Już w czasach starożytnych aloes był stosowany w leczeniu niektórych schorzeń, obecnie jest wykorzystywany w medycynie, kosmetologii i branży spożywczej. Ta roślina doniczkowa oczyszcza powietrze i wytwarza tlen. Co sprawia, że aloes ma tak cenne właściwości?

 

SPIS TREŚCI:

1. Aloes – krótka charakterystyka

2. Aloes – właściwości odżywcze

3. Aloes – zastosowanie doustne

4. Aloes – zastosowanie zewnętrzne

5. Domowe spa – jak wykorzystać aloes?

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Aloes – krótka charakterystyka
Aloes to roślina pustynna, lubi suchy i ciepły klimat. Grube liście gromadzą wodę i chronią przed jej parowaniem. Wewnątrz liści znajdują się dwie substancje, które posiadają odmienne właściwości. Tuż pod skórką znajduje się sok zawierający aloinę. Ta substancja chemiczna ma bardzo silne działanie przeczyszczające, dlatego stosowana jest tylko w szczególnych przypadkach – jest podawana w postaci tabletek w małych dawkach, ma bardzo gorzki i nieprzyjemny smak.

 

Główną i najbardziej interesującą częścią aloesu jest miąższ znajdujący się w centrum liścia. Przezroczysta, gęsta ciecz odpowiada za lecznicze właściwości tej rośliny. W takiej postaci może być stosowana bezpośrednio na skórę lub poddawana obróbce w celu wytworzenia napoju, kosmetyków lub leków.

 

2. Aloes – właściwości odżywcze
Bogactwo substancji aktywnych znajdujących się w miąższu aloesu sprawia, że jest to roślina o niezwykle uniwersalnym zastosowaniu. Składa się w 96% z wody, a pozostałe 4% to składniki odżywcze. Najwięcej z nich to cukry proste (glukoza i mannoza) oraz cukry złożone (celuloza i acemannan). Stanowią źródło energii, chronią błonę śluzową przewodu pokarmowego i wspomagają syntezę kolagenu.

 

Kolejna grupa to składniki mineralne, wśród których wyróżnia się m.in. mangan i selen, czyli antyoksydanty zwalczające wolne rodniki. W aloesie znajduje się również magnez, wapń i fosfor, które wspierają kości i mięśnie, oraz żelazo, które transportuje tlen do komórek. W mniejszych ilościach obecne są cynk, miedź, sód i chrom.

  Fabryka Siły Sklep

Swoje właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne aloes zawdzięcza przede wszystkim zawartości kwasu salicylowego (składnika aspiryny), a także witaminom antyoksydacyjnym A, C i E. Dodatkowo sok z aloesu jest bogaty w witaminy z grupy B, które regulują metabolizm, wspomagają rozwój tkanek i pracę mózgu.

 

Układ odpornościowy jest wspomagany dzięki obecności enzymu o nazwie bradykinina. Oprócz produkcji makrofagów, łagodzi ból i obrzęki powstałe po skaleczeniach. Ostatnią grupą związków są aminokwasy, wśród których wyróżnia się cysteinę i tyrozynę – zwalczają zmęczenie, wspomagają odchudzanie i leczenie alergii.

 

3. Aloes – zastosowanie doustne
Układ pokarmowy – sok z aloesu spożyty 30 minut przed posiłkiem ma właściwości gastroprotekcyjne, łagodzi pieczenie w przypadku nadkwasoty. Pomaga w trudnościach trawiennych i wpływa na odbudowę flory bakteryjnej. W przypadku biegunki działa antybakteryjnie, odżywczo i przeciwzapalnie. Chroni błonę śluzową żołądka i dwunastnicy przed podrażnieniami i powstawaniem wrzodów. Co więcej, wspomaga leczenie zakażenia szczepem Helicobacter pylori i towarzyszącego mu procesu zapalnego.


Układ sercowo-naczyniowy – aloes jest bogaty w enzymy i aminokwasy wspomagające metabolizm tłuszczów. Wpływa na odpowiedni poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Ponadto zawartość magnezu i wapnia wspiera pracę serca i regulację jego rytmu. Dzięki zawartości magnezu i żelaza wspomaga produkcję czerwonych krwinek, zapobiega anemii.


Układ hormonalny – aloes może łagodzić bóle menstruacyjne, można stosować go także w trakcie menopauzy w celu wsparcia organizmu, w którym zachodzą zmiany hormonalne. Zawartość cynku, manganu i witaminy B6 stymuluje trzustkę do produkcji insuliny, która utrzymuje odpowiedni poziom glukozy we krwi.


Układ nerwowy – fosfolipidy i fenyloalanina znajdujące się w soku aloesowym pozytywnie wpływają na przepływ impulsów nerwowych i pobudzają aktywność neuronów. Aloes zaleca się stosować w przypadku wysiłku umysłowego i sytuacji stresowych. Odpowiednio odżywiony organizm odwdzięczy się spokojnym snem i równowagą psychiczną. Łyżka soku spożywana przed dwoma posiłkami dziennie może wzmagać apetyt i regulować uczucie sytości.

 

4. Aloes – zastosowanie zewnętrzne

Skóra twarzy i ciała – żel aloesowy aplikowany na skórę twarzy łagodzi stany zapalne gruczołów łojowych, oczyszcza i regeneruje naskórek. Zmniejsza ilość niedoskonałości i widoczność blizn potrądzikowych. Preparaty aloesowe zmniejszają objawy pokrzywki wywołanej reakcją alergiczną na nietolerowane przez organizm substancje pokarmowe. Co więcej, mogą być stosowane jako ochrona przed insektami lub po ukąszeniu owadów, łagodzą świąd.

 

Zawartość żelaza i witamin B1, B2 (stymulacja produkcji białych i czerwonych krwinek) wspomaga tamowanie krwotoków oraz gojenie się ran. Acemannan wraz z aminokwasami i witaminami pomaga w odbudowie uszkodzonych tkanek, redukcji blizn, a także rozstępów powstałych po ciąży lub na skutek zwiększenia masy ciała. Kwas cynamonowy zawarty w soku aloesowym jest pomocny w walce z grzybicami skóry, łagodzi zaczerwienienia oraz wspiera odbudowę naskórka.


Narząd wzroku – produkty do pielęgnacji oczu z aloesem łagodzą zapalenie spojówek i rogówki dzięki zawartości cynku, magnezu, witamin A i E. Wacik nasączony sokiem sprawdzi się także w przypadku jęczmienia na powiece.


Jama ustna – właściwości przeciwzapalne aloesu sprawdzą się w przypadku bólu zębów lub dziąseł, a także nieświeżego oddechu spowodowanego chorobami w jamie ustnej. Stosowanie płukanki z soku aloesu, wody i miodu przyniesie ulgę również przy zapaleniu migdałków.


Oparzenia słoneczne – podczas zażywania kąpieli słonecznych warto mieć ze sobą żel aloesowy. Nie tylko chroni przed szkodliwymi promieniami UV, ale także koi ból i przyspiesza regenerację oparzonej skóry.


Łupież – pielęgnacja skóry głowy to pierwszy krok w walce z łupieżem. Aloes nakładany bezpośrednio na skórę głowy przywraca odpowiednie pH, redukuje stan zapalny oraz odżywia włosy.


Katar – podczas przeziębienia błona śluzowa nosa często ulega podrażnieniu. Stosowanie żelu aloesowego może przyspieszyć gojenie się naskórka oraz ukoić ból i zmniejszyć stan zapalny.

 

5. Domowe spa – jak wykorzystać aloes?

Krem na noc – żel aloesowy nałożyć na oczyszczoną twarz i pozostawić na noc, rano zmyć letnią wodą. Skóra powinna być gładka i dobrze nawilżona.
Krem na suchą skórę – łyżkę aloesu wymieszać z połową łyżeczki oleju sezamowego. Powstały krem reguluje wydzielanie sebum i nadaje skórze miękkości. Stosować rano i wieczorem.
Krem przeciwzmarszczkowy – łyżkę żelu z aloesu połączyć z łyżeczką oliwy z oliwek. Nałożyć na twarz i szyję i pozostawić na noc.
Krem do rąk – łyżkę żelu aloesowego wymieszać z trzema kroplami olejku nagietkowego i olejku z dziurawca, nałożyć na dłonie i pozostawić na noc. Aby zwiększyć efekt, nałożyć na dłonie bawełniane rękawiczki.
Maska na włosy – w równych proporcjach wymieszać czysty sok z aloesu, olej rycynowy i miód. Powstałą maskę nałożyć na całej długości włosów i spłukać po 30 minutach. Efekt: wzmocnione i błyszczące włosy.
Żel po depilacji – aloes wymieszać z rozpuszczonym w kąpieli wodnej masłem shea. Przygotowany kosmetyk złagodzi ból i podrażnienie po depilacji.
Pasta do zębów – do łyżeczki żelu z aloesu dodać szczyptę sody oczyszczonej i kroplę wody gazowanej. Pastę można stosować maksymalnie raz w tygodniu.

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia
Cieślik E., Turcza K., Właściwości prozdrowotne aloesu zwyczajnego, „Postępy Fitoterapii” 2015, (16)2, 117–124.
Hęś M. et al., Aloe vera (L.) Webb.: Natural Sources of Antioxidants – A Review, „Plant Foods for Human Nutrition” 2019, 74(3), 255–265.
Kukułowicz A., Steinka I., Aloes – możliwość wykorzystania jako suplementu diety, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2010, 91(4), 632–636.
Maffeis G., Aloes. Właściwości i zastosowanie, Janki 2015.
Wierzbicka I., Aloes – sukulent o leczniczych właściwościach, „Food Forum” 2016, 4(14), 97–102.