Ryba z frytkami to brytyjska potrawa, która jest serwowana w porze obiadowej. Pokażemy wam, jak szybko i zdrowo ją przygotować.

 

SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki
2. Sposób przyrządzenia
3. Wartości odżywcze



1. Niezbędne składniki:

– 200 g mintaja,

– 500 g ziemniaków,

– połowa cytryny,

– sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek, bazylia,

– 20 ml oleju ryżowego,

– sałata (mała główka).

 

2. Sposób przyrządzenia

Ziemniaki dokładnie czyścimy i bez obierania z łupin kroimy na grube frytki. Mintaja skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą, pieprzem, bazylią i tymiankiem z obu stron. Blachę wykładamy folią aluminiową i pędzelkiem rozprowadzamy olej. Układamy frytki i rybę. Frytki posypujemy solą i ziołami prowansalskimi. Pieczemy w 200–220°C, aż ziemniaki nabiorą słomkowego koloru i staną się chrupkie.

 

Rybę i frytki należy od czasu do czasu przekładać na drugą stronę, aby piekły się równomiernie. Upieczone ziemniaki i mintaja podajemy z sałatą skropioną sokiem z cytryny.

 

3. Wartości odżywcze:

Białko: 43 g

Węglowodany: 66 g

Tłuszcze: 23 g

 

Łączna wartość kaloryczna: 640 kcal.