Jajeczne placuszki mogą być świetną alternatywą dla codziennych kanapek, zaś dodatek kolorowej sałatki zapewni dostarczenie sporej ilości witamin.

 

SPIS TREŚCI:

1. Niezbędne składniki

2. Sposób przyrządzania

3. Wartości odżywcze

 

 

1. Niezbędne składniki

– 2 duże jaja (110 g),

– 2 suszone pomidory w oleju (35 g),

– 3 łyżki mąka pszenna (36 g),

– 2 łyżki otrąb pszennych,

– 1/3 ogórka (70 g),

– średni pomidor (180 g),

– sałata lodowa (40 g),

– oliwki czarne lub zielone (20 g),

– natka z pietruszki (3 g),

– przyprawy: sól, pieprz.

 

2. Sposób przyrządzania
Zaczynamy od ubicia białek, aby placki stały się puszyste i zwiększyły swoją objętość. Dodajemy żółtka, mieszamy. Do masy jajecznej wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, pokrojone w paski pomidory suszone, mąkę

i otręby. Całość dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na suchej patelni z obu stron.

 

Pomidor i ogórek kroimy w mniejsze kawałki, oliwki przekrawamy na pół

i mieszamy składniki ze sobą. Doprawiamy sałatkę według uznania, a na talerzu obok niej wykładamy placuszki.


3. Wartości odżywcze

Białko: 22,6 g

Węglowodany: 50,8 g

Tłuszcze: 18,9 g

Błonnik: 9,9 g


Łączna wartość kaloryczna: 426 kcal.