Sztuczne słodziki stanowią atrakcyjną alternatywę dla cukru, ponieważ zawierają mniejszą liczbę kilokalorii. Są także dużo słodsze niż cukier, wystarczy niewielka ilość, aby napoje i desery uzyskały pożądany smak.

 

SPIS TREŚCI:

1. Sztuczne słodziki

2. Odkrycie aspartamu

3. Co to jest aspartam?

4. Aspartam – szkodliwość

5. Zalety stosowania aspartamu

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Sztuczne słodziki

W dzisiejszych czasach sztuczne środki słodzące dodawane są do przetworzonej żywności, m.in. do pieczywa, napojów bezalkoholowych, słodyczy, deserów, żywności puszkowanej i produktów mlecznych.

 

Sztuczne słodziki znalazły swoje zastosowanie również w domach. Niektóre mogą być używane nawet do pieczenia i gotowania. Jednak większość przepisów, w których cukier zamieniany jest na słodzik, wymaga modyfikacji, sztuczne słodziki mają inną masę i inną objętość.

 

Do tych substancji zalicza się aspartam, który powszechnie nie cieszy się dobrą opinią. Wiele osób wierzy, że spożywanie go może powodować drgawki, migreny, zawroty głowy, nudności, skurcze mięśni, przyrost masy ciała, depresję, zmęczenie, drażliwość, palpitację serca, trudności w oddychaniu, lęk, schizofrenię, a nawet śmierć. Czy zatem należy go unikać?

 

2. Odkrycie aspartamu

Aspartam odkryto przez przypadek w 1965 r. Amerykański chemik James M. Schlatter szukał leku na wrzody żołądka i zsyntetyzował omawiany związek. Przypadkowe odkrycie słodkiego smaku aspartamu nastąpiło, gdy uczony polizał palec, na którym znajdowały się resztki substancji. Aspartam zaczęto stosować w wielu produktach jako zamiennik cukru. Substancję zalegalizowano w 1981 r. i od tego czasu w mediach zaczęły pojawiać się skrajnie różne opinie na jej temat.

 

3. Co to jest aspartam? Fabryka Siły Sklep

Aspartam to ester metylowy dipeptydu – związek organiczny, który jest mieszanką dwóch aminokwasów: kwasu L-asparaginowego i L-fenyloalaniny. Słodzik jest niemal 200 razy słodszy niż cukier przy niemal zerowej kaloryczności.

 

4. Aspartam – szkodliwość

Aspartam został uznany za bezpieczny do spożycia przez agencje regulacyjne w ponad 90 krajach na świecie. Został zatwierdzony przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i amerykańską Agencję Żywności i Leków (FDA), która na podstawie danych pochodzących z licznych badań naukowych potwierdziła, że jest bezpieczny.

 

Tylko na przestrzeni lat 1988–2001 powstało ponad 500 prac naukowych dotyczących tego sztucznego słodzika. Badania wykonywano na zwierzętach oraz w różnych populacjach ludzkich, w tym wśród niemowląt, dzieci, kobiet, osób dorosłych, otyłych, chorych na cukrzycę i kobiet karmiących piersią. Dane te wykluczyły wszelkie powiązania aspartamu z bólami głowy, spadkami nastroju, reakcjami alergicznymi i innymi dolegliwościami. Negatywne informacje rozpowszechniane w mediach okazały się nieprawdziwe.

 

Aspartam jest bezpieczny, pod warunkiem że nie jest przekraczana dzienna dawka zalecana do spożycia, tj. 40 mg/kg masy ciała. Osoby cierpiące na fenyloketonurię, chorobę wrodzoną powodującą zaburzenia w przemianie substancji białkowej – fenyloalaniny, powinny unikać produktów zawierających aspartam.

 

5. Zalety stosowania aspartamu

Jeśli więc ktoś planuje zamienić cukier na słodzik, warto to zrobić! Po pierwsze, słodziki nie sprzyjają rozwojowi próchnicy i przyczyniają się do zachowania zdrowia jamy ustnej. Po drugie, stosowanie sztucznych substancji słodzących wspomaga kontrolę wagi. Szczególnie poleca się je osobom z nadwagą i otyłym, którym trudno zrezygnować ze słodyczy. Po trzecie, słodziki mogą stanowić alternatywę dla cukru dla osób chorujących na cukrzycę, nie podnoszą poziomu cukru we krwi w przeciwieństwie do węglowodanów. Cukrzykom zaleca się przed wprowadzeniem danego słodzika do diety konsultację z lekarzem.