Rodzaje odżywek białkowych
Podstawą naszego zdrowego ciała jest odpowiednio zbilansowana dieta oraz aktywność ruchowa. Suplementy wspomagają naszą walkę o lepszą sylwetkę oraz stanowią idealne dopełnienie zmagań o lepsze zdrowie. Bez względu na przyjęty przez sportowca cel, prym wiodą odżywki białkowe.
W niniejszym artykule wskażę rodzaje odżywek białkowych.
SPIS TREŚCI:
1. Białko w organizmie - funkcje
5. Odżywki białkowe - podsumowanie
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
1. Białko w organizmie - funkcje
Białko to podstawowy budulec wszystkich narządów w organizmie. Wchodzi w skład hormonów, enzymów oraz przeciwciał. Te uczestniczą w przemianie materii i zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Białka tworzone są przez aminokwasy (dlatego tak ważne jest ich dostarczanie).
Jednymi z głównych i szczególnie istotnych dla pasjonatów treningu siłowego cech białka są budowa mięśni i przyspieszenie regeneracji zniszczonych włókien.
Białka dzielimy na wolnowchłanialne oraz szybkowchłanialne. Białka wolnowchłanialne to te, które uwalniają powoli i stopniowo aminokwasy do krwi. To sprawia, że katabolizm zostaje zatrzymany przez pewien czas. Stosowanie tego rodzaju białek wydaje się najrozsądniejsze, ponieważ
w trakcie snu nasila się kortyzol, czyli hormon stresu odpowiedzialny za katabolizm.
Białka szybkowchłanialne charakteryzują się bardzo szybkim wchłanianiem przez organizm. Wykorzystując tę cechę, należy bezpośrednio po treningu dostarczyć białko w celu odżywienia naszych mięśni. Białko szybkowchłanialne może być także stosowane przed treningiem oraz rano, zaraz po przebudzeniu.
Oczywiście nie oznacza to, że wyżej wymienionych białek nie można przyjmować w innych porach. Moim zdaniem wskazane pory przyjmowania
w stosunku do funkcji, jakie pełnią, wydają się najbardziej sensowne.
Micelarna kazeina
Micelarna kazeina to naturalna, niezdenaturyzowana forma kazeiny znajdującej się w mleku. Uważa się, że jest jedynym białkiem, które działa antykatabolicznie i zapobiega rozpadowi tkanek mięśniowych. Kazeina micelarna jest bardzo wolno trawiona. Jest bardzo bogatym źródłem białka, które odżywia mięśnie jeszcze długo po tym, jak białka serwatki przestają działać, wywołując najlepszą retencję i utylizację azotu.
Kazeina zapewnia stałe uwalnianie aminokwasów do krwi, co czyni ją idealnym środkiem do walki z katabolizmem. Biorąc pod uwagę jej długi czas wchłaniania, kazeina jest świetnym rozwiązaniem nie tylko antykatabolicznym, ale także odżywczym dla ciała, gdyż może odżywiać mięśnie przez długi czas.
Owoalbumina
Owoalbumina to białko jaja - standardowe i łatwo dostępne źródło białka. Izolat tego białka to beztłuszczowe źródło białka. Zawiera największy
z możliwych stopień wydajności białka, co czyni go białkiem wzorcowym. Białko to zawiera pełny profil aminokwasowy, dużą koncentrację BCAA oraz wysokie wartości biologiczne. Owoalbumina jest uważana za najlepsze źródło białka działające anabolicznie.
Koncentrat białek serwatkowych (WPC)
WPC to najbardziej znana i najpopularniejsza forma białka na rynku suplementów. Koncentrat białek serwatkowych zawiera optymalne proporcje aminokwasów oraz peptydów. Oprócz działania anabolicznego, wykazuje także poprawę odporności organizmu. Białko to podnosi w organizmie poziom glutationu (świetnego przeciwutleniacza i detoksykanta).
Izolat białka sojowego
Izolat białka sojowego zawiera pełen zestaw aminokwasów egzogennych
w proporcjach i ilościach zbliżonych do zapotrzebowania naszego organizmu. Wzmacnia odporność, kości oraz reguluje gospodarkę hormonalną. Podnosi także aktywność insuliny oraz hormonów tarczycy, co przyczynia się do skuteczniejszej utraty tkanki tłuszczowej. Izolat białka sojowego przeciwdziała tworzeniu zmian miażdżycowych.
Białko to może obniżać poziom cukru we krwi. Białko sojowe jest najwolniej wydalane z organizmu, dzięki czemu przeciwdziała utracie cennego azotu oraz wpływa korzystnie na gospodarkę wapniową naszego ustroju.
Kazeinian wapnia
Kazeinian wapnia to białko, które należy do grupy białek wolno przyswajalnych. Jego spożycie powoduje utrzymanie przez długi czas podwyższonych wartości wolnych aminokwasów, niezbędnych do rozwoju tkanki mięśniowej. Białko to hamuje katabolizm, szczególnie w fazie powysiłkowej i w fazie nocnej. Kazeinian wapnia potęguje przyrost siły, pomaga budować i regenerować tkankę mięśniową.
Izolat białek mleka
Izolat białek mleka zawiera wszystko, co najlepsze w mleku, bez zbędnej laktozy, cholesterolu oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera sprzężony kwas linolenowy (CLA), peptydy glutaminy oraz laktoferynę, czyli najlepiej przyswajalne żelazo. Wykazuje także silne działanie bakteriobójcze.
Izolat białek serwatkowych
Izolat białek serwatkowych to najczystsza dostępna forma białka serwatki. Nie posiada tłuszczu, więc można łatwiej zbudować beztłuszczową masę mięśniową. Izolat białek serwatkowych, dzięki swojej czystości i braku laktozy, jest bardzo dobrze trawiony. Cechuje się wysoką wchłanialnością. To zapewnia natychmiastowe wchłanianie aminokwasów i BCAA do krwiobiegu. Izolat białek serwatkowych ma także wysokie zdolności anaboliczne.
Hydrolizat białek serwatkowych
Hydrolizat białek serwatkowych charakteryzuje się bardzo wysoką wartością biologiczną. Bardzo szybka przyswajalność hydrolizatu białek serwatkowych sprawia, że aminokwasy oraz BCAA są bardzo szybko wchłaniane do krwiobiegu. Hydrolizat cechuje także bardzo dobry wpływ na regenerację potreningową. Ponadto świetnie stymuluje produkcję insuliny (hormonu anabolicznego).
5. Odżywki białkowe - podsumowanie
Wybierając białko dla siebie, warto sobie odpowiedzieć na pytanie: na czym nam zależy? Jeżeli chcemy profilaktycznie odżywiać nasze ciało, warto wybrać białka wolnowchłanialne, gdyż dostarczą niezbędnych składników na cały dzień.
Osoby o dłuższym stażu treningowym posiadają białka zarówno wolno- jak
i szybkowchłanialne. Należy pamiętać o tym, że suplementy białkowe nie mogą zastąpić diety, a jedynie ją wspomóc.