Wzrok to jeden z pięciu niezbędnych człowiekowi zmysłów. Jak każdy może ulec pogorszeniu. Powodów jest wiele – postępujący proces starzenia, nieprawidłowa dieta, zanieczyszczenie środowiska czy choroby o charakterze wrodzonym lub nabytym. W artykule przedstawiono związki, dzięki którym można zapobiec degradacji wzroku lub go poprawić.

 

SPIS TREŚCI:

1. Jak poprawić wzrok – cynk

2. Na wzrok – luteina i zeaksantyna

3. Miedź

4. Selen

5. Witamina A

6. Witamina C

7. Witamina E

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Jak poprawić wzrok – cynk

Cynk jest jednym ze składników SOD, czyli dysmutazy ponadtlenkowej. Związek ten jest silnym antyoksydantem. Dzięki niemu można pozbyć się szkodliwych wolnych rodników z ustroju, w tym z narządu wzroku. Co więcej, cynk w bardzo dużym stężeniu występuje w obrębie siatkówki. Jego podstawową właściwością jest umożliwienie oczom szybkiego przyzwyczajenia się do ciemności. W celu utrzymania prawidłowej zawartości tego pierwiastka w organizmie poleca się spożywanie groszku, małży, orzechów, ostryg, pestek dyni czy produktów pełnoziarnistych.


2. Na wzrok – luteina i zeaksantyna

E161b, czyli luteina, to żółty barwnik pochodzenia organicznego. Z kolei zeaksantyna jest opatrzona symbolem E161h. Związki te są barwnikami, które zalicza się do ksantofilów. Luteina i zeaksantyna są substancjami egzogennymi – co oznacza, że muszą być dostarczane do organizmu wraz z pożywieniem bądź za pomocą suplementów diety. Najczęstszymi źródłami tych związków są warzywa zielone i kapustne, kukurydza oraz żółtka jaj. Dobowa dawka tych związków wynosi 6–14 mg.

 

Luteina wraz z zeaksantyną gromadzą się w obrębie plamki żółtej (elementu siatkówki) oraz w soczewce. Mechanizm ich działania jest bardzo podobny do filtrów słonecznych – chronią narząd wzroku przed szkodliwym oddziaływaniem promieniowania UVA i UVB. Co więcej, są bardzo silnymi antyoksydantami. Systematyczne stosowanie tych substancji obniża ryzyko wystąpienia katarakty. Fabryka Siły Sklep


3. Miedź

Miedź wykazuje silne działanie antyoksydacyjne i stanowi składnik wielu związków o podobnym działaniu. W celu suplementacji miedzi należy spożywać takie produkty jak wątróbka, ostrygi, sezam, kakao, ziarna słonecznika, soja, siemię lniane, ziarna arbuza czy suszone śliwki. Należy jednak pamiętać, że nadmierna ilość miedzi w organizmie może szkodzić – najczęstszymi efektami zbyt dużej podaży tego pierwiastka są zaburzenia pokarmowe oraz uszkodzenia wątroby.


4. Selen

Selen to pierwiastek występujący w głównej mierze w rybach i owocach morza. Oprócz tego bardzo duża ilość tego związku znajduje się w brązowym ryżu, brazylijskiej odmianie orzechów, chudym mięsie czy pestkach dyni. W kontekście narządu wzroku jest niezbędny do syntezy związków antyoksydacyjnych dla oczu. Stanowi jeden z podstawowych składników w leczeniu zaćmy. Suplementacja tego pierwiastka powinna być połączona z suplementacją cynku i miedzi.


5. Witamina A

Witamina A to nazwa konglomeratu substancji należących do retinoidów. Mają silne właściwości przeciwutleniające, które są ważne dla oczu, są również niezbędne do syntezy rodopsyny. Związki te określane są także mianem purpury wzrokowej i powstają na skutek połączenia retinolu z opsyną. Podstawową funkcją rodopsyny jest umożliwienie narządowi wzroku widzenie po zmroku.

 

Niedobór witaminy A skutkuje ślepotą zmierzchową (tzw. kurzą ślepotą), która upośledza widzenie w warunkach ograniczonego dostępu do światła. Do podstawowych źródeł witaminy A należy zaliczyć tran, wątrobę oraz podroby, marchew, jarmuż, szpinak oraz dynię.


6. Witamina C

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest znana przede wszystkim jako jeden z głównych produktów wpływających na poprawę odporności. Bierze udział w syntezie kolagenu, który warunkuje wytrzymałość struktur naczyniowych w obrębie oka. Oprócz tego wpływa na proces produkcji płynu łzowego oraz poprawia odżywianie soczewek. Produkty posiadające największą ilość witaminy C to acerola, owoce róży, zielona papryka chili, nać pietruszki, czarna porzeczka, papryka, koperek, brukselka, jarmuż, truskawki.


7. Witamina E

Witamina E to mieszanina tokoferoli i tokotrienoli, jeden z najpotężniejszych antyoksydantów w organizmie. Zapobiega powstawaniu licznych toksycznych substancji, które mogą być efektem procesu utleniania witaminy A bądź wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zwiększa wchłanianie beta-karotenu w jelicie cienkim. Aby zapobiec niedoborom witaminy E w organizmie, należy spożywać brukselkę, jaja, kiełki pszenicy, marchew, migdały, oleje roślinne i orzechy włoskie.