Makaron ze szpinakiem, serem feta i łososiem
Szpinak świetnie smakuje w połączeniu z serem feta, natomiast jeżeli do dania dodamy jeszcze łososia, zyska ono zdecydowanie na smaku, a także na wartości. Łosoś jest bowiem świetnym źródłem białka, a także kwasów tłuszczowych omega-3 niezwykle ważnych dla funkcjonowania naszego organizmu.
SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki
2. Sposób przyrządzania
3. Wartości odżywcze
1. Niezbędne składniki
– szklanka makaronu pełnoziarnistego fusilli (60 g),
– garść szpinaku (25 g),
– ser feta (50 g),
– 1/2 dużej czerwonej cebuli (50 g),
– łosoś wędzony (70 g),
– 1,5 łyżki oleju rzepakowego (15 g).
2. Sposób przyrządzenia
Gotujemy makaron, aby był al dente. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy chwilę szpinak. W misce rozdrabniamy widelcem ser feta
i dodajemy do niego podsmażony szpinak. Oba składniki mieszamy ze sobą oraz z ugotowanym makaronem. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy resztę oleju i dodajemy cebulę posiekaną w piórka. Chwilę podsmażamy,
a następnie dodajemy pokrojonego w paski łososia. Również chwilę podsmażamy. Na talerz nakładamy makaron z fetą i szpinakiem, a na wierzchu układamy łososia z czerwoną cebulą. Danie jest gotowe!
3. Wartości odżywcze
Białko: 31,3 g
Węglowodany: 31 g
Tłuszcze: 33,1 g
Błonnik: 6,3 g
Łączna wartość kaloryczna: 602 kcal.