Ile kalorii ma kapusta? Czy sprawdzi się jako naturalny probiotyk
Wyróżnia się kilka rodzajów kapusty – białą głowiastą, czerwoną, włoską i pekińską. Wszystkie te rodzaje są dobrze znane, łatwo dostępne i często wykorzystywane w kuchni polskiej. Co warto o nich wiedzieć?
SPIS TREŚCI:
1. Wysoka wartość odżywcza
2. Źródło witaminy C
3. Składniki mineralne zawarte w kapuście
4. Wpływ na układ krwionośny
5. Kapusta kiszona jako naturalny probiotyk
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
1. Wysoka wartość odżywcza
Kapusta jest warzywem o bardzo niskiej kaloryczności i wysokiej gęstości odżywczej. W ok. 90% składa się z wody. Poniższa tabela przedstawia wartość odżywczą w 100 g poszczególnych rodzajów kapusty.
Wartość odżywcza w 100 g poszczególnych rodzajów kapusty
Kapusta biała | Kapusta czerwona | Kapusta włoska | Kapusta pekińska | |
Wartość odżywcza [kcal] | 33 | 31 | 43 | 16 |
Białko [g] | 1,7 | 1,9 | 3,3 | 1,2 |
Tłuszcz [g] | 0,2 | 0,2 | 0,4 | 0,2 |
Węglowodany ogółem [g] | 7,4 | 6,7 | 7,8 | 3,2 |
Błonnik pokarmowy [g] | 2,5 | 2,5 | 2,6 | 1,9 |
Źródło: Kunachowicz H. et al., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Warszawa 2005.
2. Źródło witaminy C
Kapusta stanowi bogate źródło witaminy C. W zależności od rodzaju pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę w 36–80%. Witamina C jest jednym z najważniejszych przeciwutleniaczy. Kwas askorbinowy wzmacnia odporność, bierze udział w syntezie kolagenu i zwiększa biodostępność żelaza. Ponadto pełni istotną funkcję w profilaktyce chorób nowotworowych.
W kapuście znajdują się także inne witaminy, chociażby witaminy z grupy B – tiamina (B1), ryboflawina (B2), niacyna (B3), pirydoksyna (B6), kwas foliowy, witamina E, prowitamina A oraz witamina K.
3. Składniki mineralne zawarte w kapuście
W kapuście znajdują się składniki mineralne, jak wapń, potas, magnez, fosfor oraz w mniejszej ilości – żelazo, jod, miedź, cynk i selen. Selen bierze udział w procesach metabolicznych komórki i odpowiada za prawidłowe działanie wielu enzymów. Ponieważ obróbka termiczna powoduje utratę 50–90% folianów, warto spożywać kapustę w formie surówek.
4. Wpływ na układ krwionośny
Kapusta dzięki zawartości witaminy K i kwasu foliowego pozytywnie oddziałuje na układ krwionośny. Witamina K jest kluczowa w procesie krzepnięcia krwi. Dodatkowo działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo, przeciwbakteryjnie i przeciwbólowo. Bierze także udział w tworzeniu tkanki kostnej. Z kolei kwas foliowy bierze udział w produkcji i rozwoju komórek układu krwiotwórczego. W związku z tym, że obróbka termiczna powoduje utratę folianów na poziomie 50–90%, warto spożywać kapustę w formie surówek.
5. Kapusta kiszona jako naturalny probiotyk
Popularnym sposobem konserwacji kapusty jest kiszenie. W trakcie tego procesu bakterie zamieniają cukry w kwas mlekowy. Na skutek kiszenia dochodzi do zmiany wartości odżywczej kapusty, co przedstawia poniższa tabela.
Porównanie wartości odżywczych świeżej i kiszonej kapusty
Produkt | Wartość kaloryczna [kcal] | Węglowodany ogółem [g] | Witamina C [mg] | Kwas foliowy [µg] | Potas [mg] | Cynk [mg] | Sód [mg] |
Kapusta świeża | 33 | 7,4 | 48 | 57 | 228 | 0,3 | 19 |
Kapusta kiszona | 16 | 3,4 | 16 | 16 | 211 | 0,2 | 260 |
Źródło: Czerwińska D., Trwałość bez konserwantów, „Przegląd Gastronomiczny” 2011, 65(10–11), 6–7.
Produkt kiszony zawiera prozdrowotne bakterie, które kolonizują przewód pokarmowy, wspierają jego pracę i wzmacniają układ immunologiczny.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
Bibliografia
Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Warszawa 2010, 124–150.
Czerwińska D., Trwałość bez konserwantów, „Przegląd Gastronomiczny” 2011, 65(10–11), 6–7.
Czerwińska D., Zdrowie z głową… kapusty, „Przegląd Gastronomiczny” 2004, 58(12), 9–10.
Kulik-Kupka K. et al., Witaminy w walce z nowotworami, „Medycyna Rodzinna” 2016, 1(19), 26–31.
Kunachowicz H. et al., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Warszawa 2005.
Swora-Cwynar E., Dymkowska-Malesa M., Grzymisłowski M., Wpływ wybranych składników żywności na profilaktykę chorób nowotworowych, „KOSMOS. Problemy Nauk Biologicznych” 2018, 2(319), 391–396.