Pomysł na obiad? Wybierz zdrowy obiad! Przepis na rybę z frytkami
Ryba z frytkami to brytyjska potrawa, która jest serwowana w porze obiadowej. Pokażemy wam, jak szybko i zdrowo ją przygotować.
SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki
2. Sposób przyrządzenia
3. Wartości odżywcze
– 200 g mintaja,
– 500 g ziemniaków,
– połowa cytryny,
– sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek, bazylia,
– 20 ml oleju ryżowego,
– sałata (mała główka).
Ziemniaki dokładnie czyścimy i bez obierania z łupin kroimy na grube frytki. Mintaja skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą, pieprzem, bazylią i tymiankiem z obu stron. Blachę wykładamy folią aluminiową i pędzelkiem rozprowadzamy olej. Układamy frytki i rybę. Frytki posypujemy solą i ziołami prowansalskimi. Pieczemy w 200–220°C, aż ziemniaki nabiorą słomkowego koloru i staną się chrupkie.
Rybę i frytki należy od czasu do czasu przekładać na drugą stronę, aby piekły się równomiernie. Upieczone ziemniaki i mintaja podajemy z sałatą skropioną sokiem z cytryny.
Białko: 43 g
Węglowodany: 66 g
Tłuszcze: 23 g
Łączna wartość kaloryczna: 640 kcal.