Nieświeży oddech jest bardzo nieprzyjemną dolegliwością – może zniechęcać do spotkań towarzyskich, onieśmielać oraz prowadzić do zaniżenia samooceny. Znajdź źródło choroby i dowiedz się, jak skutecznie z nią walczyć.

 

SPIS TREŚCI:

1. Nieświeży oddech – przyczyny
2. Leczenie przyprawami
3. Potrawy z kardamonem
4. Kawa i herbata z kardamonem

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Nieświeży oddech – przyczyny
Halitoza, inaczej jednostka chorobowa, którą charakteryzuje pojawienie się nieprzyjemnego zapachu z ust, to problem bardzo aktualny, dotykający wiele osób. Przyjmuje się, że na dolegliwość tę choruje ok. 50% polskiego społeczeństwa, z czego ok. 12% nie zdaje sobie sprawy z problemu. Jak widzimy, liczby te są zatrważające. Halitoza to nie tylko choroba, ale także ogromy problem psychospołeczny, dlatego też budzi tak wielkie zainteresowanie.

 

Nieświeży oddech może być spowodowany paleniem tytoniu, piciem alkoholu, zjedzeniem czosnku, cebuli, ostrych przypraw lub innego produktu zawierającego aromatyczne związki zapachowe. Jeśli jesteśmy świadomi przyczyny nieprzyjemnego zapachu z ust, powinniśmy pamiętać o prawidłowej higienie jamy ustnej, odpowiednim szczotkowaniu zarówno zębów, jak i języka, płukaniu jamy ustnej, nitkowaniu. Jeżeli jesteśmy zainteresowani instrukcją dotyczącą mycia zębów, warto zwrócić się do stomatologa. Gorzej, gdy nie mamy pojęcia, dlaczego występuje u nas ta dolegliwość.

 

Dziwna woń dochodząca z jamy ustnej może być pierwszym sygnałem choroby zębów, przełyku, nerek, choroby metabolicznej (cukrzyca) bądź chorób żołądka. Zdarza się przy refluksie, anginie, zapaleniu zatok, dziąseł, niewydolności narządów wewnętrznych, a także podczas prowadzenia niezdrowej diety. Aby wygrać z nieświeżym oddechem, należy ustalić jego przyczynę i wykluczyć poważne zagrożenia.


2. Leczenie przyprawami

Problem nieprzyjemnego zapachu z ust nie jest zjawiskiem XXI w., pojawiał się już w starożytności. Wówczas elementem terapii były zioła, zwłaszcza te o intensywnym zapachu. Dodatkowo żuto gałązki eukaliptusa. Obecnie w terapii halitozy również stosuje się zioła i napary.

 

Przyprawy na nieświeży oddech to m.in. imbir, kardamon, bazylia, estragon i goździki. Dodane do potrawy, pozostawiają orzeźwiającą nutę w przełyku na wiele godzin, nawet po umyciu zębów i popiciu dania napojem. Do posiłków zawierających w swoim składzie cebulę i czosnek, czy też ryby, o których już wiemy, że odpowiadają za nieprzyjemny zapach z ust, warto dodać natkę pietruszki, która będzie neutralizowała ich zapach. Dodatkowo w walce z nieświeżym oddechem warto wypijać napary z ziół takich jak szałwia, rumianek czy mięta. Zioła te charakteryzują właściwości bakteriobójcze, wpływają również regeneracyjnie na błonę śluzową przewodu pokarmowego. Fabryka Siły Sklep

 

Warto zwrócić również uwagę na kardamon, który jest niedoceniany w polskiej kuchni, tymczasem świat okrzyknął go królem przypraw. Nie ma wątpliwości, że aromat tej przyprawy należy do przyjemnych – w starożytności była podstawowym składnikiem perfum. Występuje naturalnie w Azji, zalicza się do grupy przypraw korzennych. W smaku jest słodki, jednak można w nim wyczuć lekką ostrość. Kardamon pobudza trawienie, podobnie jak imbir działa hamująco na wymioty oraz może działa gazotwórczo, dlatego osoby, u których pojawia się powyższy problem, nie powinny go spożywać.


3. Potrawy z kardamonem
Kardamon zyska większą aromatyczność, jeśli rozkruszymy ziarna w moździerzu tuż przed użyciem w kuchni. Przyprawa znajduje szerokie zastosowanie w większości oryginalnych potraw kuchni indyjskiej, np. curry, biryani, nihari, kofty. Z powodzeniem może jednak zostać użyta w innych daniach.

 

Kardamon warto dodać do pieczonego kurczaka, baraniny, jagnięciny, wołowiny, kaczki i gęsi. Świetnie komponuje się z warzywami. Podkreśla smak szpinaku, buraków, dyni, fasoli, ciecierzycy, soczewicy

i marchwi. Dobrym pomysłem jest wsypanie szczypty tej przyprawy do jarzyn smażonych na patelni. Nada też apetyczną, złocistą barwę naleśnikom oraz plackom ziemniaczanym.

 

Specyficzny słodko-ostry smak sprawia, że azjatycka roślina może być wykorzystywana zarówno do dań głównych, jak i deserów. Sprawdzi się

w wyrobie ciasteczek korzennych, pierników, babki piaskowej.

 

Alternatywą dla ciężkostrawnych deserów mogą być owoce pieczone. Drogę tę powinny obrać osoby na diecie. Gruszkę, jabłko i banana (wszystkie bez skórki) wystarczy przyprawić kardamonem i piec w piekarniku w temperaturze 180°C do momentu, aż wierzch się zarumieni.


4. Kawa i herbata z kardamonem
Kawa z cynamonem jest popularna, rzadziej spotyka się w przepisach kardamon. Tymczasem jest on również przyprawą korzenną, która harmonizuje z gorącymi napojami. Przy codziennym spożywaniu kawy, która podobnie jak herbata może wpływać na nieprzyjemny zapach z ust, warto połączyć przyjemne z pożytecznym i przygotować napar z dodatkiem kardamonu. Dzięki temu zapobiegniemy brzydkiemu zapachowi z ust na kilkanaście godzin.

 

Przepis jest prosty, trzeba zgnieść trzy ziarna kardamonu w moździerzu lub nożem na desce i dosypać je do kawy mielonej przed dolaniem wrzątku do kubka. Ze względu na słodki smak przyprawy nie trzeba dodawać cukru do napojów.

 

Rozgrzewający drink można przyrządzić również na bazie herbaty. Do filiżanki należy włożyć szczyptę cynamonu, dwa ziarenka kardamonu, łyżkę czarnej herbaty (lub torebkę ekspresową) i odrobinę miodu. Taki trunek zapewni nie tylko przyjemny oddech, ale jest również skuteczną metodą na walkę z przeziębieniem ze względu na właściwości rozgrzewające i bakteriobójcze.

 

Warto pamiętać, że problem halitozy to głównie problem stomatologiczny, dlatego też pierwsze kroki powinniśmy skierować do tego specjalisty. Jako dodatek do leczenia stomatologicznego możemy wykorzystać wskazówki zawarte w powyższym artykule.

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia

Jaczewska-Schuetz J., Kardamon – przyprawa uniwersalna https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/kardamon-----przyprawa-uniwersalna (07.05.2020).

Lewandowski B. et al., Przykry zapach z ust (halitosis) – problem nie tylko stomatologiczny, „Przegląd Medyczny Uniwersytetu Rzeszowskiego i Narodowego Instytutu Leków w Warszawie” 2013, 2, 219–225.

Przybylska-Feluś M., Przykry zapach z ust,

mp.pl/pacjent/gastrologia/lista/88258,przykry-zapach-z-ust (07.05.2020).