Witamina C jest uważana za jeden z podstawowych suplementów diety. Związek ten, występujący naturalnie w pożywieniu, postrzegany jest jako jedno z podstawowych narzędzi do walki z przeziębieniem. Prawda czy fałsz? W tym artykule postaramy się odpowiedzieć na to pytanie.

 

SPIS TREŚCI:

1. Witamina C – opis

2. Działanie i znaczenie w organizmie

3. Skutki nadmiaru i niedoboru

4. Suplementacja preparatu

 

 

1. Witamina C – opis

Witamina C, nazywana również kwasem L-askorbinowym, jest związkiem chemicznym należącym do nienasyconych alkoholi polihydroksylowych

oraz witamin rozpuszczalnych w wodzie. Źródłem tego preparatu

są zarówno produkty pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Wśród

tych pierwszych największą zawartość posiada acerola, owoc róży, zielona papryczka chilli, czarna porzeczka oraz natka pietruszki. W drugiej grupie bardzo często wymienia się wieprzową i wołową wątrobę.


2. Działanie i znaczenie w organizmie

Witamina C jest bardzo ważnym związkiem w kontekście funkcjonalności ludzkiego organizmu. Ze względu na bezpieczeństwo jej stosowania, niską cenę i właściwości przeciwutleniające jest bardzo popularnym suplementem diety.

 

Uczestniczy w przemianach tyrozyny (jednego z 20 podstawowych aminokwasów) oraz wpływa na utrzymanie możliwości oksydacyjnych komórek. Ponadto wpływa na zachowanie kolagenu, który jest budulcem tkanki łącznej. Kwas askrobinowy jest pomocny w trakcie gojenia ran, złamań oraz zapobiega powstawaniu krwawień z dziąseł, krwotoków

i siniaków.


Bardzo często przyjmuje się tezę, że witamina C jest skutecznym lekiem

na przeziębienie. Otóż badania potwierdzają, że stosowanie kwasu askorbinowego w trakcie choroby nie przynosi efektów. Z kolei jej profilaktyczne i systematyczne spożywanie każdego dnia wpływa na czas trwania choroby, skracając go o 14% u młodych pacjentów i o 8% u osób dorosłych. Co innego sportowcy – w tej grupie systematyczna suplementacja tym preparatem zmniejsza ryzyko występowania problemów zdrowotnych nawet o 50%.

 

3. Skutki nadmiaru i niedoboru

Niedobór witaminy C może być bardzo niekorzystny dla naszego organizmu

i sprzyjać powstawaniu licznych problemów. Wśród mnogich skutków

zbyt małej podaży kwasu askorbinowego warto wyszczególnić:

– szkorbut;

– samoistne krwawienia i złe gojenie się ran;

– bóle mięśni i stawów;

– obrzęki kończyn;

– stany zapalne błony śluzowej;

– obniżenie wydolności fizycznej;

– utratę apetytu;

– osteoporozę.

 

Należy pamiętać, że witamina C nie jest związkiem toksycznym, jednak stosowana w nadmiarze może prowadzić do pojawienia się biegunek, dolegliwości żołądkowych, nudności, wymiotów oraz wysypek skórnych. Radykalne zmniejszenie dawki po uprzednim stosowaniu dużych porcji, może doprowadzić do znacznego obniżenia odporności.


4. Suplementacja preparatu

Suplementacja witaminy C, w celu uzupełnienia dziennego zapotrzebowania, powinna wynosić od 100 do 200 mg w ciągu dnia. Dawka ta może być łatwo osiągnięta poprzez odpowiednio zbilansowaną dietę, która nie będzie wymagać dodatkowego wsparcia. Większe porcje kwasu askorbinowego, sięgające nawet 2000 mg, stosuje się w celu wsparcia odporności (u zawodników sportowych) lub zredukowania czasu trwania przeziębienia.