Placuszki z suszonymi pomidorami
Jajeczne placuszki mogą być świetną alternatywą dla codziennych kanapek, zaś dodatek kolorowej sałatki zapewni dostarczenie sporej ilości witamin.
SPIS TREŚCI:
– 2 duże jaja (110 g),
– 2 suszone pomidory w oleju (35 g),
– 3 łyżki mąka pszenna (36 g),
– 2 łyżki otrąb pszennych,
– 1/3 ogórka (70 g),
– średni pomidor (180 g),
– sałata lodowa (40 g),
– oliwki czarne lub zielone (20 g),
– natka z pietruszki (3 g),
– przyprawy: sól, pieprz.
2. Sposób przyrządzania
Zaczynamy od ubicia białek, aby placki stały się puszyste i zwiększyły swoją objętość. Dodajemy żółtka, mieszamy. Do masy jajecznej wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, pokrojone w paski pomidory suszone, mąkę
i otręby. Całość dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na suchej patelni z obu stron.
Pomidor i ogórek kroimy w mniejsze kawałki, oliwki przekrawamy na pół
i mieszamy składniki ze sobą. Doprawiamy sałatkę według uznania, a na talerzu obok niej wykładamy placuszki.
Białko: 22,6 g
Węglowodany: 50,8 g
Tłuszcze: 18,9 g
Błonnik: 9,9 g
Łączna wartość kaloryczna: 426 kcal.