Makaron z kurczakiem jest bardzo pożywnym daniem. Aby wyglądało apetycznie i było zdrowsze, koniecznie dodaj do niego kolorowe warzywa. Świetnie sprawdzi się szpinak, który dzięki zawartości potasu obniża ciśnienie krwi, z kolei kwas foliowy i magnez chronią przed chorobami układu krążenia.

 

SPIS TREŚCI:

1. Niezbędne składniki

2. Sposób przyrządzania

3. Wartości odżywcze

 

 

1. Niezbędne składniki

– filet z kurczaka (90 g),

– szklanka makaronu pełnoziarnistego penne (70 g),

– dwie garście świeżego szpinaku (50 g),

– ser typu feta 12% tłuszczu (30 g),

– łyżka nasion słonecznika (10 g),

– mała cebula czerwona (30 g),

– 2 ząbki czosnku (6 g),

– olej rzepakowy (8 g).


2. Sposób przyrządzenia

Zaczynamy od ugotowania makaronu al dente, następnie odlewamy szklankę wody pozostałą po gotowaniu. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w drobne płatki. Całość smażymy na oleju rzepakowym do lekkiego zrumienienia. Dodajemy kurczaka, chwilę dusimy. Na patelnię wlewamy wodę pozostałą

po ugotowaniu makaronu, aby zawarta w niej skrobia lekko skleiła wszystkie składniki. Dodajemy szpinak, ser feta i nasiona słonecznika i wszystko starannie mieszamy.

 

3. Wartości odżywcze

Białko: 38,4 g

Węglowodany: 50,8 g

Tłuszcze: 20,5 g

Błonnik: 9,5 g


Łączna wartość kaloryczna: 568 kcal.