Dzisiaj gładka, promienna i opalona skóra jest uznawana za oznakę nie tylko zdrowia, ale i dbałości o siebie. Jednocześnie to, co nadaje piękny odcień naszej karnacji, w nadmiarze może nam szkodzić.


Promienie UV powodują szybsze starzenie się skóry, co finalnie może dawać efekt odwrotny do zamierzonego. Skóra staje się wiotka, przesuszona, szybciej pojawiają się zmarszczki. Jak więc odpowiednio zadbać o swoją skórę i wakacyjną opaleniznę za pomocą diety?

 

SPIS TREŚCI:

1. Składniki poprawiające stan skóry oraz wygląd opalenizny
2. O czym jeszcze warto pamiętać?
3. Podsumowanie

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

Zobacz więcej na www.dieta.pl


1. Składniki poprawiające stan skóry oraz wygląd opalenizny
Warto przez cały rok zadbać o odpowiednią podaż przeciwutleniaczy w diecie. Neutralizują one działanie wolnych rodników, które przyspieszają proces starzenia się skóry.

 

Gdzie znajdziemy naturalne przeciwutleniacze?

Flawonoidy działają jak filtr przeciwsłoneczny, dzięki czemu pozwalają lepiej chronić przed szkodliwym działaniem promieni UV. Głównym źródłem flawonoidów w diecie są warzywa (cykoria, kapusta włoska, seler, cebula, pomidory, papryka, brokuły) i owoce (cytrusy, truskawki, jabłka, jagody, winogrona). Dodatkowo możemy je znaleźć w kakao, czerwonym winie i herbacie.

 

Karotenoidy takie jak likopen, beta-karoten i luteina znajdują się w świeżych warzywach i owocach. Likopen znajdziemy przede wszystkim w pomidorach i ich przetworach. Dodatkowo podtrzymuje on uzyskaną opaleniznę, chroni skórę i zapewnia jej promienny wygląd. Cennym źródłem beta-karotenu będą marchew, szpinak, natka pietruszki, jarmuż. Z kolei luteinę znajdziemy np. w szpinaku. Beta-karoten jest prekursorem witaminy A, a dodatkowo przyspiesza opalanie oraz przedłuża trwałość opalenizny. Dodatkowo pozwala na uzyskanie jednolitej brązowej skóry, bez plam.

 

Witamina A zawarta jest m.in. w jajach, papryce, marchwi, wątróbce. Chroni komórki skóry, przyspiesza ich regenerację oraz stymuluje prawidłowe procesy powstawania nowych komórek nabłonka. Jest silnym antyoksydantem, który niweluje działanie wolnych rodników niszczących prawidłową strukturę skóry. Dodatkowo jest odpowiedzialna za prawidłową keratynizację naskórka. Wpływa również na gospodarkę lipidową i gospodarkę wodną skóry, dzięki czemu ogranicza jej szorstkość.

 

Kolejna z cennych witamin dla osób lubiących kąpiele słoneczne to witamina C. Podobnie jak poprzednie witamina C jest silnym antyoksydantem. Dzięki temu chroni przed przyspieszonymi procesami starzenia się skóry w wyniku opalania. Jest niezbędna do syntezy kolagenu, który zapewnia skórze elastyczność i jędrność. Hamuje zatem powstawanie zmarszczek, zapewnia jędrną skórę przez dłuższy czas. Witamina C poprawia stan naczyń krwionośnych, również tych drobnych. Dzięki temu niweluje pękające naczynka często widoczne po zbyt długim przebywaniu na słońcu.

 

Warto pamiętać, że witamina C poprawia koloryt skóry i wyrównuje go. Witaminę C znajdziemy w papryce, papai, jarmużu, brukselce, brokule, porzeczkach, kiwi truskawkach czy cytrusach.

 

Witamina E również jest świetnym przeciwutleniaczem. Podobnie jak witaminy A i C chroni komórki skóry przed stresem oksydacyjnym. Zmniejsza zaczerwienienie spowodowane zbyt długim opalaniem, chroni przed wysuszeniem i powstaniem stanu zapalnego. Dodatkowo poprawia jakość produkowanego kolagenu oraz niweluje przebarwienia skórne i plamy starcze. Witamina E znajduje się w olejach roślinnych, orzechach, pestkach słonecznika, dyni, a także w papryce, szpinaku i natce pietruszki.

 

Kolejnym cennym składnikiem jest witamina B5, czyli kwas pantotenowy. Wykazuje właściwości nawilżające, dzięki czemu zmniejsza napięcie skóry. Łagodzi podrażnienia i przyspiesza gojenie ran i oparzeń słonecznych. Zapobiega również nadmiernemu rogowaceniu naskórka. Cennymi źródłami witaminy B5 są mięso, tłuste ryby, jaja, produkty pełnoziarniste.

 

Ważnym składnikiem mineralnym niezbędnym do poprawy efektu opalenizny jest selen. Wspomaga procesy regeneracyjne naskórka, stabilizuje błony komórkowe, wpływa na poprawę kondycji skóry. Znajdziemy go w orzechach brazylijskich, wątróbce, tłustych rybach morskich, strączkach i produktach zbożowych z pełnego przemiału.


2. O czym jeszcze warto pamiętać?
Koniecznie należy pamiętać o zastosowaniu w trakcie opalania kremu z wysokim filtrem UV. W zależności od swojego typu warto wybrać odpowiedni krem, olejek czy mleczko do opalania, które zapewnią odpowiednią ochronę. Warto pamiętać, że promienie UV oprócz korzystnych efektów wywołanych w naszym organizmie, jak synteza witaminy D i poprawa nastroju, w nadmiarze mogą powodować poparzenia skórne, udary czy nowotwory skóry.

 

Dodatkowo warto dbać o prawidłowe nawodnienie i pić wodę małymi łykami. Należy pić systematycznie, a nie tylko w momencie uczucia pragnienia. W trakcie upałów i przebywania na słońcu należy zwiększyć ilość wypijanej wody o ok. 1 l. Kobiety powinny zatem dostarczać ok. 3 l płynów (wliczając w to wodę z pokarmów), a mężczyźni ok. 3,5 l.

  Fabryka Siły Sklep

3. Podsumowanie
Należy dbać o prawidłową dietę przez cały rok, aby chronić skórę nie tylko od zewnątrz, ale także od wewnątrz. Pozwoli to na zdrowe i bezpieczne opalanie, bez nieprzyjemnych skutków ubocznych. W Polsce bezpieczny czas opalania to ok. 30–60 minut, ale czas ten jest zależny od fototypu, który dana osoba reprezentuje. Nie należy opalać się również w godzinach najsilniejszego nasłonecznienia, a raczej wybierać godziny przedpołudniowe lub popołudniowe. Opalanie będzie trwało dłużej, ale będzie zdecydowanie bezpieczniejsze.

 


Bibliografia
Bajcer M. et al., Wpływ witamin na skórę i ich znaczenie w kosmetologii, „Studenckie Zeszyty Naukowe” 2016, 1(1), 28–46.
Bojarowicz H., Płowiec A., Wpływ witaminy A na kondycję skóry, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2010, 91(3), 352–356.
Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Warszawa 2007.
Galus R. et al., Fotostarzenie się skóry, „Polski Merkuriusz Lekarski” 2007, 22(132), 580.
Rożnowska K., Witaminy i biopierwiastki, Kraków 1996, 11.

Holak E. et al., Biologia. Vademecum, Gdynia 2006, 129.