Sztuczne słodziki stanowią atrakcyjną alternatywę dla cukru, ponieważ zawierają mniejszą ilość kalorii. Są także dużo słodsze od cukru, dlatego wystarczy jedynie niewielka ilość, aby nasze napoje i desery uzyskały pożądany smak.

 

SPIS TREŚCI:

1. Sztuczne słodziki

2. Odkrycie aspartamu

3. Co to jest aspartam?

4. Aspartam – szkodliwość

5. Zalety stosowania aspartamu

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Sztuczne słodziki

W dzisiejszych czasach sztuczne środki słodzące dodawane są do przetworzonej żywności. Mowa tu m.in. o pieczywie, napojach bezalkoholowych, słodyczach, deserach, żywności puszkowanej i produktach mlecznych. 

 

Sztuczne słodziki znalazły swoje zastosowanie również w domach. Niektóre mogą być używane nawet do pieczenia i gotowania. Jednak większość przepisów, w których zamieniamy cukier na słodzik wymagają modyfikacji, ponieważ sztuczne słodziki mają inną masę i objętość.

 

Do grona tych substancji zaliczamy aspartam, który powszechnie nie cieszy się dobrą opinią. Wiele osób wierzy, że spożywanie go może powodować drgawki, migreny, zawroty głowy, nudności, skurcze mięśni, przyrost masy ciała, depresję, zmęczenie, drażliwość, palpitacje serca, trudności w oddychaniu, lęk, szum w uszach, schizofrenię, a nawet śmierć. Czy zatem należy go unikać?

 

2. Odkrycie aspartamu

Aspartam odkryto przez przypadek w 1965 r. Amerykański chemik James M. Schlatter szukał leku na wrzody żołądka i zsyntetyzował omawiany związek. Przypadkowe odkrycie jego słodkiego smaku nastąpiło, gdy uczony polizał palec, na którym znajdowały się resztki substancji.

 

Od tego czasu aspartam zaczęto stosować w wielu produktach jako zamiennik cukru. Substancję tę zalegalizowano 1981 r. Od tego czasu Fabryka Siły Sklep

w mediach zaczęły pojawiać się skrajnie różne informacje na jej temat.

 

3. Co to jest aspartam?

Aspartam to ester metylowy dipeptydu – związek organiczny, który jest mieszanką dwóch aminokwasów: L-asparaginowego i L-fenyloalaniny. Słodzik ten jest niemal 200 razy słodszy od cukru przy niemal zerowej kaloryczności. Można go kupić w postaci tabletek pod nazwami, takimi jak Nutra Sweet lub Equal.

 

4. Aspartam – szkodliwość

Aspartam został uznany za bezpieczny do spożycia przez agencje regulacyjne w ponad dziewięćdziesięciu krajach na całym świecie. Środek ten został zatwierdzony również przez amerykańską Agencję Żywności i Leków (FDA), która na podstawie danych pochodzących z licznych badań naukowych potwierdziła bezpieczeństwo jego stosowania.

 

Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności także dokonał oceny aspartamu. Tylko na przestrzeni lat 1988-2001 powstało ponad 500 prac naukowych dotyczących tego sztucznego słodzika. Badania do nich wykonywano na zwierzętach oraz w różnych populacjach ludzkich, w tym wśród niemowląt, dzieci, kobiet, osób dorosłych, otyłych, chorych na cukrzycę i kobiet karmiących piersią. Dane te wykluczyły wszelkie powiązania aspartamu z bólami głowy, spadkami nastroju, reakcjami alergicznymi i innymi dolegliwościami.

 

Wszelkie negatywne informacje znajdujące się w mediach okazały się więc nieprawdziwe. Słodzik ten jest więc całkowicie bezpieczny, pod warunkiem że nie jest przekraczana dzienna dawka spożycia, tj.  40 mg/kilogram masy ciała.

 

Wyjątek dotyczący spożywania aspartamu stanowią osoby cierpiące na fenyloketonurię, chorobę wrodzoną powodującą zaburzenia w przemianie substancji białkowej - fenyloalaniny. Chorujący na fenyloketonurię mogą stosować sztuczne produkty słodzące, jednak nie powinni przekraczać ustalonych norm ich spożywania.

 

5. Zalety stosowania aspartamu

Jeśli więc planujemy zamienić cukier na słodzik - warto to zrobić! Po pierwsze, słodziki nie sprzyjają rozwojowi próchnicy i przyczyniają się do zdrowia jamy ustnej.

 

Po drugie, stosowanie sztucznych substancji słodzących wspomaga kontrolę naszej wagi. Szczególnie poleca się je osobom z nadwagą i otyłością, którym ciężko całkowicie zrezygnować ze słodyczy.

 

Po trzecie, słodziki mogą stanowić alternatywę dla cukru dla osób chorujących na cukrzycę, gdyż nie podnoszą poziomu cukru we krwi w przeciwieństwie do węglowodanów. Cukrzykom zaleca się jednak kontakt z lekarzem jeszcze przed wprowadzeniem danego słodzika do swojej diety.