Siemię lniane – właściwości i wpływ na organizm
W aptekach lub sklepach zielarskich bardzo często możemy znaleźć siemię lniane. Jest stosowane m.in. w problemach natury gastrycznej. Aby dowiedzieć się więcej na temat jego właściwości, zapraszamy do zapoznania się z artykułem.
SPIS TREŚCI:
1. Co to jest siemię lniane oraz co wchodzi w jego skład?
2. Siemię lniane – właściwości
3. Wnioski
dietetyczne i treningowe już od 42 zł / mies.
1. Co to jest siemię lniane oraz co wchodzi w jego skład?
Siemię lniane to nasiona lnu, które mają oleisty charakter i są wykorzystywane do produkcji oleju lnianego. Po zalaniu wodą zmieniają swoją barwę na ciemnobrązową, zwiększają swoją objętość i pokrywają się śluzową otoczką.
W 100 g produktu znajdują się:
– 42 g tłuszczów, z czego 29 g to tłuszcze wielonienasycone, a 7,5 g to tłuszcze jednonienasycone;
– 27 g błonnika;
– 18 g białek;
– 1,6 mg witaminy B1 (co stanowi 126% jej dziennego zapotrzebowania);
– 0,473 mg witaminy B6 (36%);
– 392 mg magnezu (106%);
– 255 mg wapnia;
– 5,73 mg żelaza (46%);
– 4,34 mg cynku (43%).
2. Siemię lniane – właściwości
Siemię lniane posiada szerokie spektrum zastosowań. Usprawnia perystaltykę jelit, jest pomocne w problemach z zaparciami czy biegunkami. Ze względu na śluz otaczający nasiona siemię jest bardzo często wykorzystywane w terapii nieżytu żołądka, nadkwasocie czy owrzodzeniach. Nasiona lnu są bogatym źródłem błonnika pokarmowego. Stanowi on 27% suchej masy, z czego znaczna część to frakcje rozpuszczalne błonnika. Frakcje te wykazują właściwości obniżające stężenie cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL, mają zatem korzystny wpływ na profilaktykę chorób układu sercowo-naczyniowego, m.in. miażdżycy. Dodatkowo siemię lniane jest źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, które również wykazują właściwości obniżające poziom cholesterolu LDL oraz działają przeciwzapalnie.
Siemię lniane wykazuje także działanie przeciwnowotworowe. Okazuje się, że nasiona lnu spośród wszystkich pokarmów odznaczają się największą zawartość lignanów – związków o charakterze przeciwutleniaczy. Są szczególnie bogate w ligninę SDG (secoisolariciresinol diglucoside), czyli dwuglukozyd sekoizolariciresolu, wykazującą wiele korzystnych właściwości. Dzienne spożycie siemienia w dawce 30 g zmniejsza tempo podziałów komórek nowotworowych raka prostaty o 50%. Z kolei u kobiet po okresie menopauzalnym dobowa porcja 5–10 g hamuje rozwój raka piersi. SDG wpływa również korzystnie na rozwój masy kostnej.
Wśród innych efektów stosowania siemienia lnianego wymienia się poprawę elastyczności skóry, zwiększenie wilgotności śluzówki w czasie suchego kaszlu oraz wzmocnienie zniszczonych włosów.
3. Wnioski
Systematyczne stosowanie siemienia lnianego niesie za sobą szereg korzyści. Przede wszystkim siemię stanowi źródło wielu składników odżywczych, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz łatwo przyswajalnego białka. Lecznicze i profilaktyczne działanie w przypadku problemów pokarmowych, oddechowych, a nawet i nowotworowych potwierdza wyjątkowość tego produktu.
Jeżeli zależy Wam na zdrowiu i prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, warto zastanowić się nad włączeniem siemienia lnianego do swojego jadłospisu.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
Bibliografia
Ekiert K., Dochniak M., Superfoods – idealne uzupełnienie diety czy zbędny dodatek?, „Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne” 2015, 5(4), 401–408.
Malczyk E., Majkrzak Ż., Żywieniowe czynniki ryzyka rozwoju raka piersi, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2015, 96(1), 67–76.
Marciniak-Łukasiak K., Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2011, 6(79), 24–35.