Kasza jaglana stanowi cenne źródło węglowodanów i jest coraz popularniejszym produktem na naszych stołach. Dzisiaj prezentujemy nasz sposób na jej przyrządzenie jako dodatek do mięsa drobiowego.

 

SPIS TREŚCI:

1. Składniki

2. Przygotowanie

3. Wartości odżywcze

 


1. Składniki
– 140 g mięsa z kurczaka (1 pojedynczy filet),
– 100 g kaszy jaglanej (1 woreczek),
– 2 pomidory,
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
– garść suszonej żurawiny,
– przyprawy: papryka słodka, pieprz ziołowy, tymianek, bazylia, kolendra.

2. Przygotowanie
Kaszę wrzucamy do osolonej wody i gotujemy pod przykryciem zgodnie

z instrukcją na opakowaniu. Mięso kroimy w podłużne paski. Posypujemy pieprzem i tymiankiem. Odstawiamy na chwilę, aby przeszło smakiem i aromatem przypraw.

 

Pomidory kroimy w plastry bądź kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością wody. Smażymy do momentu, gdy pomidory będą w formie półpłynnej. Kaszę przekładamy do osobnego naczynia. Dodajemy do niej pomidory, oliwę, żurawinę oraz przyprawy (bazylia, kolendra, papryka i pieprz). Całość blendujemy do uzyskania jednolitej masy.

 

Na rozgrzanej patelni grillowej podsmażamy przygotowane wcześniej mięso. Całość serwujemy na talerzu, który można dodatkowo udekorować poszatkowaną natką pietruszki.


3. Wartości odżywcze
Białko: 40,5 g
Węglowodany: 65,7 g
Tłuszcze: 28,7 g


Łączna wartość kaloryczna: 654 kcal.