Jak zrobić batony proteinowe?
Zrób sam swój baton proteinowy. Zawsze będzie to świetna alternatywa dla posiłku bądź wówczas, gdy nie będziesz miał możliwości zjedzenia już gotowego kupnego batonika proteinowego. Z tym przepisem dowiesz się nie tylko, jak zrobić swoją własną przekąskę – ale również zobaczysz, jak jest to proste!
SPIS TREŚCI:
1. Czemu służą batony proteinowe?
2. Proteinowe batony – czy można je zrobić samemu?
3. Domowe batony proteinowe przepis
dietetyczne i treningowe już od 42 zł / mies.
1. Czemu służą batony proteinowe?
Batony proteinowe to świetne rozwiązanie dla osób ćwiczących na siłowni, które chcą rezygnować ze słodkich przyjemności bądź nie wiedzą, jak zastąpić słodycze w diecie.
Po pierwsze są one źródłem wszystkich niezbędnych dla zachowania oraz rozwoju struktur mięśniowych makroskładników. Zawierają bowiem w sobie duże ilości białka, ponadto ważna jest obecność węglowodanów oraz w ma-łych ilościach tłuszczów. Dodatkowo znikoma ilość bądź brak szkodliwych substancji słodzących pozwala nie zaprzepaścić dotychczasowych osiągnięć dzięki diecie.
Po drugie można łatwo je nabyć dzięki ogólnej dostępności i dlatego, że ich cena zachęca do zakupu. W związku z tym w prosty sposób można zaopatrzyć się w produkt niewielkich rozmiarów, który sprawdzi się w sytu-acji alarmowej. Batony proteinowe coraz częściej można spotkać w większości sklepów, nie tylko w sportowych placówkach handlowych.
Po trzecie świetnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska, która w żaden sposób nie spowoduje wyrzutów sumienia. Co więcej, dzięki niewielkiemu
i kieszonkowemu rozmiarowi można je ze sobą zabrać w każde miejsce – począwszy od siłowni, kończąc na spotkaniu towarzyskim ze znajomymi!
Po czwarte batony proteinowe nadają się jako smaczna przekąska w diecie odchudzającej oraz zamiennik dla nie do końca zdrowych słodyczy. Proteinowe batony stanowią dobre źródło licznych składników odżywczych. Ponadto mają jeszcze jedną zaletę – w sposób perfekcyjny uśmierzają głód i zapobiegają jego szybkim nawrotom, powodując uczucie sytości. Pomagają więc one w odchudzaniu, a dieta redukcyjna staje się więc skuteczna oraz smaczniejsza. Od teraz twoja walka z nadwagą będzie miała słodki smak.
2. Proteinowe batony – czy można je zrobić samemu?
Oczywiście, że tak! Wystarczy mieć tylko smaczny i gotowy przepis, a także minimalne umiejętności kulinarne. Dieta to jedynie słowo, najważniejsze jest to, aby wykształcić swój własny sposób na zdrowe odżywianie. Dzięki niej uchronisz swoje zdrowie oraz pomożesz w rozwoju mięśni poddawanych systematycznym treningom.
3. Domowe batony proteinowe przepis
Niezbędne składniki:
– płatki owsiane błyskawiczne 60 g,
– mąka z płatków owsianych, kokosowa bądź migdałowa (można ją spożyć bez pieczenia),
– rodzynki,
– orzechy (tutaj dowolność: arachidowe, brazylijskie, migdały, nerkowce, włoskie),
– mleko krowie, kokosowe bądź sojowe,
– 4 miarki odżywki białkowej (warto wybrać smak czekoladowy).
Sposób przyrządzenia:
Dla zmiękczenia oraz lepszego formowania składników w kształt batonika można zalać wrzątkiem błyskawiczne płatki owsiane. Miarki odżywki białkowej należy zmieszać z wybranym mlekiem (dodając do mieszaniny odpowiednią ilość mąki), rodzynkami i orzechami, a także gotowymi zmiękczonymi oraz odcedzonymi z nadmiaru wody płatkami błyskawicznymi.
Całość należy dokładnie wymieszać do momentu uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji. Następnie przechodzi się do formowania z masy batoników. Należy robić to starannie, aby posiłek był nie tylko zdrowy, ale również ładnie wyglądał.
Gotowe i uformowane batony proteinowe należy na około 30 minut włożyć do zamrażarki, aby nadać im finalną formę. Po tym czasie należy je wyjąć. Danie jest gotowe.
Smacznego!