Zrób sam swój baton proteinowy. Zawsze będzie to świetna alternatywa dla posiłku bądź wówczas, gdy nie będziesz miał możliwości zjedzenia już gotowego kupnego batonika proteinowego. Z tym przepisem dowiesz się nie tylko, jak zrobić swoją własną przekąskę – ale również zobaczysz, jak jest to proste!

 

SPIS TREŚCI:
1. Czemu służą batony proteinowe?
2. Proteinowe batony – czy można je zrobić samemu?
3. Domowe batony proteinowe przepis

 

 

1. Czemu służą batony proteinowe?

Batony proteinowe to świetne rozwiązanie dla osób ćwiczących na siłowni, które chcą rezygnować ze słodkich przyjemności bądź nie wiedzą, jak zastąpić słodycze w diecie.

 

Po pierwsze są one źródłem wszystkich niezbędnych dla zachowania oraz rozwoju struktur mięśniowych makroskładników. Zawierają bowiem w sobie duże ilości białka, ponadto ważna jest obecność węglowodanów oraz w ma-łych ilościach tłuszczów. Dodatkowo znikoma ilość bądź brak szkodliwych substancji słodzących pozwala nie zaprzepaścić dotychczasowych osiągnięć dzięki diecie.

 

Po drugie można łatwo je nabyć dzięki ogólnej dostępności i dlatego, że ich cena zachęca do zakupu. W związku z tym w prosty sposób można zaopatrzyć się w produkt niewielkich rozmiarów, który sprawdzi się w sytu-acji alarmowej. Batony proteinowe coraz częściej można spotkać w większości sklepów, nie tylko w sportowych placówkach handlowych.

 

Po trzecie świetnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska, która w żaden sposób nie spowoduje wyrzutów sumienia. Co więcej, dzięki niewielkiemu

i kieszonkowemu rozmiarowi można je ze sobą zabrać w każde miejsce – począwszy od siłowni, kończąc na spotkaniu towarzyskim ze znajomymi!

 

Po czwarte batony proteinowe nadają się jako smaczna przekąska w diecie odchudzającej oraz zamiennik dla nie do końca zdrowych słodyczy. Proteinowe batony stanowią dobre źródło licznych składników odżywczych. Ponadto mają jeszcze jedną zaletę – w sposób perfekcyjny uśmierzają głód i zapobiegają jego szybkim nawrotom, powodując uczucie sytości. Pomagają więc one w odchudzaniu, a dieta redukcyjna staje się więc skuteczna oraz smaczniejsza. Od teraz twoja walka z nadwagą będzie miała słodki smak.

 

2. Proteinowe batony – czy można je zrobić samemu?

Oczywiście, że tak! Wystarczy mieć tylko smaczny i gotowy przepis, a także minimalne umiejętności kulinarne. Dieta to jedynie słowo, najważniejsze jest to, aby wykształcić swój własny sposób na zdrowe odżywianie. Dzięki niej uchronisz swoje zdrowie oraz pomożesz w rozwoju mięśni poddawanych systematycznym treningom.

 

3. Domowe batony proteinowe przepis Fabryka Siły Sklep

Niezbędne składniki:

– płatki owsiane błyskawiczne 60 g,

– mąka z płatków owsianych, kokosowa bądź migdałowa (można ją spożyć bez pieczenia),

– rodzynki,

– orzechy (tutaj dowolność: arachidowe, brazylijskie, migdały, nerkowce, włoskie),

– mleko krowie, kokosowe bądź sojowe,

– 4 miarki odżywki białkowej (warto wybrać smak czekoladowy).

 

Sposób przyrządzenia:

Dla zmiękczenia oraz lepszego formowania składników w kształt batonika można zalać wrzątkiem błyskawiczne płatki owsiane. Miarki odżywki białkowej należy zmieszać z wybranym mlekiem (dodając do mieszaniny odpowiednią ilość mąki), rodzynkami i orzechami, a także gotowymi zmiękczonymi oraz odcedzonymi z nadmiaru wody płatkami błyskawicznymi.

 

Całość należy dokładnie wymieszać do momentu uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji. Następnie przechodzi się do formowania z masy batoników. Należy robić to starannie, aby posiłek był nie tylko zdrowy, ale również ładnie wyglądał.


Gotowe i uformowane batony proteinowe należy na około 30 minut włożyć do zamrażarki, aby nadać im finalną formę. Po tym czasie należy je wyjąć. Danie jest gotowe.

 

Smacznego!

REKLAMA
16-krotny Mistrz Świata Jarosław Olech stosuje Nr 1 na wzrost siły i masy mięśniowej
Darmowa dostawa!
+ Indywidualny plan dietetyczny + Poradnik treningowy