Na grypę nie działają żadne antybiotyki, ponieważ jest to choroba wirusowa. Gdy nas dopadnie, należy cierpliwie czekać, aż przejdzie. W leczeniu grypy nie powinniśmy stosować żadnych antybiotyków, gdyż te przeznaczone są do zwalczania bakterii, a nie wirusów, nie przyniosą korzyści. Grypa to stan chorobowy pojawiający się nagle, objawiający się m.in. gorączką powyżej 39°C (utrzymuje się przez ok. 1–2 dni), bólami głowy, mięśni, dreszczami, zapaleniem błony śluzowej nosa, kaszlem czy bólem gardła. Nie należy bagatelizować powyższych objawów, gdyż nieleczona grypa może prowadzić do wielu powikłań.


Powikłania bywają bardzo groźne – należą do nich zapalenie opon mózgowych, płuc, oskrzeli i oskrzelików, ucha środkowego, zatok, niewydolność serca, niedowład kończyn, a nawet nagły zgon sercowy. Dlatego tak ważna jest profilaktyka. Poznaj proste sposoby na wzmocnienie układu odpornościowego.

 

SPIS TREŚCI:

1. Grypa a regularna aktywność fizyczna
2. Ruch na świeżym powietrzu
3. Odpoczynek
4. Dieta na odporność a grypa
5. Herbaty ziołowe
6. Olejki eteryczne

 

1. Grypa a regularna aktywność fizyczna
Sport to silna broń przeciw grypie, może zmniejszyć ryzyko rozwoju infekcji czy przeziębień, wpływa na nasz układ odpornościowy. Zdrowy, silny organizm łatwo radzi sobie z różnymi wirusami. Podejmowanie umiarkowanej aktywności fizycznej ma korzystny wpływ na układ odpornościowy niezależnie od wieku, przy czym w przypadku osób starszych ćwiczenia pozwalają spowolnić zmiany przebiegające w mechanizmach obronnych organizmu.

 

Podczas aktywności fizycznej do narządów wewnętrznych dociera więcej tlenu. To wzmacnia nasz układ immunologiczny i pozwala na skuteczną odpowiedź na ewentualne zagrożenia. Ponadto jeszcze kilka godzin po treningu we krwi krąży więcej przeciwciał niż zwykle. Ruch pomaga też zwalczyć stres, jeden z głównych wrogów systemu odpornościowego. W profilaktyce sprawdza się sport o umiarkowanej intensywności – niewycieńczające sesje.


2. Ruch na świeżym powietrzu
Warto włączyć regularną aktywność fizyczną do naszego codziennego życia. Według wielu badań osoby aktywne fizycznie mogą cieszyć się lepszym zdrowiem oraz wyższą jakością życia. Ćwiczyć możemy przez cały rok, nawet w okresie jesienno-zimowym.

 

Jeśli pogoda nam na to pozwala, warto aktywnie spędzać wolny czas na świeżym powietrzu. Bieganie na zewnątrz, maszerowanie, nordic walking, siłownia plenerowa, jazda na rowerze, rolkach, koszykówka, piłka nożna lub uprawianie sportów typowo zimowych, jak jazda na nartach i łyżwach, pozwalają dotlenić i zahartować organizm.


3. Odpoczynek
Istotnym czynnikiem wspomagającym naszą odporność jest odpowiednia dawka snu oraz odpoczynku. W trakcie snu regenerują się komórki, a układ nerwowy odpoczywa. Ma to bezpośredni wpływ na budowę pancerza ochronnego dla zdrowia.  Fabryka Siły Sklep

 

Brak odpoczynku i niedobór snu przyczyniają się do narażenia organizmu na różne niebezpieczeństwa. Ze strony układu immunologicznego dochodzi do upośledzenia odpowiedzi komórkowej limfocytów, które odpowiedzialne są za walkę z drobnoustrojami, ograniczenia działania komórek NK, wzrostu stężenia cytokin prozapalnych i aktywności makrofagów, wzrostu stężenia kortyzolu oraz obniżenia poziomu melatoniny.

 

Zatem aby organizm funkcjonował prawidłowo, w tym również układ immunologiczny, należy zadbać o odpowiednio długi sen trwający ok. 7–8 godzin. Gdy nie odpoczywamy i niewystarczająco się wysypiamy, osłabiamy nasz układ odpornościowy, przez co jesteśmy bardziej podatni na infekcje i choroby, w tym także nowotworowe.


4. Dieta na odporność a grypa
W pożywieniu znajdują się naturalne środki wzmacniające naszą odporność. W czasie infekcji oraz w stanach obniżonej odporności powinno się zwracać szczególną uwagę na takie składniki jak witaminy C, E, A, D, witaminy z grupy B, kwas foliowy, żelazo, cynk oraz selen.

 

Wysoką zawartością cennej dla zdrowia witaminy C charakteryzują się: owoce dzikiej róży, truskawki, cytrusy, jabłka, czarna porzeczka, żurawina, papryka, natka pietruszki, koperek, ziemniaki, warzywa kapustne czy szczypiorek. Już niewielka ilość tych produktów zaspokoi nasze dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy.

 

Istotne dla układu immunologicznego są także produkty będące źródłem prowitaminy A, do których należą dynia, marchew, jarmuż, szpinak, natka pietruszki, szczaw, boćwina, papryka, morela, melon, śliwka czy brzoskwinia.

 

W diecie powinny znaleźć się także cebula, czosnek, cynamon i imbir. Wykazują bardzo silne właściwości bakteriobójcze, usprawniają dodatkowo pracę układu pokarmowego. Do walki z wolnymi rodnikami, czyli niszczycielami układu immunologicznego, najlepiej przyczynia się spożywanie zielonych warzyw takich jak groszek, fasola szparagowa, sałata, ogórek, brukselka i brokuły.

 

Wspomagać odporność możemy również poprzez spożywanie dobrej jakości kiszonek i produktów fermentowanych (jogurt, kefir, maślanka, mleko acidofilne). Produkty te stanowią istotne źródło probiotyków oddziałujących w sposób korzystny na mikroflorę jelitową. Probiotyki działają bakteriobójczo oraz antywirusowo. Dodatkowo są także źródłem przeciwutleniaczy, które zmiatają nadmiar wolnych rodników.

 

Pozytywnie wpłynie również spożywanie nienasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdziemy w olejach roślinnych, rybach morskich i orzechach. 

 

Do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych należą m.in. kwasy tłuszczowe omega-3 wykazujące wielokierunkowe działanie na organizm człowieka, w tym wzmocnienie działania układu odpornościowego, gdyż zmniejszają stan zapalny.

 

W trakcie przeziębienia lub grypy warto sięgać po niskoprzetworzone produkty zbożowe takie jak ciemne pieczywo, gruboziarniste kasze, pełnoziarnisty ryż, które dostarczą żelaza oraz cynku. Jak już wcześniej wspomniano, powinniśmy wybierać niskotłuszczowe produkty mleczne bogate w witaminę D oraz produkty białkowe stanowiące źródło żelaza, cynku i selenu, a które znajdziemy w rybach morskich, chudych mięsach czy roślinach strączkowych.

 

Pamiętajmy, aby przy wyborze produktów wspomagających odporność kierować się także sezonowością. Dzięki temu możemy dostarczyć odpowiednią ilość składników odżywczych, która będzie zgodna z zapotrzebowaniem naszego organizmu.

 

5. Herbaty ziołowe
W czasie trwania infekcji bardzo ważne jest przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów, ok. 2–2,5 l/dobę. Podczas gorączki ilość tę należy zwiększyć. Oprócz przyjmowania płynów takich jak gorące herbaty z cytryną i imbirem, woda z cytryną lub limonką czy świeżo wyciskane soki z miąższem sięgajmy również po herbatki ziołowe.

 

Medycyna ludowa od lat pomaga ludziom budować odporność i chronić się przed przeziębieniem i grypą. Organizm wzmocni picie naparów z lipy, sosny i czarnego bzu. Działanie przeciwzapalne wykazują bratek, nagietek, malina, dzika róża, szałwia czy rumianek.

 

Wszystkie wymienione rośliny są obecne od stuleci w polskim ziołolecznictwie. Rdzenni mieszkańcy Ameryki Północnej zbudowali swoją odporność dzięki jeżówce purpurowej. Lekko pieprzne w smaku zioło sprawdza się nie tylko w profilaktyce. Przyspiesza również powrót do zdrowia, gdy nie uda nam się zapobiec chorobie.

 

Należy jednak zaznaczyć, że nie wszystkie podane wyżej rośliny przeznaczone dla osób z objawami grypopodobnymi mają działanie potwierdzone badaniami.


6. Olejki eteryczne
Kąpiele z dodatkiem olejków eterycznych kojarzone są najczęściej

z zabiegami relaksacyjnymi. Jednak to wspaniały sposób, by chronić się przed grypą! Pamiętajmy, że olejki eteryczne to dość silne specyfiki, których nie stosuje się w czystej postaci, lecz miesza się z wodą czy olejami kosmetycznymi.

 

Aromatyczne preparaty można mieszać z płynem do kąpieli, balsamem do ciała, a także stosować do inhalacji czy masażu. Olejki eteryczne działające przeciw grypie to między innymi olejek eukaliptusowy, olejek miętowy, olejek z zielonej herbaty, olejek pichtowy z jodły syberyjskiej, olejek anyżowy, olejek cynamonowy i olejek hyzopowy.

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia

Ministerstwo Zdrowia, Powikłania, archiwum.mz.gov.pl/zdrowie-i-profilaktyka/grypa/powiklania/ (2.09.2019).

Prawdy i mity na temat grypy, archiwum.mz.gov.pl/wp-content/uploads/2015/06/Prawa-i-mity-na-temat-grypy1057.pdf (2.09.2019).

Kęska A., Aktywność fizyczna a odporność organizmu, ncez.pl/aktywnosc-fizyczna/osoby-dorosle/aktywnosc-fizyczna-a-odpornosc-organizmu (2.09.2019).

Hajduczek-Zgażańska M., Dlaczego warto dać się poruszyć każdego dnia?, ncez.pl/aktywnosc-fizyczna/osoby-dorosle/dlaczego-warto-dac-sie-poruszyc-kazdego-dnia-- (2.09.2019).

Derbich J., Aktywność ruchowa dla zdrowia w każdym wieku, „Aktywność Ruchowa Ludzi w Różnym Wieku” 2016, 29(1), 5–14.

Wolańska-Buzalska D., Przeziębienie – jak dietą wspomóc leczenie?, ncez.pl/choroba-a-dieta/inne/przeziebienie-----jak-dieta-wspomoc-leczenie- (2.09.2019).

Wnęk D., 7 produktów żywnościowych wspomagających odporność, mp.pl/pacjent/dieta/zasady/138515,7-produktow-zywnosciowych-wspomagajacych-odpornosc (2.09.2019).

Przybysz I., Naturalne wspomaganie odporności w chłodne dni, ncez.pl/choroba-a-dieta/inne/naturalne-wspomaganie-odpornosci-w-chlodne-dni (2.09.2019).

Lifschitz C., Grypa – fakty i sposoby leczenia, „Standardy Medyczne/Pediatria” 2011, 8, 703–710.