Jajeczne placuszki mogą być świetną alternatywą dla kanapek, a kolorowa sałatka dostarczy sporej ilości witamin.

 

SPIS TREŚCI:

1. Niezbędne składniki

2. Sposób przyrządzania

3. Wartości odżywcze

 

 

1. Niezbędne składniki

– 2 duże jaja (110 g),

– 2 suszone pomidory w oleju (35 g),

– 3 łyżki mąki pszennej (36 g),

– 2 łyżki otrąb pszennych,

– ⅓ ogórka (70 g),

– średni pomidor (180 g),

– sałata lodowa (40 g),

– oliwki czarne lub zielone (20 g),

– natka pietruszki (3 g),

– przyprawy: sól, pieprz.

 

2. Sposób przyrządzania
Zaczynamy od ubicia białek, aby placki stały się puszyste i zwiększyły swoją objętość. Dodajemy żółtka, mieszamy. Do masy jajecznej wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, pokrojone w paski pomidory suszone, mąkę i otręby. Całość dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na suchej patelni z obu stron.

 

Sałatę myjemy. Pomidor i ogórek kroimy na mniejsze kawałki, oliwki należy przekroić na pół. Następnie mieszamy składniki ze sobą. Doprawiamy sałatkę według uznania, a na talerzu obok wykładamy placuszki.


3. Wartości odżywcze

Białko: 22,6 g

Węglowodany: 50,8 g

Tłuszcze: 18,9 g

Błonnik: 9,9 g


Łączna wartość kaloryczna: 426 kcal.