Kwas hydroksycytrynowy to duża nadzieja branży farmakologicznej i suplementów diety. Ta substancja pochodzenia roślinnego w bezpieczny sposób wpływa na odchudzanie. Jeżeli będzie dobrze wykorzystana, pozwoli na przyspieszenie utraty tkanki tłuszczowej przy jednoczesnym zachowaniu tkanki mięśniowej. Rośliny bogate w kwas hydroksycytrynowy nie występują naturalnie na terenie Polski. Stanowi on składnik roślin azjatyckich. Na szczęście można go pozyskiwać i stosować w różnorakich preparatach. Ich skuteczność potwierdzają sportowcy z całego świata.

 

SPIS TREŚCI:
1. Czym jest kwas hydroksycytrynowy?
2. Kwas hydroksycytrynowy – właściwości odchudzające
3. Kwas hydroksycytrynowy – pozostałe właściwości
4. Kwas hydroksycytrynowy – dawkowanie
5. Kwas hydroksycytrynowy – podsumowanie
6. Kwas hydroksycytrynowy – skutki uboczne

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Czym jest kwas hydroksycytrynowy?
Kwas hydroksycytrynowy to organiczny związek chemiczny. Najważniejszym źródłem kwasu hydroksycytrynowego pozostaje garcynia kambodżańska. To właśnie ta roślina jest wykorzystywana do produkcji preparatów i suplementów. Obok garcynii duże ilości kwasu można odnaleźć także w ketmii szczawiowej. Żadna z opisywanych roślin nie występuje w Europie.

 

Kwas hydroksycytrynowy w angielskich publikacjach nosi nazwę hydroxycitric acid. Stąd skrót HCA. Kwas hydroksycytrynowy przypomina swoją budową kwas cytrynowy. Substancja ta występuje w postaci czterech izomerów. Tylko jeden jest jednak ceniony w przemyśle. Izomery to związki chemiczne mające dokładnie taką samą budowę cząsteczkową. Różnią się jednak od siebie kolejnością wiązań. Poszczególne izomery konkretnej substancji mają inne właściwości. Najprawdopodobniej z tego właśnie powodu kwas hydroksycytrynowy pobierany jest prawie wyłącznie z garcynii kambodżańskiej. Roślina ta zawiera bowiem izomer (-)-, najbardziej korzystny ze wszystkich znanych izomerów HCA.

 

2. Kwas hydroksycytrynowy – właściwości odchudzające
Działanie odchudzające kwasu hydroksycytrynowego opiera się przede wszystkim na ograniczeniu syntezy nowych kwasów tłuszczowych, nasileniu ich utleniania oraz stymulacji poczucia głodu. HCA jest w stanie przyczynić się do dłuższego odczuwania sytości. Bezpośrednio przekłada się to na mniejszy dzienny bilans energetyczny. Najprawdopodobniej efekt taki jest związany z promowaniem przez HCA syntezy glikogenu wątrobowego i mięśniowego.


Czym jest glikogeneza i lipogeneza? Gdy jemy za dużo, nadmiar kalorii odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Na tego typu proces mówi się lipogeneza. Kwas hydroksycytrynowy jest w stanie go zahamować. Dzięki HCA możliwe jest uruchomienie innego szlaku metabolicznego, czyli glikogenezy. Nadmiar zasobów zamiast przekształcić się w tłuszcz, zmienia się w glikogen. Substancja ta jest magazynowana w wątrobie i mięśniach. To właśnie nadmiar glikogenu sprawia, że do mózgu wysyłana jest informacja o poczuciu sytości. Tym samym łaknienie jest zahamowane.

 

Obok tego rodzaju działania HCA wykazuje także działanie wzmacniające transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów. Dzięki temu możliwe jest nasilenie powstawania związków ketonowych hamujących apetyt. Uważa się także, że kwas hydroksycytrynowy jest w stanie nasilić proces termogenezy. Termogeneza to produkowanie ciepła w organizmie. Zwiększenie tego rodzaju produkcji skutkuje zużyciem większej liczby kalorii. Fabryka Siły Sklep


HCA przyczynia się również do zwiększenia wykorzystania węglowodanów jako źródła energii. Kwas hydroksycytrynowy wpływa na szybszy metabolizm cukrów. Dzięki substancji może zostać zahamowane wykorzystanie węglowodanów do syntezy tkanki tłuszczowej. Osoby, które aktywnie ćwiczą i zażywają HCA, wykazują tendencję do przyspieszonej lipolizy, czyli redukowania i spalania tkanki tłuszczowej.

 

3. Kwas hydroksycytrynowy – pozostałe właściwości
Warto wspomnieć o tym, że kwas hydroksycytrynowy ma zastosowanie w profilaktyce miażdżycy. Ponadto jego stosowanie przyczynia się do obniżenia zbyt wysokiego poziomu cholesterolu we krwi. Badania wykazują, że regularne przyjmowanie kwasu hydroksycytrynowego przez 8 tygodni pozwala na zbicie stężenia złego cholesterolu nawet o 18%. Ponadto zażywanie HCA pozwala na obniżenie stężenia triglicerydów. Wykazano także, że kwas hydroksycytrynowy przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. Należy jednak zauważyć, że działanie hipotensyjne może być wynikiem spadku wagi. Osoby, którym udało się zrzucić nadmierne kilogramy, zwykle zauważają spadek ciśnienia krwi.


Zintensyfikowanie efektu działania HCA zależy od aktywności fizycznej. Warto zapamiętać, że kwasy cytrynowe pojawiają się w organizmie podczas intensywnego wysiłku fizycznego. Organizm, który ćwiczy, przekształca zbędny tłuszcz w inne składniki potrzebne do funkcjonowania. Zanotowano, że u osób regularnie uprawiających sport oraz stosujących HCA znacznie przyspiesza proces lipolizy.

 

4. Kwas hydroksycytrynowy – dawkowanie
HCA jest w stanie zahamować apetyt. Dlatego warto go przyjąć mniej więcej pół godziny przed planowanym posiłkiem. Kwas hydroksycytrynowy przyjęty przed jedzeniem lepiej się przyswaja. Pamiętaj, żeby nie popijać kwasu hydroksycytrynowego alkoholem! Najlepiej popijaj HCA zwykłą wodą. Nie można także zapominać o zdrowej diecie. Jeśli na co dzień jesz sporą ilość słodyczy i ciężkostrawnych potraw, nie dziw się, że kwas hydroksycytrynowy nie będzie działał w imponujący sposób.


Na razie farmakolodzy i naukowcy nie ustalili optymalnej dawki HCA, którą należy przyjmować dziennie. Przyjmuje się jednak, żeby nie stosować preparatów zawierających wyższe stężenie kwasu hydroksycytrynowego od stężenia stosowanego w badaniach.

 

5. Kwas hydroksycytrynowy – podsumowanie
Kwas hydroksycytrynowy wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości, w tym:
– wspomaganie odchudzania – głównie poprzez hamowanie procesu lipogenezy i likwidowanie poczucia głodu;
– przyspieszenie procesu lipolizy, czyli redukcji i spalania tkanki tłuszczowej;
– obniżenie wysokiego stężenia cholesterolu we krwi;
– zwiększenie produkcji serotoniny mającej wpływ na lepsze samopoczucie;
– zwiększenie wykorzystania węglowodanów – przyspieszony metabolizm cukrów.


Warto zwrócić uwagę na to, że działanie kwasu hydroksycytrynowego można przyspieszyć za pomocą innych substancji wspomagających odchudzanie. Mowa tu m.in. o zielonej kawie, kapsaicynie lub bioperynie.

 

6. Kwas hydroksycytrynowy – skutki uboczne
Zdecydowana większość badań naukowych potwierdza skuteczne działanie kwasu hydroksycytrynowego. Istnieją jednak badania, które podważają te pozytywne wyniki. Kwas hydroksycytrynowy jest uznawany za bezpieczny dla zdrowia. Zanotowano wyłącznie nieliczne przypadki pojawienia się złego samopoczucia po spożyciu HCA. Głównie chodziło o bóle brzucha.

 

Niektórzy naukowcy twierdzą, że kwas hydroksycytrynowy może zaszkodzić tym, którzy cierpią na choroby jelit. Z drugiej strony bardzo często podkreślany jest pozytywny wpływ HCA na samopoczucie. Kwas wspiera bowiem produkcję serotoniny. HCA mogą przyjmować wszyscy z wyjątkiem kobiet ciężarnych i karmiących matek.