Witamina E
Mianem witaminy E określamy kilka substancji. Dokładnie są to tokoferole i tokotrienole, które z kolei dzielą się na 4 związki. Tak więc mówiąc o witaminie E, mamy na myśli alfa-tokoferol oraz alfa-tokotrienol, beta-tokoferol oraz beta-tokotrienol, delta-tokoferol oraz delta-tokotrienol, gamma-tokoferol oraz gamma-tokotrienol. O czym warto pamiętać? O tym, że witamina E jest bardzo mocnym przeciwutleniaczem i często nazywana jest witaminą młodości i płodności. Przyjrzyjmy się jej nieco bliżej.
SPIS TREŚCI:
1. Witamina E – właściwości i rola
2. Skutki niedoboru witaminy E
3. Skutki nadmiaru
4. Występowanie
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
1. Witamina E – właściwości i rola
Witamina E wykazuje cenne właściwości. Potrafi wiązać się z tlenem i zapobiegać powstawaniu wolnych rodników, dzięki temu jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. Jest rozpuszczalna w tłuszczach, co jest jej wielkim atutem. Uczestniczy w transporcie tlenu i zapobiega przedwczesnemu rozpadowi czerwonych krwinek. To pozwala na zmniejszanie ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia. Dodatkowo zapobiega powstawaniu blaszek miażdżycowych. Może również obniżać poziom cholesterolu. Uczestniczy również w produkcji substancji przeciwzakrzepowych, dizęki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia zatorów i zakrzepów żylnych i tętniczych. Witamina E może być magazynowana w organizmie – głównie
w nadnerczach i tkance tłuszczowej. Dlatego każdy, kto chce pozbyć się tkanki tłuszczowej, musi pamiętać, że organizm potrzebuje jej określonego poziomu do prawidłowego funkcjonowania.
Tokotrienole spowalniają wzrost komórek rakowych. Jest to świetna wiadomość zwłaszcza dla osób narażonych na wystąpienie chorób nowotworowych, jak rak piersi czy rak wątroby. Może również zapobiegać nowotworom prostaty, skóry, trzustki oraz jelita grubego. Drodzy mężczyźni, pamiętajcie o tej niepozornej witaminie w codziennej diecie – jest niezbędna do produkcji nasienia. Naturalna witamina E dodatkowo wzmacnia mięsień sercowy.
Obniżony poziom tej witaminy może powodować nawet niepłodność. Witamina E wykazuje również słabe działanie moczopędne, wspomaga regulację ciśnienia, a to pozwala pozbyć się z organizmu toksyn.
2. Skutki niedoboru witaminy E
Według źródeł dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę E jest zależne od płci oraz wieku. Dzieci potrzebują jej najmniej, a osoby starsze najwięcej. Niedobór witaminy E w organizmie zdarza się na szczęście bardzo rzadko. Obserwuje się go w przypadku zaburzeń wchłaniania tłuszczu, ponieważ witamina E jest w nim rozpuszczalna. Do typowych objawów niedoboru należą zmęczenie i anemia. Mogą pojawić się również rogowacenie skóry, a nawet uszkodzenia układu nerwowego.
Osoby ćwiczące w szczególności powinny uważać na degenerację mięśni, problemy z kośćmi, stawami oraz osłabioną odporność. Niedobór witaminy E jest bardzo niebezpieczny dla niemowląt, a zwłaszcza tych z niską masą urodzeniową. Takie dzieci narażone są na toksyczne działanie tlenu o wiele bardziej. Pojawiają się również podwyższona ilość zlepionych płytek krwi i zaburzenia nerwowo-mięśniowe. Może również dojść do zahamowania wzrostu naczyń krwionośnych w oku. To z kolei prowadzi do ślepoty. Ponieważ witamina E jest rozpuszczalna w tłuszczach, najlepiej przyjmować ją wraz z lecytyną, która zwiększa jej przyswajanie.
Witaminy trudno jest przedawkować, jeśli dostarczane są wyłącznie z pożywieniem. Nadmiar witaminy E może powodować między innymi bóle głowy. Zarówno niedobór, jak i nadmiar witaminy E powodują zmęczenie i senność. Dodatkowo może dojść do uciążliwego dla sportowców osłabienia mięśni oraz problemów ze wzrokiem, np. podwójnego widzenia.
Na nasze szczęście nawet przy suplementacji witaminę E jest bardzo trudno przedawkować. Organizm ją metabolizuje i usuwa. Należy wystrzegać się stosowania dawek powyżej 1000 mg/dobę przez dłuższy czas. Przyswajanie witaminy E przez organizm wspomagają inne witaminy. Są to między innymi witamina A, witaminy z grupy B i witamina C. Dodatkowo przyswajalność zwiększają składniki mineralne takie jak mangan, selen czy fosfor. Niezbędne są też oczywiście tłuszcze, ze względu na rozpuszczalność witaminy E właśnie w tłuszczach.
Naturalna witamina E nie szkodzi, sztuczna jednak może. Najlepszymi źródłami witaminy młodości są oleje takie jak słonecznikowy, palmowy, rzepakowy oraz oliwa z oliwek.
Witamina E występuje również w:
– orzechach, np. orzechach laskowych, pistacjach i orzechach włoskich,
– migdałach,
– kiełkach pszenicy,
– ikrze, węgorzu,
– warzywach takich jak szpinak, fasola i soja, dodatkowo w ziarnach pszenicy i pomidorach,
– w awokado i maśle.
Musimy pamiętać, że witamina E to tak naprawdę aż 8 różnych substancji i każda z nich ma inne działanie i inną aktywność biologiczną. Tokotrienole obniżają skutecznie poziom cholesterolu. Eksperci zalecają przyjmowanie większych ilości witaminy E w przypadku wystąpienia chorób nowotworowych ze względu na jej działanie przeciwutleniające.