Kanapki z tuńczykiem, pomidorem i słonecznikiem
Kanapki bardzo łatwo się przygotowuje. Jeśli odpowiednio dobierzemy składniki, mogą być świetnym elementem zbilansowanej diety. Chleb pełnoziarnisty dostarcza węglowodanów złożonych, w tym błonnika, tuńczyk sporej ilości wartościowego białka, natomiast ziarna słonecznika niezbędnych kwasów tłuszczowych.
SPIS TREŚCI:
– 3 kromki chleba pełnoziarnistego (100 g),
– puszka tuńczyka w sosie własnym (120 g),
– 1 pomidor (170 g),
– łyżka ziaren słonecznika (15 g),
– garść dowolnej sałaty.
Przygotowanie kanapek jest bardzo proste: na kromki chleba nakładamy sałatę, tuńczyka, dodajemy na wierzch pokrojony pomidor i posypujemy całość ziarnami słonecznika. Jeśli mamy ochotę, możemy wcześniej podpiec kromki chleba w opiekaczu bądź na suchej patelni.
Kolacja gotowa!
Białko: 41,5 g
Węglowodany: 63,6 g
Tłuszcze: 9,8 g
Błonnik: 11,7 g
Łączna wartość kaloryczna: 466 kcal.