Makaron z kurczakiem i liśćmi szpinaku
Makaron z kurczakiem jest bardzo pożywnym daniem. Aby wyglądało apetycznie i było zdrowsze, koniecznie dodaj do niego kolorowe warzywa. Świetnie sprawdzi się szpinak, który dzięki zawartości potasu obniża ciśnienie krwi, z kolei kwas foliowy i magnez chronią przed chorobami układu krążenia.
SPIS TREŚCI:
– filet z kurczaka (90 g),
– szklanka makaronu pełnoziarnistego penne (70 g),
– dwie garście świeżego szpinaku (50 g),
– ser typu feta 12% tłuszczu (30 g),
– łyżka nasion słonecznika (10 g),
– mała cebula czerwona (30 g),
– 2 ząbki czosnku (6 g),
– olej rzepakowy (8 g).
Zaczynamy od ugotowania makaronu al dente, następnie odlewamy szklankę wody pozostałą po gotowaniu. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w drobne płatki. Całość smażymy na oleju rzepakowym do lekkiego zrumienienia. Dodajemy kurczaka, chwilę dusimy. Na patelnię wlewamy wodę pozostałą
po ugotowaniu makaronu, aby zawarta w niej skrobia lekko skleiła wszystkie składniki. Dodajemy szpinak, ser feta i nasiona słonecznika i wszystko starannie mieszamy.
Białko: 38,4 g
Węglowodany: 50,8 g
Tłuszcze: 20,5 g
Błonnik: 9,5 g
Łączna wartość kaloryczna: 568 kcal.