Placuszki dyniowe
Placuszki to świetny pomysł dla entuzjastów zdrowych śniadań na słodko. Przygotowując je, dostarczymy sobie beta-karotenu zawartego w purée
z dyni oraz dzięki użyciu mąki pełnoziarnistej błonnika regulującego pracę jelit.
SPIS TREŚCI:
– pół szklanki purée z dyni (105 g),
– 3 łyżki maślanki (45 g),
– jajko (56 g),
– pół szklanki mąki pełnoziarnistej (65 g),
– 1/4 szklanki płatków owsianych (25 g),
– łyżeczka sody oczyszczonej,
– łyżka miodu (24 g),
– 2 łyżki jogurtu naturalnego (40 g),
– łyżka oleju rzepakowego (10 g),
– szczypta soli.
Mieszamy w misce mokre składniki – jajko, purée z dyni, maślankę oraz miód. Dodajemy przesianą przez sito mąkę pełnoziarnistą, sodę oczyszczoną, odrobinę soli i zmielone w blenderze płatki owsiane. Wszystko mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy placuszki. Po usmażeniu możemy je polać jogurtem naturalnym.
Białko: 23,9 g
Węglowodany: 92,3 g
Tłuszcze: 19,7 g
Błonnik: 11,3 g
Łączna wartość kaloryczna: 637 kcal.