Suplementy diety to nie tylko syntetyczne produkty znajdujące się na sklepowych półkach. To także liczne rośliny, które stanowią niejednokrotnie dodatki do naszych potraw bądź podstawę tradycyjnej medycyny. Poniżej prezentujemy 10 skutecznych i naturalnych suplementów!


SPIS TREŚCI:
1. Buzdyganek naziemny
2. Chilli
3. Cynamon
4. Czarnuszka
5. Imbir
6. Kurkuma
7. Mięta pieprzowa
8. Szałwia

9. Tatarak zwyczajny
10. Yerba mate

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc



1. Buzdyganek naziemny
Buzdyganek jest częściej kojarzony pod swoją łacińską nazwą, która bardzo często zdobi opakowania preparatów odpowiedzialnych za stymulację poziomu testosteronu – Tribulus Terrestris. Występowanie tej rośliny obejmuje przede wszystkim Afrykę, Australię, Azję oraz środkową i połu-dniową Europę.

Tribulus stanowi bardzo często składnik wspomnianych już suplementów, które mają na celu wzrost poziomu testosteronu. Co więcej, roślina ta bardzo często jest określana jako lek na łagodzenie objawów andropauzy lub stanów zapalnych gruczołu krokowego, a także bardzo często jako środek moczopędny, znajdujący zastosowanie w terapii zaburzeń oddawania moczu i chorób nerek.

Buzdyganek posiada również szereg innych korzystnych właściwości. Stymuluje organizm do produkcji syntezy białek i wzrostu mięśni, chroni narządy wewnętrzne przed stłuszczeniem, zwiększa liczbę płytek krwi oraz stanowi naturalny środek wzmacniający.

2. Chilli
Papryka chilli to zbiorcza nazwa dla owoców jednego gatunku papryki – Capsicum. Cechą charakterystyczną tej grupy warzyw jest ostry smak, uwarunkowany substancją, jaką zawierają, czyli kapsaicyną. Substancja ta nie tylko warunkuje pikantny posmak, ale sprzyja też podwyższeniu temperatury ciała, co ma istotny związek z procesem redukcji nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej. Co więcej, redukcyjny charakter chilli jest spowodowany przez oddziaływanie na adrenalinę i dopaminę – neuroprzekaźniki, które sprzyjają hamowaniu apetytu.

Ostry smak papryki chilli znajduje też zastosowanie w medycynie sportowej

i profilaktyce urazów. Kapsaicyna jest bardzo częstym składnikiem preparatów rozgrzewających, które stosuje się na obolałe mięśnie bądź stawy. Inną istotną rolą jest nasilenie procesów apoptozy w obrębie komórek nowotworowych. Apoptoza to uwarunkowane przez organizm „samobójstwo” chorych, niepotrzebnych i starych komórek.


3. Cynamon

Powyższym mianem powszechnie określa się przyprawę, którą otrzymuje się z wysuszonej kory cynamonowca. Na chwilę obecną przyjmuje się, że

w przybliżeniu istnieje około 250 gatunków tej rośliny. Bardzo podobnie jest z prozdrowotnymi właściwościami tej przyprawy – bardzo ciężko wymienić tu jedno, charakterystyczne działanie.


Na samym początku warto wspomnieć o oddziaływaniu na przemianę materii i detoksykację organizmu. Działanie to jest możliwe poprzez nasilenie procesów trawiennych i stymulację działalności nerek. Cynamon prowadzi również do normalizacji poziomu cukru we krwi i obniżenia stężenia cholesterolu. Właściwości te są bezapelacyjnie związane z re-dukcją nadmiernej masy ciała oraz profilaktyką chorób krążenia.


Wspomniana już antyoksydacja, czyli usuwanie wolnych rodników z orga-nizmu, argumentuje antybakteryjny, przeciwwirusowy oraz przeciwzapalny charakter tego produktu. Cynamon stanowi bardzo częsty dodatek do herbat, co może tłumaczyć jego zastosowanie w przeziębieniach bądź infekcjach. Cynamon wykazuje również bardzo duże korzyści dla układu nerwowego, a przede wszystkim dla mózgu. Suplementacja tą przyprawą polepsza przepływ krwi do mózgu, co nie tylko wpływa na poprawę koncentracji i pamięci, ale i na funkcjonowanie wielu narządów wewnętrznych.


4. Czarnuszka

Czarny kmin jest rośliną, która najczęściej jest sprzedawana w formie drobnych ziaren bądź ekstraktu z tej rośliny w postaci oleju. Jakie zalety posiada ta roślina? Oprócz doskonałego dodatku do różnych past i twarogu, stanowi bardzo dobry suplement dla naszej odporności – przyprawa ta wykazuje silne działanie immunoprotekcyjne, dlatego z powodzeniem powinna być stosowana przy niskich temperaturach i w celu zapobieżenia licznym infekcjom powodującym katar czy choroby zatok. Oprócz wyżej wymienionych, nigella sativa jest polecana dla osób z problemami układu oddechowego typu astma, niewydolność płuc bądź świszczący kaszel.

Jednak to nie jedyne prozdrowotne właściwości tego produktu. Czarnuszka stanowi również dobry preparat na poprawę pracy układu sercowo-naczyniowego. Czarny kmin odpowiada między innymi za wzrost liczby erytrocytów i poziomu hemoglobiny, profilaktykę choroby zakrzepowej,

a także obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.


5. Imbir

Imbir jest rośliną występującą głównie na tropikalnych terenach Azji oraz Australii, jednak bez problemu można go dostać w większości sklepów. Najczęściej używanymi elementami tej rośliny są kłącza albo pionowe części korzeni. Imbir jest rośliną rozgrzewającą, przez co bardzo często jest stosowany w licznych mieszankach suplementów na przeziębienia i infekcje.


Jednak najczęstsze zastosowanie imbiru dotyczy epizodów migrenowych oraz dolegliwości bólowych w obrębie głowy. Przyprawa ta znajduje również zastosowanie w szeregu innych problemów jak choroba lokomocyjna, niedostateczny poziom testosteronu, nudności czy zaburzenia pokarmowe.


6. Kurkuma

Inne nazwy tej przyprawy to ostryż bądź szafranica, jednak najbardziej popularna – kurkuma – jest uwarunkowana poprzez żółty barwnik nazywany kurkuminą, który jest znany przede wszystkim jako dodatek do licznych mieszanek przypraw typu curry.


Właściwości kurkumy odnoszą się przede wszystkim do układu krążenia. Przyprawa ta jest wykorzystywana przede wszystkim w profilaktyce hipertrofii mięśnia sercowego. Ponadto prowadzi do spadku stężenia lipidów i liczby płytek miażdżycowych, co bezapelacyjnie tłumaczy jej zapobiegawczy charakter w chorobie zakrzepowej. Kurkuma wykazuje również działanie antynowotworowe i przeciwzapalne.


7. Mięta pieprzowa

Mięta to bardzo powszechne zioło stosowane przede wszystkim w przy-padłościach w obrębie układu trawiennego. Jej działanie prowadzi do detonizacji mięśniówki żołądka oraz pozostałych części przewodu pokarmowego. Powyższe właściwości argumentują jej wykorzystanie jako preparat przeciwbólowy i wiatropędny. Co więcej, normalizuje również nadmierną nadkwasotę żołądka, przez co z powodzeniem może być wykorzystywana w przypadku zgagi.


Mięta jest również preparatem obniżającym ciśnienie krwi, uspokajającym

i relaksacyjnym, a także pośrednio stymulującym popęd płciowy. Inną ważną właściwością mięty jest obecność mentolu – oleistego składnika służącego do udrażniania dróg oddechowych oraz niwelowania bólu głowy.


8. Szałwia

Określenie szałwia jest bardzo ogólne ze względu na fakt, iż nazwa ta obejmuje przeszło 900 różnych gatunków tej rośliny! Niemniej jednak większość z nich posiada szereg korzystnych dla naszego organizmu właściwości, z których grzechem byłoby nie skorzystać.


Przykładowo szałwia muszkatołowa bardzo często jest polecana w przy-padku bólów menstruacyjnych, niestrawności oraz infekcji dróg moczowych. Oprócz tego, stymuluje układ pokarmowy do wydzielania soków trawiennych, ma działanie antyseptyczne, ściągające oraz wykazuje dwojaki charakter w kontekście tonizacji – działa jednocześnie przeciwskurczowo, jak i rozkurczowo.


Szałwia hiszpańska jest odmianą charakteryzującą się wysoką zawartością kwasów omega 3. Związki te są niezbędne dla osób skarżących się na zbyt niski poziom lipidów. Chia szałwia posiada również dużo błonnika, który normalizuje metabolizm oraz prowadzi do prawidłowej pracy układu pokarmowego. W składzie tej rośliny można również znaleźć liczne antyoksydanty, które sprzyjają detoksykacji naszego organizmu. Oprócz tego, bardzo często przypisuje się jej poprawę skupienia i pamięci, a także wzmocnienie całego układu nerwowego.


9. Tatarak zwyczajny

Tatarak jest rośliną, która występuje praktycznie na większości terenów naszego globu. W medycynie znajduje on bardzo liczne zastosowanie – począwszy od leku na anemię, astmę oskrzelową czy bóle macicy przez choroby śledziony i gruźlicę, a skończywszy na hemoroidach czy zapaleniu oskrzeli. Co więcej, kłącze tego ziołowego suplementu znajduje zastosowanie w problemach pokarmowych ze względu na przyśpieszenie trawienia oraz intensyfikację produkcji i wydzielania soku żołądkowego.


10. Yerba mate

Preparat ten bardzo często występuje też pod nazwą chimarrao lub erva mate, a tak naprawdę odnosi się do rozdrobnionych i wysuszonych elementów ostrokrzewu paragwajskiego. Yerba mate posiada w swoim składzie sporo bioaktywnych związków jak kofeina, kwas ursolowy lub kwercetyna. Oprócz tego, zawiera takie substancje jak cholina, ryboflawina, liczne pierwiastki (np. fosfor, magnez, potas czy żelazo) oraz witaminy (A, B1, B2, C i E).


Jednak jakie jest zastosowanie tego zioła w praktyce? Chimarrao wykazuje silne działanie proredukcyjne, co jest uargumentowane wspomnianą już kofeiną, która nie tylko nasila spalanie tkanki tłuszczowej, ale odpowiada za tłumienie niepohamowanego apetytu. Co więcej, systematyczna suplementacja yerbą prowadzi do normalizacji poziomu „złego” cholesterolu LDL.


Oprócz powyższej właściwości, yerba mate może być stosowana w leczeniu innych przypadłości. Mowa tutaj między innymi o:

– dysfunkcjach mięśnia sercowego;

– nadmiernym zmęczeniu fizycznym i psychicznym;

– objawach zespołu napięcia przedmiesiączkowego;

– obniżonej koncentracji;

– stanach zapalnych;

– szkodliwej działalności wolnych rodników.