Legenda mówi, że za czasów panowania dynastii Tang po raz pierwszy odkryto jagody goji. Sytuacja ta miała miejsce, gdy Chińczycy wykopali studnię w pobliżu buddyjskiej świątyni, a mnisi żyjący w owym klasztorze cieszyli się wzorowym stanem zdrowia fizycznego i psychicznego.


Dziś, w XXI wieku, jagody goji z coraz większym powodzeniem znajdują zwolenników nie tylko wśród samych pacjentów, ale i lekarzy. W poniższym artykule prezentujemy, co możemy zyskać poprzez suplementację tej wspaniałej azjatyckiej rośliny.

 

SPIS TREŚCI:

1. Parę słów o kolcowoju

2. Co sprawia, że jagody goji są tak wartościowe?

3. Właściwości i zastosowanie

4. Jak właściwie stosować goji?

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 


1. Parę słów o kolcowoju

Jagody goji to popularna nazwa dla owoców rośliny określanej mianem kolcowoju chińskiego lub pospolitego. Same owoce mają około

2 cm średnicy, a wysokość rośliny waha się od 1 do prawie 3 metrów.

Goji występują na terenie Chin, Mongolii oraz Tybetu.

 

Zaliczane są do jednego z lepiej zapowiadających się produktów odżywczych, które mają całkowicie odmienić oblicze dietetyki, suplementacji sportowej oraz tradycyjnej medycyny. W wieloletniej kulturze Chin wykorzystuje się właściwości tego preparatu w leczeniu wielu chorób narządów wewnętrznych.


2. Co sprawia, że jagody goji są tak wartościowe?

Za prozdrowotnym charakterem jagód przemawia bogaty skład. Analiza zawartości mikro- i makroelementów zawartych w tej roślinie pozwala wyszczególnić kilka interesujących wniosków:

– stanowią kompletne źródło białka;

– posiadają około 21 śladowych pierwiastków, m.in. cynk, fosfor, german, selen, wapń i żelazo; Fabryka Siły Sklep

– stanowią trzecie (na całym świecie) źródło witaminy C (jej zawartość

jest pięćdziesiąt razy większa niż w cytrusach);

– wspomniane żelazo występuje w trzykrotnie większej ilości niż w szpinaku;

– zawierają witaminy: B1, B2, B6 i E;

– zaliczane są do skarbnicy karotenoidów;

– zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, jak beta-sitosterol, kwas linolowy, omega-6.


3. Właściwości i zastosowanie

Jagody goji posiadają zróżnicowane zastosowanie w medycynie.

Wśród mnogiego przeznaczenia wymienia się takie działania jak:

– stabilizowanie pracy serca;

– opóźnienie procesu starzenia;

– zatrzymanie produkcji cholesterolu;

– poprawa wzroku;

– wzrost poziomu immunoglobulin;

– wspomaganie odchudzania;

– stymulowanie syntezy kolagenu;

– niszczenie wolnych rodników oraz detoksykacja organizmu;

– wzmocnienie mięśni i kości;

– normalizacja pracy układu pokarmowego.


Powyższe właściwości przemawiają za medycznym charakterem jagód kolcowoju. Wśród przypadłości, w leczeniu których mogą zostać wykorzystane, wymienia się chroniczne przeziębienia u dzieci, problemy z potencją, schorzenia nerek, płuc, serca, wątroby, choroby reumatyczne.

 

Dodatkowo warto również wspomnieć o zawartej w owocach goji atropinie – związku, którego przedawkowanie przez stosowanie nadmiernych ilości jagód może doprowadzić do problemów żołądkowych, nudności

oraz wymiotów.


4. Jak właściwie stosować goji?

Dzienna dawka goji powinna wynosić od 20 do 40 gram dla dorosłej osoby. Porcja ta stanowi dobowe zapotrzebowanie na cynk i witaminę C oraz 30% całkowitej dawki selenu.

 

Owoce kolcowoju mogą być spożywane samodzielne w formie przekąski lub jako dodatek do potraw w celu uatrakcyjnienia ich smaku. Bardzo często jagody są zalewane gorącą wodą i pozostawiane na kilkanaście minut w celu uzyskania zdrowotnego naparu. Innym sposobem użycia jest nalewka zdrowotna, którą uzyskuje się przez zalewanie nasion spirytusem.