Naleśniki ze sztucznie słodzonym, a co za tym idzie, niezdrowym dżemem można zastąpić naleśnikami ze szpinakiem. Jest to nie tylko zdrowsze rozwiązanie, ale wbrew pozorom, równie smaczne!

 

SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki
2. Sposób przyrządzenia
3. Wartości odżywcze

 

 

1. Niezbędne składniki

– 100 g gotowego zmielonego mrożonego szpinaku

– bezkaloryczny spray do smażenia

– 1 szklanka mleka chudego (wody dla osób uczulonych na laktozę)

– szczypta soli

– 60 g mąki żytniej pełnoziarnistej

– całe jajko

– cukier waniliowy

 

2. Sposób przyrządzenia

Ciasto na naleśniki:

Całe jajko, mąkę żytnią pełnoziarnistą, szczyptę soli, cukier waniliowy oraz mleko należy zmieszać ze sobą w jednej misce. Osoby będące uczulone na laktozę, podczas przyrządzania posiłku mleko mogą bez obaw zastąpić wodą.

 

Bardzo ważne jest, aby płynna konsystencja, która powstanie z połączenia składników, nie była ani zbyt rzadka, ani zbyt gęsta.

 

Naleśniki:

Po urobieniu, ciasto naleśniki należy wlać na patelnię spryskaną bezkalorycznym sprayem. Dodatkowe tłuszcze nie są potrzebne, gdyż zawarte one będą w żółtku jaja wykorzystanego na stworzenie ciasta. Dodanie soli i pominięcie dodania kalorycznego cukru sprawi, że naleśniki mniej będą się przypalać podczas smażenia.

 

Do gotowych naleśników wkłada się szpinak. Następnie ponownie wrzuca się to na patelnię. Całość smaży się, dbając o to, aby naleśnik był smażony na więcej niż jednej stronie od 5 do 10 minut.

 

3. Wartości odżywcze

Białko: 14 g

Węglowodany: 40 g

Tłuszcze: 8,5 g

 

Łączna wartość kaloryczna: 292,5 kalorii.