Pomysł na obiad? Wybierz zdrowy obiad! Przepis na domowe krokiety z mięsem
Nie masz pomysłu na obiad? Zastanawiasz się, jak wykorzystać mięso? Przychodzimy z pomocą! Poznaj przepis na mięsne krokiety z pikantnym akcentem.
SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki
2. Sposób przyrządzenia
3. Wartości odżywcze
– 150 g mąki pełnoziarnistej 2000,
– 100 ml mleka,
– 100 g mielonej wołowiny (pieczeń),
– 100 g mielonej wieprzowiny (szynka),
– 100 g cebuli,
– 100 g kapusty białej,
– chili w proszku, sól i pieprz do smaku,
– 15 ml oleju,
– 2 jajka (100 g).
Naleśniki: mąkę miksujemy z mlekiem, jajkami i olejem, dodajemy tyle wody, aby ciasto ładnie nam się rozlewało po patelni. Doprawiamy solą do smaku i smażymy nieco grubsze naleśniki na patelni teflonowej lub ceramicznej bez tłuszczu.
Farsz: mielimy mięso lub kupujemy już zmielone. Podsmażamy mięso z drobno posiekaną kapustą i cebulą, doprawiamy solą, pieprzem i papryką chili. Całość studzimy.
Układamy na naleśnikach farsz i formujemy koperty. Układamy je na wyłożonej pergaminem i lekko przesmarowanej olejem blasze. Pieczemy, aż ciasto nabierze lekkiej chrupkości w temperaturze około 230°C. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Z podanych proporcji wychodzą 2 spore porcje.
Białko: 71 g
Węglowodany: 102 g
Tłuszcze: 38 g
Łączna wartość kaloryczna: 1036 kcal.