W ostatnim czasie ceny produktów spożywczych znacząco wzrosły, co zapewne odczuł niejeden polski konsument. W artykule przedstawiono kilka wskazówek, które pomogą zaoszczędzić na posiłkach, ale nadal będą one zdrowe i zbilansowane!

 

SPIS TREŚCI:
1. Czy dieta musi być droga
2. Przykładowe dzienne menu podczas inflacji

 


1. Czy dieta musi być droga
Istnieje powszechne przekonanie, że podczas stosowania diety płaci się dużo więcej za zakupy. Nie zawsze się to jednak sprawdza – na podstawie przygotowanego jadłospisu można stworzyć listę zakupów, a pójście z nią do sklepu może uchronić przed dodawaniem zbędnych produktów do koszyka. To z kolei będzie wiązało się z niższym rachunkiem. Przygotowany plan żywieniowy może składać się z ogólnodostępnych i tanich produktów. Jeśli takie menu układane jest przez dietetyka, dobrze porozmawiać z nim o możliwościach finansowych. Specjalista powinien dostosować plan żywieniowy do budżetu pacjenta. Warto zaznaczyć, że tania dieta wcale nie musi być nudna i niesmaczna! Ograniczenie droższych produktów lub zrezygnowanie z nich na jakiś czas pozwala na włączenie innych – właśnie tych korzystniejszych cenowo.

 

Aby zaoszczędzić, warto wybierać produkty sezonowe. Latem truskawki są dużo tańsze niż wiosną czy jesienią. To samo tyczy się innych owoców i warzyw, np. malin, jagód, brokułów, kalafiora czy fasolki szparagowej. W sezonie produkty są nie tylko tańsze, ale także zdrowsze i smaczniejsze.

 

Przydatne może być mrożenie produktów. Dotyczy to chociażby tych wymienionych powyżej, ale także mięsa, ryb czy pieczywa. Jeśli w sklepach obowiązuje promocja, można zaopatrzyć się w większą ich ilość.

 

Skoro mowa o promocjach, to warto sprawdzać oferty w sklepach. Przed udaniem się na zakupy można spojrzeć na gazetki. Lista zakupów także będzie tutaj pomocna. Jeśli w danym sklepie produkty są tańsze i akurat na przecenie, lepiej wybrać właśnie ten sklep.

 

Cena mięsa w ostatnim czasie znacząco wzrosła. Jeśli jednak zależy nam na zbilansowanym posiłku z dodatkiem białka, warto szukać zamienników. W tym celu świetnie sprawdzą się np. nasiona roślin strączkowych – można je ugotować lub wybrać te w formie konserwowej, np. ciecierzycę, fasolę czy soczewicę.

 

2. Przykładowe dzienne menu podczas inflacji
Śniadanie – owsianka o smaku szarlotki
Czas przygotowania: 10 minut

 

Składniki (na 1 porcję):
– płatki owsiane – 5 łyżek (50 g),
– mleko – szklanka (240 ml),
– jabłko – sztuka (200 g),
– cynamon – ½ łyżeczki (2 g),
– nasiona słonecznika – 2 łyżeczki (10 g).

  Fabryka Siły Sklep

Sposób przygotowania
1. Mleko wlać do garnka i zagotować.
2. Następnie wsypać płatki owsiane oraz cynamon, gotować ok. 5 minut.
3. W tym czasie jabłko pokroić w kostkę, dodać pod koniec gotowania owsianki.
4. Całość przełożyć na talerz i posypać nasionami.

 

Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 438 kcal,
– białko: 16,9 g,
– tłuszcze: 10,2 g,
– węglowodany: 72,6 g.

 

II śniadanie – bułka z szynką, serem i ogórkiem
Czas przygotowania: 10 minut

 

Składniki (na 1 porcję):
– bułka grahamka – sztuka (70 g),
– masło – łyżeczka (5 g),
– szynka z piersi kurczaka – 2 plastry (40 g),
– ser żółty – plaster (15 g),
– ogórek – sztuka (50 g).

 

Sposób przygotowania
1. Bułkę przekroić na pół, dolną część posmarować masłem.
2. Następnie nałożyć szynkę oraz ser.
3. Ogórek pokroić w plasterki i dodać na kanapkę.
4. Przykryć górną częścią bułki.

 

Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 315 kcal,
– białko: 19,8 g,
– tłuszcze: 9,3 g,
– węglowodany: 40,9 g.

 

Obiad – ciecierzyca w sosie pomidorowym z ziemniakami
Czas przygotowania: 35 minut

 

Składniki (na 1 porcję):
– nasiona ciecierzycy – 5 łyżek (75 g),
– passata pomidorowa – szklanka (240 g),
– marchew – sztuka (45 g),
– cebula – plaster (20 g),
– oliwa z oliwek – łyżeczka (5 g),
– ziemniaki – 2 sztuki (200 g),
– sól – szczypta (0,2 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g),
– papryka słodka – ½ łyżeczki (2 g),
– ogórek kiszony – sztuka (50 g).

 

Sposób przygotowania
1. Ciecierzycę moczyć w wodzie przez całą noc.
2. Rano przesypać do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości (1–1,5 godziny).
3. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
4. Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni.
5. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie.
6. Marchew obrać, pokroić w talarki i wrzucić do cebuli, dusić 10 minut.
8. Całość zalać passatą, dodać ciecierzycę, doprawić i gotować 5 minut.
9. Gdy ziemniaki będą miękkie, przełożyć je na talerz.
10. Następnie dodać ciecierzycę w sosie pomidorowym.
11. Całość podać z ogórkiem kiszonym.

 

Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 590 kcal,
– białko: 22,1 g,
– tłuszcze: 11,1 g,
– węglowodany: 105,9 g.

 

Kolacja – naleśniki ze szpinakiem
Czas przygotowania: 30 minut

 

Składniki (na 1 porcję):
– mąka żytnia – 3 łyżki (35 g),
– jajko – sztuka (50 g),
– mleko – ½ szklanki (120 ml),
– oliwa z oliwek – 2 łyżeczki (10 g),
– szpinak mrożony – porcja (150 g),
– cebula – plaster (20 g),
– sól – 2 szczypty (0,4 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g).

 

Sposób przygotowania
1. Do miski wbić jajko, dodać mąkę, mleko oraz szczyptę soli. Całość zmiksować.
2. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy z oliwek i usmażyć naleśniki.
3. Na drugiej patelni rozgrzać drugą łyżeczkę oliwy, podsmażyć drobno posiekaną cebulę.
4. Następnie dodać szpinak, szczyptę soli oraz pieprzu i dusić 10–15 minut.
5. Gotowy farsz nałożyć na naleśniki.

 

Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 374 kcal,
– białko: 16,4 g,
– tłuszcze: 17,9 g,
– węglowodany: 39,3 g.