Glutation to naturalnie występująca substancja w komórkach wszystkich organizmów. Uznawana jest za „naturalnego strażnika fizjologii” ze względu na swoje detoksykacyjne właściwości. Czy oprócz roli naczelnego antyoksydantu wpływa na inne procesy w naszym organizmie? Jeżeli chcecie się tego dowiedzieć, zapraszam do poniższego artykułu.


SPIS TREŚCI:

1. Czym jest glutation?
2. Glutation – działanie
3. Dawkowanie i objawy niepożądane glutationu
4. Opinie

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc



1. Czym jest glutation?
Glutation określany jest mianem najważniejszego przeciwutleniacza ludzkiego organizmu. Związek ten jest tripeptydem składającym się z reszt aminokwasowych takich związków, jak cysteina, glicyna czy kwas glutaminowy. Warto nadmienić, że glutation jest substancją występującą naturalnie we wszystkich organizmach roślinnych i zwierzęcych. Uwarunkowane jest to faktem, że poza organizmem jest on nietrwały.


Glutation jest obecny w większości produktów spożywczych, które są dostępne na sklepowych półkach. Jednak jego największa zawartość znajduje się w owocach i warzywach. W celu zwiększenia jego poziomu w organizmie warto wzbogacić swoje dotychczasowe menu o takie produkty jak:

– awokado;
– brokuły;
– brukselka;
– cebula;
– czosnek;
– kapusta;
kurkuma;
– szparagi.

2. Glutation – działanie
Opisywany tripeptyd jest przede wszystkim antyoksydantem. Wobec tego jego głównym zadaniem jest niszczenie szkodliwych wolnych rodników oraz usuwanie metali ciężkich jak arsen, ołów czy rtęć, które dostają się do organizmu z pożywienia i powietrza. Glutation opóźnia również proces starzenia oraz związane z tym konsekwencje – wspomaga funkcjonowanie słabnącego wraz z wiekiem układu immunologicznego. Warto też dodać, że glutation posiada unikalną cechę polegającą na naprawie białek, które uległy zniszczeniu przez wolne rodniki.


Oprócz typowego, detoksykacyjnego charakteru glutation spełnia szereg innych funkcji w naszym organizmie. Uczestniczy w transporcie aminokwasów, odpowiada za produkcję koenzymów, a także jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania i rozmnażania limfocytów. Komórki te są odpowiedzialne za zwalczanie chorobotwórczych drobnoustrojów. Co więcej, glutation jest związkiem biorącym udział w przemianie nadtlenku wodoru w wodę, co zwiększa żywotność erytrocytów.

Glutation jest także polecany osobom prowadzącym aktywny tryb życia. Oprócz oczyszczania organizmu, sprzyja utrzymaniu odpowiedniej siły mięśniowej oraz wysokiego poziomu sprawności. Całkowitym efektem jest poprawa wydolności oraz skrócenie czasu na potrzebną dla organizmu regenerację. Co więcej, glutation hamuje aktywność niejednokrotnie już opisywanego kortyzolu, co jednocześnie wspomaga pracę i syntezę testosteronu.

Innym przykładem powszechnego, prozdrowotnego charakteru glutationu jest jego znaczenie w leczeniu nowotworów. Oprócz wspomnianych właściwości antyoksydacyjnych oraz produkcji ochronnych limfocytów posiada jeszcze jedną cechę – stanowi naturalną ochronę organizmu przed szkodliwym działaniem chemio- i radioterapii.


Komórki nowotworowe nie są zdolne do produkcji glutationu w przeci-wieństwie do zdrowych. Obniżone stężenie substancji w chorych komórkach zwiększa ich wrażliwość na efekty leczenia onkologicznego. Z kolei wysoki poziom glutationu w zdrowych komórkach osłabia skutki uboczne leków antynowotworowych (m.in nudności, wymioty, biegunkę czy też wypadanie włosów). Fabryka Siły Sklep


3. Dawkowanie i objawy niepożądane glutationu
Ze względu na bardzo szeroki dostęp do glutationu brak informacji na temat dokładnych dawek suplementacyjnych dla człowieka. Istnieje jednak przekonanie, że stosowanie dwu porcji po 250 mg w ciągu doby wystarczy do uzupełnienia dziennego zapotrzebowania na tę substancję. Liczne ba-dania dowodzą, że glutation powinien być dostarczany do organizmu z in-nymi substancjami potęgującymi jego działanie. Mowa tu o opisywanych już wcześniej witaminach B12, C i E.


Ryzyko niedoboru glutationu jest realne i jednocześnie bardzo rzadkie ze względu na powszechność tej substancji w licznych produktach spożywczych. Niski poziom glutationu we krwi oznacza stan patologiczny naszego organizmu, który świadczy o problemach organizmu z usuwaniem wolnych rodników. Efektem tego mogą być kłopoty z trawieniem, spadek odporności, a z biegiem czasu zaburzenia funkcjonowania narządów wewnętrznych.

4. Opinie
W literaturze medycznej można natknąć się na liczne badania, potwierdzające zastosowanie glutationu w leczeniu nowotworów. Pierwsze

z nich zostało przeprowadzone na grupie trzynastu pacjentów z rakiem płaskokomórkowym jamy ustnej.


W trakcie zastosowano radykalną radioterapię z wykorzystaniem telekobaltu. Podczas trwania leczenia dokonywano pomiaru i oceny reakcji prawidłowych tkanek. Wynik potwierdził, że wyższa wartość glutationu została odnotowana u pacjentów  z mniej nasilonym stanem zapalnym błony śluzowej jamy ustnej.

Inne badanie dotyczyło ograniczenia toksyczności i poprawy jakości życia kobiet  z rakiem jajnika. W eksperymencie wzięło udział 151 pacjentek

z rakiem jajnika (od I do IV stadium choroby). Wszystkie kobiety były leczone cisplastyną, która była aplikowana w 6 cyklach po 100 mg na każdy m2. Grupa przyjmująca glutation lepiej tolerowała leczenie aniżeli grupa kontrolna. Dodatkowo u pacjentek odnotowano znaczną poprawę jakości życia – osłabienie objawów depresyjnych, wymiotów, trudności w kon-centracji oraz skróconego oddechu.