O istotnej roli witaminy C w ludzkim organizmie można napisać niejedną książkę. Praktycznie każdy słyszał, że spożywanie kwaśnych owoców i niektórych warzyw wzmacnia naszą odporność. W tym tekście przedstawimy jedno z mniej popularnych źródeł kwasu askorbinowego – niewielki owoc nazywany acerolą.

 

SPIS TREŚCI:
1. Czym jest acerola?
2. Działanie i właściwości
3. Acerola dla dzieci?

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

 


1. Czym jest acerola?
Acerola jest wieloletnim zielonym krzewem, którego inna nazwa to wiśnia z Barbados. Roślina ta występuje głównie na terenach Ameryki Środkowej, a dokładniej na obszarach Wysp Kanaryjskich, i to stamtąd trafia do Europy. Acerola początkowo była wykorzystywana w leczeniu szeregu różnych przypadłości zarówno u dzieci, jak i osób dorosłych. Niemniej jednak z biegiem czasu owoce tej rośliny znalazły zastosowanie przede wszystkim jako naturalny suplement diety i świetna alternatywa dla syntetycznych odżywek.

 

2. Działanie i właściwości
Skoro acerola jest tak popularnym i skutecznym owocem, rodzi się pytanie: co tak naprawdę decyduje o niezwykłych właściwościach tej rośliny? Największą zaletą wiśni z Barbados jest duża zawartość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C. Zawartość wspomnianej witaminy wynosi nawet 2,5 g w klasycznej porcji 100 g owoców malpigii granatolistnej. Można więc w prosty sposób wyliczyć, że spożycie raptem czterech owoców aceroli pozwala na pokrycie dobowego zapotrzebowania na witaminę C. Co więcej, ilość  kwasu askorbinowego występującego w wiśni z Barbados jest uznawana za największą jednorazową dawkę tej substancji. Acerola z powodzeniem może stanowić dobry zamiennik czarnej porzeczki, natki pietruszki czy pomarańczy, które są uznawane za główne źródła tego odżywczego składnika.

 

Witamina C to jeden z podstawowych związków potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Oprócz tego, że wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, bierze udział w szeregu istotnych procesów. Kwas askorbinowy jest wykorzystywany w produkcji kolagenu wzmacniającego stawy i skórę, reguluje ciśnienie krwi i pracę serca, a także skutecznie zwiększa odporność na szkodliwe działanie chorobotwórczych drobnoustrojów. Związek ten jest szczególnie polecany po długotrwałej chorobie, gdy organizm potrzebuje czasu na stopniowe zregenerowanie się. Niemniej jednak należy mieć na uwadze, że nadmierna suplementacja witaminą C może nieść za sobą negatywne skutki. Efektami hiperwitaminozy są chociażby zaburzenie pracy nerek, a także upośledzenie pracy układu moczowego.

  Fabryka Siły Sklep

W praktyce acerola jest wykorzystywana w różnych formach. Oprócz typowego suszu oraz tabletek do ssania lub połykania zawierających sproszkowaną acerolę największym powodzeniem cieszą się soki oraz ekstrakty z malpigii granatolistnej, które można stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Acerola niejednokrotnie stanowi składnik preparatów kosmetycznych, jak kremy czy regenerujące maseczki.

 

To jednak nie koniec dobroczynnych właściwości aceroli. W Wiśnia z Barbados charakteryzuje się dużą ilością innych równie prozdrowotnych składników, m.in. niezwykle silnych przeciwutleniaczy. Mowa przede wszystkim o karotenoidach, które w przypadku granatolistnej malpigii występują w aż 17 różnych odmianach. Oprócz skutecznie działających antocyjanów, oczyszczających flawonów czy detoksykujących glikozydów największy odsetek stanowi beta-karoten, czyli prowitamina A. Związek ten jest szczególnie polecany jako środek niwelujący problemy z narządem wzroku (mowa głównie o zwyrodnieniu plamki żółtej), ale dodatkowo też pełni funkcję ochronną dla układu sercowo-naczyniowego. Jest również świetnym sposobem na naturalne zwiększenie odporności i wytrzymałości układu immunologicznego.

 

3. Acerola dla dzieci?
Jak powszechnie wiadomo, dzieci wymagają największej troski i najlepszych rozwiązań, jeśli chodzi o ich stan zdrowia. Dlatego też acerola, podobnie jak i inne źródła witaminy C, są bardzo istotne dla najmłodszych. Układ pokarmowy dziecka może źle reagować na syntetyczne suplementy lub sproszkowane formy kwasu askorbinowego. W tym celu dobrym rozwiązaniem okazuje się wykorzystanie soku lub owoców aceroli, które z powodzeniem można stosować jako dodatek do deserów czy po prostu zamiennik słodyczy.