołują zawały i udary. Przyczyniają się także do obniżenia poziomu cholesterolu, a tym samym zapobiegają miażdżycy.


2. Dieta omega – 12 grup produktów

Produkty żywnościowe, wyłącznie zdrowe i sprzyjające szczupłej sylwetce, podzielono w diecie omega na 12 grup, zwanych też jednostkami. Każdego dnia należy spożyć określoną ilość produktów z każdej grupy. Należy uwzględnić je w 5 posiłkach: 3 większych i 2 mniejszych.


Grupa 1. Produkty białkowe, do których należy zaliczyć tłuste ryby, np. makrelę i łososia, chude mięso wołowe lub wieprzowe, chudy drób oraz dziczyznę.


Grupa 2. Oleje, powinniśmy codziennie spożyć 2 płaskie łyżki. Najlepsze oleje to olej lniany, oliwa z oliwek oraz olej rzepakowy. Fabryka Siły Sklep


Grupa 3. Orzechy. Są źródłem nie tylko cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale także białka roślinnego i witamin.


Grupa 4. Nasiona, które również są świetnym źródłem białka oraz tłuszczów. Najlepiej wykorzystywać pestki dyni, słonecznika oraz siemię lniane. Ja polecam jeszcze sezam. Nasiona idealnie komponują się

z płatkami owsianymi i pasują do sałatek.


Grupa 5. Owoce bogate w witaminę C. Można do nich zaliczyć cytrusy, truskawki, porzeczki, maliny, a także kiwi.


Grupa 6. Inne owoce. Tutaj znalazły się świeże owoce niewymienione powyżej oraz owoce suszone.


Grupa 7. Warzywa zielone. Są one bogate w żelazo i witaminy. Powinniśmy ich zjadać minimum 150 g dziennie.


Grupa 8. Warzywa czerwone i żółte, np. marchewka, pomidory, papryka, kukurydza, rzepa czy rzodkiewka.


Grupa 9. Warzywa strączkowe – kilka rodzajów fasoli, groch, soczewica, ciecierzyca i soja. Są idealnym źródłem białka, błonnika oraz witamin.


Grupa 10. Produkty węglowodanowe takie jak pieczywo, makaron i ryż, ale także kasze. Wybór jest naprawdę duży, więc warto eksperymentować w kuchni.


Grupa 11. Źródła wapnia, którymi w tym wypadku są przede wszystkim produkty mleczne. Ich dzienną porcję powinno się przyjmować w dwóch posiłkach, ponieważ wtedy wapń zostanie lepiej wchłonięty.


Grupa 12. Tutaj znajduje się najważniejszy składnik – woda. Bez odpowiedniej ilości wody organizm nie może prawidłowo funkcjonować.


3. Efekty diety omega

Podstawową cechą diety omega jest różnorodność, w związku z tym można dowolnie komponować posiłki – oczywiście w oparciu o grupę 12 produktów. Daje to bardzo szerokie pole do popisu wszystkim amatorom gotowania. Dieta omega zmniejsza ryzyko uaktywnienia się komórek nowotworowych. Powinna być także stosowana przez osoby, które zmagają się z cukrzycą, nadciśnieniem i osteoporozą.

 

Warto zaznaczyć, że utrata wagi na takiej diecie jest wyłącznie „skutkiem ubocznym” i trzeba na ten rezultat czekać dłużej niż w przypadku tradycyjnych diet. Ten sposób żywienia jest jednak zdecydowanie zdrowszy, a dodatkowo zapobiega wielu problemom zdrowotnym, jakie mogą wystąpić przy niedoborze kwasów omega-3.


4. Podsumowanie

Należy unikać parówek, ciastek, ciast, chipsów, kotletów, fast foodów, masła i batoników. Dieta omega jest dietą zdrowotną i skupia się w dużej mierze na zniwelowaniu objawów niedoboru nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki takiemu sposobowi odżywiania znikają bóle głowy, zmęczenie i senność. Poprawia się kondycja skóry, włosów i paznokci. Wzmaga się koncentracja, a pamięć staje się lepsza. Warto wypróbować ten sposób odżywiania i przekonać się, jak wielkie korzyści może przynieść.