Naleśniki ze sztucznie słodzonym, a co za tym idzie – niezdrowym dżemem można zastąpić naleśnikami ze szpinakiem. Jest to nie tylko zdrowsze rozwiązanie, ale wbrew pozorom, równie smaczne!

 

SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki
2. Sposób przyrządzenia
3. Wartości odżywcze

 

 

1. Niezbędne składniki

– 100 g gotowego zmielonego mrożonego szpinaku

– bezkaloryczny spray do smażenia

– 1 szklanka chudego mleka (osoby uczulone na laktozę mogą użyć wody)

– szczypta soli

– 60 g mąki żytniej pełnoziarnistej

– całe jajko

– 50 g sera twarogowego półtłustego

 

2. Sposób przyrządzenia

Ciasto na naleśniki:

Całe jajko, mąkę żytnią pełnoziarnistą, szczyptę soli oraz mleko należy zmieszać w jednej misce. Osoby, które są uczulone na laktozę, podczas przyrządzania posiłku mleko bez obaw mogą zastąpić wodą. Bardzo ważne jest, aby płynna konsystencja, która powstanie po połączeniu składników, nie była ani zbyt rzadka, ani zbyt gęsta.

 

Naleśniki:

Ciasto na naleśniki należy wlać na patelnię spryskaną bezkalorycznym sprayem. Dodatkowe tłuszcze nie są potrzebne, gdyż są zawarte w żółtku jaja wykorzystanego do przygotowania ciasta. Dodanie soli i pominięcie kalorycznego cukru sprawi, że naleśniki nie będą przywierać do patelni podczas smażenia.

 

Farsz:

Zamrożony szpinak należy wrzucić na patelnię i rozmrozić pod przykryciem na małym ogniu. Doprawić szpinak do smaku, np. solą, pieprzem, czosnkiem i gałką muszkatołową. Po rozmrożeniu zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar wody. Na koniec dodać pokruszony twaróg i wymieszać.

 

Na gotowe naleśniki należy wyłożyć szpinak, zwinąć je w rulon, a następnie ponownie położyć na patelnię. Całość powinna smażyć się 5–10 minut, należy pamiętać, by w trakcie smażenia przewrócić naleśniki na drugą stronę.

 

3. Wartości odżywcze

Białko: 23,2 g

Węglowodany: 41,9 g

Tłuszcze: 10,9 g

 

Łączna wartość kaloryczna: 358,5 kalorii.