Wszyscy wiedzą, że kasza jest bardzo zdrowa i pożywna. Często jednak wydaje nam się nudna. Prezentujemy wersję dania z kaszą gryczaną, kurczakiem i warzywami, która jest nie tylko kolorowa, ale również smaczna.

 

SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki
2. Sposób przyrządzania
3. Wartości odżywcze

 

 

1. Niezbędne składniki
– woreczek kaszy gryczanej (100 g),
– 3/4 piersi z kurczaka (150 g),
– pomidor (170 g),
– 1/2 dużej czerwonej cebuli (50 g),
– pół ogórka zielonego (90 g),
– łyżka oleju rzepakowego (10 g),
– przyprawy: sól, pieprz.

 

2. Sposób przyrządzenia
Gotujemy kaszę gryczaną w delikatnie osolonej wodzie. W międzyczasie kroimy kurczaka w kostkę i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej rzepakowy. Przyprawiamy go solą i pieprzem oraz szczyptą kurkumy. Gdy mięso podsmaży się odrobinę z obu stron, dodajemy na patelnię pokrojoną cebulę i po chwili pokrojone w kostkę pomidor i ogórek. Całość dusimy pod przykryciem. Gdy kurczak będzie gotowy, dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną i wszystko mieszamy. Szybkie i pożywne danie gotowe!

 

3. Wartości odżywcze
Białko: 47,7 g
Węglowodany: 81,6 g
Tłuszcze: 15,7 g


Łączna wartość kaloryczna: 627 kcal.