Paulinia cupana jest znana również pod nazwą guarana. Jest ona ziarnem, które zawiera więcej kofeiny niż ziarenka kawy. Roślina ta może być stosowana w formie suplementu, a to wszystko za sprawą jej właściwości stymulujących. Nasiona guarany po 2–3 dniach fermentacji są usuwane

z wnętrza owocu, a następnie ogrzewane w celu uzyskania 9% wilgoci.

W końcowym etapie uzyskany produkt jest mielony na proszek. Paulinia cupana stanowi element amazońskiej medycyny ludowej.

 

SPIS TREŚCI:

1. Czym jest guarana?
2. Guarana – działanie
3. Zastosowanie
4. Dawkowanie
5. Przeciwwskazania

 

 

1. Czym jest guarana?

Guarana to popularna nazwa dla rośliny Paulinia guarana. Termin ten pochodzi od nazwy kwaśnego i zarazem gorzkiego napoju, który jest przyrządzany przez plemię Guarani z nasion tej rośliny. Bardzo często można spotkać się z jej innymi określeniami jak cierniopląt czy osmęta. Miejscem jej występowania jest przede wszystkim Brazylia, a dokładniej rzecz biorąc tereny dorzecza Amazonki i Pary.


2. Guarana – działanie
Guarana zawiera w swoim składzie substancje określane mianem ksantyn. Mowa tutaj dokładnie o kofeinie, katechinach i procyjanidynach. Mimo że znane są indywidualne efekty tych związków, należy przeprowadzić bardziej szczegółowe analizy, które ukazałyby, jak oddziałują one dla tej rośliny. Choć Paulinia cupana ma wysokie stężenie kofeiny, to zastosowanie średniej dawki guarany, nie spowoduje nadmiernego działania zawartej w niej substancji aktywnej.

 

Guarana pełni rolę suplementu diety. Dzieje się tak za sprawą jej właściwości pobudzających. W skuteczny sposób znosi uczucie zarówno zmęczenia fizycznego, jak i psychicznego, a także poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, co objawia się lepszą koncentracją czy poprawą zdolności do zapamiętywania. Roślina ta może mieć również działanie przeciwnowotworowe i psychostymulujące. Niestety są to jedynie przypuszczenia. Aby określić wszystkie właściwości tego specyfiku, należy przeprowadzić szczegółowe badania. Paulinia cupana nie jest związkiem, który pośredniczy w procesie spalania tkanki tłuszczowej.


3. Zastosowanie
Guaranę i produkty z dodatkiem guarany można stosować w przypadku:

– zmęczenia fizycznego i psychicznego;
– słabej odporności;
– zaburzeń koncentracji, pamięci;
– bólów głowy, migreny;
– dolegliwości związanych z krążeniem;
– w okresach rekonwalescencji po chorobach, operacjach;
– depresji, stresu, stanów nerwicowych.


4. Dawkowanie
Zalecana dawka guarany powinna wynosić 50–75 mg 1 raz dziennie – najlepiej przed południem. Można również stosować dwie dawki suplementu po 50 mg – rano (po przebudzeniu) i po południu.

Łączna ilość specyfiku to 100 mg na cały dzień. Mimo przypuszczalnych zaleceń konieczne jest, aby przeprowadzić szczegółowe badania, które określiłyby odpowiednią ilość preparatu dla człowieka. Nie zaleca się, aby stosować guaranę na noc, gdyż ma właściwości stymulujące i pobudzające.


5. Przeciwwskazania
Guarana i produkty, które zawierają ten składnik, nie powinny być stosowane przez kobiety w ciąży oraz podczas karmienia. Środki ostrożności podczas suplementacji muszą zachować osoby chore na cukrzycę, zmagające się z nadciśnieniem, arytmią serca.

 

Przekroczenie dobowej dawki guarany może doprowadzić do wystąpienia objawów niepożądanych. Wśród nich najczęściej wymienianymi symptomami są bezsenność, nadmierny wzrost ciśnienia tętniczego krwi, kołatanie serca, niepokój i stany splątania oraz zaparcia.