Otyłość jest nazywana plagą XXI w. Choroba ta dotyka coraz więcej osób niezależnie od wieku. Siedzący tryb życia, brak odpowiedniej ilości ruchu w ciągu dnia, nieograniczony dostęp do żywności przetworzonej oraz niekontrolowanie liczby spożytych kilokalorii powodują szybki przyrost masy ciała. Obecnie coraz więcej osób zaczyna dbać o swój wygląd, chce mieć wysportowaną i umięśnioną sylwetkę. Niestety wiele z nich nie potrafi dobrać celu do aktualnego poziomu zatłuszczenia organizmu. Jakie mechanizmy odpowiadają za to, że nadmiar tkanki tłuszczowej utrudnia budowę masy mięśniowej i co na ten temat mówią badania naukowe?

 

SPIS TREŚCI:

1. Funkcje tkanki tłuszczowej

2. Nadmiar tkanki tłuszczowej a proces budowania masy mięśniowej

3. Budowa masy mięśniowej u osób z nadmiarem tkanki tłuszczowej

4. Aktywność fizyczna jako ważny element w leczeniu otyłości i nadwagi

5. Podsumowanie

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Funkcje tkanki tłuszczowej

Funkcje tkanki tłuszczowej nie polegają wyłącznie na gromadzeniu kwasów tłuszczowych czy termoregulacji (utrzymanie stałej temperatury ciała). Dzięki wydzielanym przez tkankę tłuszczową aktywnym biologicznie substancjom (adipokinom) odgrywa ona istotną rolę m.in. w regulacji apetytu i sytości, kontroli zużywanej energii, ciśnienia tętniczego, przebiegu procesów zapalnych i krzepnięcia krwi. Bierze również udział w metabolizmie glukozy i lipidów oraz wpływa na płodność. Warto jednak zaznaczyć, że badania dotyczące tkanki tłuszczowej wciąż trwają.

 

 

2. Nadmiar tkanki tłuszczowej a proces budowania masy mięśniowej

Wysoki poziom tkanki tłuszczowej wpływa na zaburzenie homeostazy ustrojowej w wyniku nadmiernego wydzielania przez nią substancji aktywnych biologicznie. Może to doprowadzić m.in. do zaburzeń kontroli łaknienia i wydzielania insuliny czy rozwoju i nasilenia stanów zapalnych (K. Zorena i wsp. 2020).

 

Istnieją przesłanki, że nadmiar tkanki tłuszczowej u człowieka może upośledzać wrażliwość anaboliczną miocytów (komórek mięśniowych) na dostęp do aminokwasów z krwi (E.S. Chambers i wsp. 2019). Oznacza to, że osoba szczupła będzie w stanie zbudować więcej białek mięśniowych niż osoba otyła przy założeniu, że obie będą spożywały taką samą ilość białka w posiłku i wykonywały ten sam rodzaj treningu. Wciąż jednak trwają badania na ten temat. Aby potwierdzić tę teorię, należałoby m.in. przeprowadzić badanie, w którym zostałaby uwzględniona funkcja lizosomów, które mogą dostarczać pewną pulę aminokwasów. Fabryka Siły Sklep

 

3. Budowa masy mięśniowej u osób z nadmiarem tkanki tłuszczowej

W badaniu z 2018 r. wzięło udział 18 osób, 9 z prawidłową masą ciała oraz 9 otyłych. Wszystkie osoby prowadziły siedzący tryb życia. Uczestnicy wykonywali jednostronne uginanie nóg na maszynie w 4 seriach po 10–12 powtórzeń, każdy zestaw był wykonywany do niepowodzenia, a po wysiłku spożywali 170 g chudej wieprzowiny (36 g białka i 4 g tłuszczu).

 

Zauważono, że tempo syntezy białek miofibrylarnych i sarkoplazmatycznych po spożyciu wieprzowiny było podobne zarówno w kończynie trenowanej, jak i nietrenowanej. Jednakże trening siłowy wzmocnił syntezę białek miofibrylarnych po posiłku wyłącznie w grupie osób z prawidłową masą ciała. Nie zauważono spadku tempa syntezy białek sarkoplazmatycznych w obu grupach. Wykazano również, że odpowiedź anaboliczna mięśni u osób otyłych jest słabsza niż u osób z prawidłową masą ciała (J.W. Beals i wsp. 2018).

 

Kolejne badanie przeprowadzono na grupie 30 osób. W grupie I znajdowały się osoby szczupłe, w grupie II – z nadwagą, a w grupie III – otyłe. Każdy z uczestników prowadził siedzący tryb życia. W celu sprawdzenia, czy istnieją istotne różnice w reakcji na spożycie pokarmu zawierającego głównie białko, podano im posiłek składający się z 170 g chudej wieprzowiny (36 g białka i 4 g tłuszczu). W badaniu sprawdzano wpływ wysokobiałkowego posiłku m.in. na transport aminokwasów do komórki oraz tempo syntezy białek mięśniowych u osób z różną masą ciała. Wykazano, że nadmiar tkanki tłuszczowej zmniejsza syntezę białek po spożytym posiłku, ale nie wpływa negatywnie na transport aminokwasów do komórki (J.W. Beals i wsp. 2016).

 

4. Aktywność fizyczna jako ważny element w leczeniu otyłości i nadwagi

Regularna aktywność, nawet w postaci codziennych spacerów, zwiększa deficyt kaloryczny, który jest niezbędny, aby proces redukcji masy ciała zachodził prawidłowo. Zmniejsza ryzyko wystąpienia efektu jo-jo i poprawia nastrój.

 

Dodatkowo trening z obciążeniem pozwala zachować więcej masy mięśniowej, zwłaszcza podczas redukcji tkanki tłuszczowej; wpływa na poprawę kondycji i ogólnej sprawności fizycznej.

 

Aby zapobiegać otyłości, rekomenduje się codzienne wykonywanie aktywności fizycznej o umiarkowanej intensywności przez 45–60 minut. Aby zapobiec przyrostowi masy ciała u osób otyłych lub z nadwagą, rekomenduje się codzienne wykonywanie aktywności przez 60–90 minut (M. Zegan i wsp. 2017). Osobom otyłym i z nadwagą zaleca się aktywność aerobową, która nie obciąża stawów, np. pływanie, ćwiczenia w wodzie, nordic walking, jazda na rowerze czy spacery. 

 

5. Podsumowanie

Nadmiar tkanki tłuszczowej może w znacznym stopniu utrudniać efektywną budowę masy mięśniowej. Osoby z prawidłową masą ciała przy stosowaniu tego samego protokołu dietetyczno-treningowego uzyskają lepsze efekty w kontekście budowy mięśni niż osoby otyłe. Warto zatem przed obraniem celu treningowego zastanowić się, czy poziom tkanki tłuszczowej jest odpowiedni i umożliwi skuteczną rozbudowę masy mięśniowej. Aktywność fizyczna jest bardzo ważna, warto zadbać o odpowiednią dawkę ruchu w ciągu dnia i cieszyć się zdrowiem oraz sprawnością fizyczną przez długie lata.

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia

Beals J.W. et al., Altered anabolic signalling and reduced stimulation of myofibrillar protein synthesis after feeding and resistance exercise in people with obesity, „The Journal of Physiology” 2018, 596(21), 5119–5133.

Beals J.W. et al., Anabolic sensitivity of postprandial muscle protein synthesis to the ingestion of a protein-dense food is reduced in overweight and obese young adults, „The American Journal of Clinical Nutrition” 2016, 104(4), 1014–1022.

Buczkowska M. et al., Tkanka tłuszczowa – budowa i funkcje, ze szczególnym uwzględnieniem charakterystyki wybranych adipokin i ich wpływu na organizm, „Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu” 2009, 25(3), 162–169.

Chambers E.S. et al., Dietary supplementation with inulin-propionate ester or inulin improves insulin sensitivity in adults with overweight and obesity with distinct effects on the gut microbiota, plasma metabolome and systemic inflammatory responses: a randomised cross-over trial, „Gut” 2019, 68(8), 1430–1438.

Kozak-Nurczyk P.K. et al., The influence of adipose tissue and selected adipokines on insulin resistance and development of diabetes mellitus type 2, „Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu” 2018, 24(4), 210–213.

Zegan M. et al., Rola podejmowanej aktywności fizycznej w profilaktyce oraz wspomaganiu leczenia otyłości oraz cukrzycy typu 2, „Medycyna Rodzinna” 2017, 20(4), 273–278.

Zorena K. et al., Adipokines and obesity. Potential link to metabolic disorders and chronic complications, „International Journal of Molecular Sciences” 2020, 21(10), 3570.

 

REKLAMA
16-krotny Mistrz Świata Jarosław Olech stosuje Nr 1 na wzrost siły i masy mięśniowej
Darmowa dostawa!
+ Indywidualny plan dietetyczny + Poradnik treningowy