Legenda mówi, że za czasów panowania dynastii Tang po raz pierwszy odkryto jagody goji. Sytuacja ta miała miejsce, gdy Chińczycy wykopali studnię w pobliżu buddyjskiej świątyni, a mnisi żyjący w owym klasztorze cieszyli się dobrym zdrowiem fizycznym i psychicznym.


Dziś, w XXI wieku, jagody goji z coraz większym powodzeniem znajdują zwolenników nie tylko wśród samych pacjentów, ale i lekarzy. W poniższym artykule prezentujemy, co możemy zyskać poprzez suplementację tej wspaniałej azjatyckiej rośliny.

 

SPIS TREŚCI:

1. Parę słów o kolcowoju

2. Co sprawia, że jagody goji są tak wartościowe?

3. Właściwości i zastosowanie

4. Jak właściwie stosować goji?

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 


1. Parę słów o kolcowoju

Jagody goji to popularna nazwa dla owoców rośliny określanej mianem kolcowoju chińskiego lub pospolitego. Same owoce mają około 2 cm średnicy, a wysokość rośliny waha się od 1 do prawie 3 metrów. Goji występują na terenie Chin, Mongolii oraz Tybetu.

 

Zaliczane są do jednego z lepiej zapowiadających się produktów odżywczych, które mają całkowicie odmienić oblicze dietetyki, suplementacji sportowej oraz tradycyjnej medycyny. W wieloletniej kulturze Chin wykorzystuje się właściwości tego preparatu w leczeniu wielu chorób narządów wewnętrznych.


2. Co sprawia, że jagody goji są tak wartościowe?

Za prozdrowotnym charakterem jagód przemawia bogaty skład. Analiza zawartości mikro- i makroelementów w tej roślinie pozwala wyszczególnić kilka interesujących wniosków:

– stanowią kompletne źródło białka;

– posiadają około 21 śladowych pierwiastków, m.in. cynk, fosfor, german, selen, wapń i żelazo; Fabryka Siły Sklep

– stanowią trzecie (na całym świecie) źródło witaminy C (jej zawartość

jest pięćdziesiąt razy większa niż w cytrusach);

– wspomniane żelazo występuje w trzykrotnie większej ilości niż w szpinaku;

– zawierają witaminy: B1, B2, B6 i E;

– zaliczane są do skarbnicy karotenoidów;

– zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, jak beta-sitosterol, kwas linolowy, omega-6.


3. Właściwości i zastosowanie

Jagody goji posiadają zróżnicowane zastosowanie w medycynie. Wymienia się takie działania jak:

– stabilizowanie pracy serca;

– opóźnienie procesu starzenia;

– zatrzymanie produkcji cholesterolu;

– poprawa wzroku;

– wzrost poziomu immunoglobulin;

– wspomaganie odchudzania;

– stymulowanie syntezy kolagenu;

– niszczenie wolnych rodników oraz detoksykacja organizmu;

– wzmocnienie mięśni i kości;

– normalizacja pracy układu pokarmowego.


Powyższe właściwości przemawiają za medycznym charakterem jagód kolcowoju. Wśród przypadłości, w leczeniu których mogą zostać wykorzystane, wymienia się chroniczne przeziębienia u dzieci, problemy z potencją, schorzenia nerek, płuc, serca, wątroby, choroby reumatyczne.

 

Dodatkowo warto również wspomnieć o zawartej w owocach goji atropinie – związku, którego przedawkowanie przez stosowanie nadmiernych ilości jagód może doprowadzić do problemów żołądkowych, nudności oraz wymiotów.


4. Jak właściwie stosować goji?

Dzienna dawka goji powinna wynosić od 20 do 40 g dla dorosłej osoby. Porcja ta stanowi dobowe zapotrzebowanie na cynk i witaminę C oraz 30% całkowitej dawki selenu.

 

Owoce kolcowoju mogą być spożywane samodzielne w formie przekąski lub jako dodatek do potraw w celu uatrakcyjnienia ich smaku. Bardzo często jagody są zalewane gorącą wodą i pozostawiane na kilkanaście minut w celu uzyskania zdrowotnego naparu. Innym sposobem użycia jest nalewka zdrowotna, którą uzyskuje się przez zalewanie nasion spirytusem.