5 powodów, dla których warto jeść nasiona chia
Znany jest wpływ produktów roślinnych na zdrowie. Dzięki dużemu udziałowi błonnika i antyoksydantów zwalczają nowotwory, poprawiają pracę układu krążenia i wrażliwość na insulinę. W zasadzie są kluczowym elementem zdrowej diety, ale niektóre z nich szczególnie zasługują na wyróżnienie. Do tej listy można zaliczyć nasiona szałwii hiszpańskiej, nazywane też powszechnie nasionami chia. Nasiona chia kiedyś spożywali azteccy wojownicy, by przygotować się do bitwy. Dlaczego dzisiaj nasiona chia powinny znaleźć się w diecie?
SPIS TREŚCI:
1. Zdrowe tłuszcze
2. Białko
3. Wysoka zawartość błonnika
4. Potężne antyoksydanty
5. Działanie antynowotworowe
W nasionach chia znajdują się głównie kwasy tłuszczowe wielonienasycone, z przewagą kwasów tłuszczowych omega-3 w stosunku do kwasów omega-6. Jest to duża zaleta, ponieważ w diecie przeważają zazwyczaj kwasy omega-6, co sprzyja powstawaniu stanów zapalnych i rozwojowi chorób cywilizacyjnych.
Kwasy omega-3 znajdujące się w tych nasionach to kwas alfa-linolenowy, który może nie jest tak silny jak kwasy eikozapentaenowy i dokozaheksaenowy, znajdujące się w tłustych rybach, ale wciąż posiada silne właściwości przeciwzapalne i przeciwcukrzycowe.
2. Białko
Produkty roślinne czasami zawierają trochę białka, jednak przeważnie jest go za mało, żeby pokryć zapotrzebowanie osoby aktywnej. Nasiona chia są produktem, który przeczy tej zasadzie. W jednej łyżce znajdują się prawie 2 g białka, zawierającego wszystkie 9 aminokwasów niezbędnych, dlatego świetnie nadaje się dla każdego, kto chce poprawić wygląd sylwetki. Dodatek nasion chia do posiłku będzie świetnym sposobem na zwiększenie całkowitej zawartości białka i poprawę smaku potrawy.
Jedną z największych zalet nasion chia jest wysoka zawartość błonnika. Jedna łyżka zawiera prawie 4 g, natomiast w 100 g nasion chia znajduje się 40 g błonnika! Jest to szczególnie istotne dla osób, które mają problemy z dostarczeniem odpowiednich ilości tego składnika z dietą.
Nasiona chia zawierają prawie pięciokrotnie więcej nierozpuszczalnego niż rozpuszczalnego błonnika, dzięki czemu posiadają relatywnie silne właściwości absorbowania wody, dzięki czemu uczucie sytości trwa dłużej. Ponadto błonnik pokarmowy reguluje rytm wypróżnień i wspomaga rozwój korzystnych bakterii w jelitach. Spowalnia rozkład węglowodanów i wzrost stężenia glukozy po posiłku, obniża ciśnienie tętnicze i zmniejsza wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów. Wszystkie te właściwości błonnika sprawiają, że jego bogate źródła (np. nasiona chia) stają się potężną bronią w walce z otyłością, insulinoopornością i innymi dietozależnymi chorobami cywilizacyjnymi.
Przedstawił to w 2010 r. zespół naukowców z Kanady, którzy podawali uczestnikom swojego badania porcję węglowodanów w postaci chleba i dodatek nasion chia w ilości 0 g, 7 g, 15 g lub 24 g w zależności od grupy. Wraz ze wzrostem dawki nasion chia proporcjonalnie rosło nasycenie, a spadał poziom cukru we krwi (spowolnione wchłanianie).
Nasiona chia są także bogate w silne antyoksydanty pomagające zwalczać choroby i negatywne efekty stresu. Przeciwdziałają peroksydacji lipidów biologicznych, czyli utlenianiu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych wchodzących w skład błon komórkowych. Jest to proces bardzo szkodliwy, ponieważ uszkadza błony, wpływa na ich przepuszczalność i potencjał powierzchniowy. Produkty peroksydacji lipidów akumulują się w tkankach i są powodem wielu dysfunkcji i stanów patologicznych (cukrzyca, miażdżyca, nowotwory).
Za właściwości antyoksydacyjne nasion chia odpowiadają głównie związki fenolowe, w szczególności kwas kawowy oraz kwas galusowy. Niektóre publikacje sugerują, że nasiona chia mogą wykazywać właściwości antyoksydacyjne porównywalne z troloksem, pochodną witaminy E uważaną za wyjątkowo silny składnik.
Zostało potwierdzone, że nasiona chia mają antyproliferacyjny wpływ na komórki nowotworowe z różnych tkanek. Badania skupiły się w szczególności na zmniejszeniu ryzyka raka piersi, szyjki macicy oraz skóry.
Tłuszcze zawarte w nasionach chia korzystnie oddziałują na produkcję prozapalnych eikozanoidów w komórkach rakowych. Wstępne badania na szczurach wykazują też, że grupy karmione szałwią hiszpańską posiadają guzy o mniejszej masie.