Nie masz pomysłu na obiad? Zastanawiasz się, jak wykorzystać mięso? Przychodzimy z pomocą! Poznaj przepis na mięsne krokiety z pikantnym akcentem.

 

SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki
2. Sposób przyrządzenia
3. Wartości odżywcze



1. Niezbędne składniki:

– 150 g mąki pełnoziarnistej 2000,

– 100 ml mleka,

– 100 g mielonej wołowiny (pieczeń),

– 100 g mielonej wieprzowiny (szynka),

– 100 g cebuli,

– 100 g kapusty białej,

– chili w proszku, sól i pieprz do smaku,

– 15 ml oleju,

– 2 jajka (100 g).

 

2. Sposób przyrządzenia

Naleśniki: mąkę miksujemy z mlekiem, jajkami i olejem, dodajemy tyle wody, aby ciasto ładnie nam się rozlewało po patelni. Doprawiamy solą do smaku i smażymy nieco grubsze naleśniki na patelni teflonowej lub ceramicznej bez tłuszczu.

 

Farsz: mielimy mięso lub kupujemy już zmielone. Podsmażamy mięso z drobno posiekaną kapustą i cebulą, doprawiamy solą, pieprzem i papryką chili. Całość studzimy.

 

Układamy na naleśnikach farsz i formujemy koperty. Układamy je na wyłożonej pergaminem i lekko przesmarowanej olejem blasze. Pieczemy, aż ciasto nabierze lekkiej chrupkości w temperaturze około 230°C. Podajemy na ciepło lub na zimno.

 

Z podanych proporcji wychodzą 2 spore porcje.

 

3. Wartości odżywcze:

Białko: 71 g

Węglowodany: 102 g

Tłuszcze: 38 g

 

Łączna wartość kaloryczna: 1036 kcal.