Dieta podczas inflacji – jak sobie radzić
W ostatnim czasie ceny produktów spożywczych znacząco wzrosły, co zapewne odczuł niejeden polski konsument. W artykule przedstawiono kilka wskazówek, które pomogą zaoszczędzić na posiłkach, ale nadal będą one zdrowe i zbilansowane!
SPIS TREŚCI:
1. Czy dieta musi być droga
2. Przykładowe dzienne menu podczas inflacji

Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
1. Czy dieta musi być droga
Istnieje powszechne przekonanie, że podczas stosowania diety płaci się dużo więcej za zakupy. Nie zawsze się to jednak sprawdza – na podstawie przygotowanego jadłospisu można stworzyć listę zakupów, a pójście z nią do sklepu może uchronić przed dodawaniem zbędnych produktów do koszyka. To z kolei będzie wiązało się z niższym rachunkiem. Przygotowany plan żywieniowy może składać się z ogólnodostępnych i tanich produktów. Jeśli takie menu układane jest przez dietetyka, dobrze porozmawiać z nim o możliwościach finansowych. Specjalista powinien dostosować plan żywieniowy do budżetu pacjenta. Warto zaznaczyć, że tania dieta wcale nie musi być nudna i niesmaczna! Ograniczenie droższych produktów lub zrezygnowanie z nich na jakiś czas pozwala na włączenie innych – właśnie tych korzystniejszych cenowo.
Aby zaoszczędzić, warto wybierać produkty sezonowe. Latem truskawki są dużo tańsze niż wiosną czy jesienią. To samo tyczy się innych owoców i warzyw, np. malin, jagód, brokułów, kalafiora czy fasolki szparagowej. W sezonie produkty są nie tylko tańsze, ale także zdrowsze i smaczniejsze.
Przydatne może być mrożenie produktów. Dotyczy to chociażby tych wymienionych powyżej, ale także mięsa, ryb czy pieczywa. Jeśli w sklepach obowiązuje promocja, można zaopatrzyć się w większą ich ilość.
Skoro mowa o promocjach, to warto sprawdzać oferty w sklepach. Przed udaniem się na zakupy można spojrzeć na gazetki. Lista zakupów także będzie tutaj pomocna. Jeśli w danym sklepie produkty są tańsze i akurat na przecenie, lepiej wybrać właśnie ten sklep.
Cena mięsa w ostatnim czasie znacząco wzrosła. Jeśli jednak zależy nam na zbilansowanym posiłku z dodatkiem białka, warto szukać zamienników. W tym celu świetnie sprawdzą się np. nasiona roślin strączkowych – można je ugotować lub wybrać te w formie konserwowej, np. ciecierzycę, fasolę czy soczewicę.
2. Przykładowe dzienne menu podczas inflacji
Śniadanie – owsianka o smaku szarlotki
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki (na 1 porcję):
– płatki owsiane – 5 łyżek (50 g),
– mleko – szklanka (240 ml),
– jabłko – sztuka (200 g),
– cynamon – ½ łyżeczki (2 g),
– nasiona słonecznika – 2 łyżeczki (10 g).
Sposób przygotowania
1. Mleko wlać do garnka i zagotować.
2. Następnie wsypać płatki owsiane oraz cynamon, gotować ok. 5 minut.
3. W tym czasie jabłko pokroić w kostkę, dodać pod koniec gotowania owsianki.
4. Całość przełożyć na talerz i posypać nasionami.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 438 kcal,
– białko: 16,9 g,
– tłuszcze: 10,2 g,
– węglowodany: 72,6 g.
II śniadanie – bułka z szynką, serem i ogórkiem
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki (na 1 porcję):
– bułka grahamka – sztuka (70 g),
– masło – łyżeczka (5 g),
– szynka z piersi kurczaka – 2 plastry (40 g),
– ser żółty – plaster (15 g),
– ogórek – sztuka (50 g).
Sposób przygotowania
1. Bułkę przekroić na pół, dolną część posmarować masłem.
2. Następnie nałożyć szynkę oraz ser.
3. Ogórek pokroić w plasterki i dodać na kanapkę.
4. Przykryć górną częścią bułki.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 315 kcal,
– białko: 19,8 g,
– tłuszcze: 9,3 g,
– węglowodany: 40,9 g.
Obiad – ciecierzyca w sosie pomidorowym z ziemniakami
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki (na 1 porcję):
– nasiona ciecierzycy – 5 łyżek (75 g),
– passata pomidorowa – szklanka (240 g),
– marchew – sztuka (45 g),
– cebula – plaster (20 g),
– oliwa z oliwek – łyżeczka (5 g),
– ziemniaki – 2 sztuki (200 g),
– sól – szczypta (0,2 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g),
– papryka słodka – ½ łyżeczki (2 g),
– ogórek kiszony – sztuka (50 g).
Sposób przygotowania
1. Ciecierzycę moczyć w wodzie przez całą noc.
2. Rano przesypać do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości (1–1,5 godziny).
3. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
4. Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni.
5. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie.
6. Marchew obrać, pokroić w talarki i wrzucić do cebuli, dusić 10 minut.
8. Całość zalać passatą, dodać ciecierzycę, doprawić i gotować 5 minut.
9. Gdy ziemniaki będą miękkie, przełożyć je na talerz.
10. Następnie dodać ciecierzycę w sosie pomidorowym.
11. Całość podać z ogórkiem kiszonym.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 590 kcal,
– białko: 22,1 g,
– tłuszcze: 11,1 g,
– węglowodany: 105,9 g.
Kolacja – naleśniki ze szpinakiem
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki (na 1 porcję):
– mąka żytnia – 3 łyżki (35 g),
– jajko – sztuka (50 g),
– mleko – ½ szklanki (120 ml),
– oliwa z oliwek – 2 łyżeczki (10 g),
– szpinak mrożony – porcja (150 g),
– cebula – plaster (20 g),
– sól – 2 szczypty (0,4 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g).
Sposób przygotowania
1. Do miski wbić jajko, dodać mąkę, mleko oraz szczyptę soli. Całość zmiksować.
2. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy z oliwek i usmażyć naleśniki.
3. Na drugiej patelni rozgrzać drugą łyżeczkę oliwy, podsmażyć drobno posiekaną cebulę.
4. Następnie dodać szpinak, szczyptę soli oraz pieprzu i dusić 10–15 minut.
5. Gotowy farsz nałożyć na naleśniki.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 374 kcal,
– białko: 16,4 g,
– tłuszcze: 17,9 g,
– węglowodany: 39,3 g.