Pomysł na kolację? Wybierz zdrową kolację. Przepis na twaróg z pieczywem wasa
Dzień warto zakończyć zdrowym i smacznym posiłkiem, który nie obciąży układu pokarmowego przed snem, a także dostarczy wolno przyswajalnych składników odżywczych. Taki posiłek zapewni nie tylko regenerację organizmu, ale również dobre samopoczucie z rana.
SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki
2. Sposób przyrządzenia
3. Wartości odżywcze
– 50 g sera twarogowego chudego,
– 4 posiekane w plastry rzodkiewki,
– kilka łodyg szczypiorku,
– szczypta soli,
– pół opakowania jogurtu greckiego,
– 30 g pieczywo wasa (3 kromki),
– łyżka stołowa oliwy z oliwek (extra virgin).
Przygotowanie posiłku należy rozpocząć od rozdrobnienia za pomocą widelca sera twarogowego. Najlepiej, aby był on chudy bez zbędnego tłuszczu, który zostanie dostarczony w innej postaci. Następnie do rozdrobnionego twarogu dodajemy jogurt grecki. Do tego dla smaku dorzucamy rzodkiewkę oraz szczypiorek. Całość należy posolić oraz lekko skropić oliwą (źródło zdrowych tłuszczów).
Węglowodany na noc można dostarczyć z pieczywem. Idealnie w tej roli sprawdzi się pieczywo wasa.
Białko: 31 g
Węglowodany: 24,5 g
Tłuszcze: 15 g
Łączna wartość kaloryczna: 357 kcal.