Kasza manna z gruszką, żurawiną i słonecznikiem
Kolejny pomysł na śniadanie to kasza manna z gruszką, żurawiną i słonecznikiem. Kasza manna kojarzy nam się zapewne z dzieciństwem, warto jednak do niej powrócić. Jest lekkostrawna, zawiera również witaminy z grupy B. Znajdziemy w niej również jod, niezbędny mikroelement, który musimy dostarczać do organizmu wraz z pożywieniem i wodą. To dzięki niemu tarczyca może produkować hormony odpowiedzialne za ważne procesy, które zachodzą w naszym organizmie, takie jak regulacja temperatury oraz przemiana materii.
SPIS TREŚCI:
– 5 łyżek kaszy manny (60 g),
– 1,5 szklanki mleka (340 ml),
– 1 średnia gruszka (130 g),
– łyżka żurawiny (12 g),
– łyżka łuskanego słonecznika (12 g).
Na początku zagotujemy w garnku 1,5 szklanki mleka, po zagotowaniu stopniowo wsypujemy kaszę mannę, delikatnie mieszając. Odczekujemy około minuty i kasza jest gotowa. Do ugotowanej kaszy dodajemy pokrojoną gruszkę, łyżkę żurawiny oraz łuskanego słonecznika. Śniadanie gotowe!
Białko: 20 g
Węglowodany: 93,8 g
Tłuszcze: 12,5 g
Błonnik: 5,5 g
Łączna wartość kaloryczna: 546 kcal.