Placuszki to świetny pomysł dla entuzjastów zdrowych śniadań na słodko. Przygotowując je, dostarczymy sobie beta-karotenu zawartego w purée

z dyni oraz dzięki użyciu mąki pełnoziarnistej błonnika regulującego pracę jelit.

 

SPIS TREŚCI:

1. Niezbędne składniki

2. Sposób przyrządzania

3. Wartości odżywcze

 


1. Niezbędne składniki

– pół szklanki purée z dyni (105 g),

– 3 łyżki maślanki (45 g),

– jajko (56 g),

– pół szklanki mąki pełnoziarnistej (65 g),

– 1/4 szklanki płatków owsianych (25 g),

– łyżeczka sody oczyszczonej,

– łyżka miodu (24 g),

– 2 łyżki jogurtu naturalnego (40 g),

– łyżka oleju rzepakowego (10 g),

– szczypta soli.


2. Sposób przyrządzenia

Mieszamy w misce mokre składniki – jajko, purée z dyni, maślankę oraz miód. Dodajemy przesianą przez sito mąkę pełnoziarnistą, sodę oczyszczoną, odrobinę soli i zmielone w blenderze płatki owsiane. Wszystko mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy placuszki. Po usmażeniu możemy je polać jogurtem naturalnym.


3. Wartości odżywcze

Białko: 23,9 g

Węglowodany: 92,3 g

Tłuszcze: 19,7 g

Błonnik: 11,3 g

 

Łączna wartość kaloryczna: 637 kcal.