W drodze do zgrabnej sylwetki i dobrego samopoczucia nic nie zastąpi prawidłowych nawyków żywieniowych i aktywności fizycznej. Można jednak wspomóc działanie organizmu, włączając do codziennej diety zioła. Korzyści płynących ze stosowania ziół jest wiele – oprócz normalizacji masy ciała zioła dostarczają do organizmu dobroczynnych składników takich jak przeciwutleniacze, poprawiają trawienie, wspomagają układ nerwowy, działają bakteriobójczo, a także wspierają układ odpornościowy. Należy wybrać takie, które będą dla nas odpowiednie. Poniżej podajemy ich przykłady.

 

SPIS TREŚCI:

1. Mięta pieprzowa

2. Skrzyp polny

3. Mniszek pospolity

4. Kruszyna pospolita

5. Lubczyk lekarski

6. Krwawnik pospolity

7. Poziomka pospolita

8. Szałwia lekarska

9. Chili

10. Yerba mate

11. Fiołek trójbarwny, bazylia, cząber, tymianek

12. Zioła – podsumowanie

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Mięta pieprzowa

Należy do najstarszych roślin leczniczych świata, znana była już w starożytnym Egipcie. Mięta wykazuje działanie przeciwskurczowe, przeciwwymiotne, uspokajające przy nerwobólach, bólach stawów i mięśni, dezynfekcyjne, przeciwpasożytnicze, wzmaga wydzielanie soku żołądkowego. Mięta pomaga również przy wzdęciach, zgadze, odbijaniu, nudnościach, bólach brzucha i fermentacji w jelitach. Jednym z podstawowych zadań mięty jest ułatwianie trawienia, dzięki czemu pokarmy, które spożywamy, są szybciej przyswajane. Zatem aby wspomóc proces trawienia, warto po posiłku sięgnąć po preparaty zawierające miętę. Natomiast osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy powinny unikać stosowania mięty godzinę przed spożyciem posiłku, gdyż pobudza wtedy łaknienie.  


2. Skrzyp polny

Jego ziele jest niezwykle bogatym źródłem związków wykazujących działanie prozdrowotne (polifenole, saponiny, kwasy organiczne, związki mineralne, sterole roślinne), które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób przewlekłych (cywilizacyjnych). W jego składzie znajduje się krzemionka, która jest łatwo rozpuszczalna w wodzie. Obecny w skrzypie krzem pozwala utrzymać elastyczność naczyń krwionośnych, zapobiega również gromadzeniu w nich związków tłuszczowych. Ponadto krzem wpływa korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci oraz przeciwdziała oznakom starzenia. Ziele skrzypu polnego ma właściwości moczopędne, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne (przyspiesza gojenie się skóry), remineralizujące, działa krwiotwórczo i przyspiesza gojenie się ran. Świeża forma skrzypu jest bardziej aktywna, stymuluje przemianę materii oraz oczyszcza organizm z toksyn. 


3. Mniszek pospolity

Pobudza czynności wątroby, wspomaga wydzielanie żółci oraz pomaga w jej przepływie do dwunastnicy. Ponadto mniszek działa przeciwzapalnie, moczopędnie, dzięki czemu sprzyja usuwaniu z organizmu zbędnych produktów przemiany materii (zapobiega odkładaniu kamieni żółciowych), obniża również stężenie cholesterolu (działanie przeciwmiażdżycowe) oraz glukozy we krwi (działanie przeciwcukrzycowe). Zawarte w mniszku polifenole wykazują właściwości przeciwutleniające i przeciwkancerogenne. Składniki mniszka lekarskiego zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, wspomagając trawienie pokarmów. W związku z pozytywnym wpływem mniszka lekarskiego na przemianę materii może być stosowany jako środek hamujący łaknienie. Informacja ta jest istotna dla osób dążących do redukcji masy ciała. Fabryka Siły Sklep


4. Kruszyna pospolita

W ziołolecznictwie wykorzystuje się zarówno sproszkowaną korę, jak i owoce. Zawarte głównie w korze antrazwiązki działają drażniąco na jelito grube i pobudzają perystaltykę jelit. W ten sposób kruszyna ułatwia wypróżnianie, może być również pomocna przy niestrawności. Organizm w ten sposób zostaje oczyszczony z toksyn. Kruszyna działa także wspomagająco w procesie wytwarzania żółci, zatem jest zalecana w chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego. Należy bezwzględnie pamiętać o tym, że świeża kruszyna jest trująca. Podczas procesu suszenia traci te właściwości, jednak należy na nią uważać. Ponadto nie zaleca się długotrwałego stosowania naparów z kruszyny, gdyż może prowadzić do występowania bólu brzucha, biegunek, a w rezultacie – odwodnienia organizmu. 


5. Lubczyk lekarski

To jedna z najbardziej wartościowych roślin leczniczych, która zawiera w swoim składzie związki czynne o działaniu fizjologicznym (m.in. polifenole, związki kumarynowe, garbniki, sole mineralne, kwasy organiczne). Korzeń lubczyku działa moczopędnie, pobudza system trawienny do intensywniejszej pracy. Korzeń oraz liście lubczyku sprzyjają odchudzaniu, wspomagają trawienie, przyswajanie składników pokarmowych oraz oczyszczają organizm z toksyn. Lubczyk pomaga również zniwelować nadmierną fermentację jelitową. Łagodzi bóle brzucha, wzdęcia i niestrawność. Podczas stosowania naparów z korzenia lubczyku należy pamiętać o wypijaniu dużych ilości płynów.


6. Krwawnik pospolity

Ziele ma działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze, przeciwskurczowe, przeciwuczuleniowe. Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, wspomaga przyswajanie cennych składników pokarmowych oraz stymuluje procesy trawienne. Przeciwdziała zaparciom, odbijaniu, wzdęciom. Może być stosowany zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Należy jednak na niego uważać, ponieważ może wywołać wysypkę u osób, które mają skłonności do uczuleń. W nadmiernych ilościach może wywoływać bóle głowy i oszołomienie. Krwawnik może pobudzać łaknienie i jednocześnie, o czym już wspomniano, poprawić procesy przemiany materii, dlatego też osoby będące na diecie ubogoenergetycznej powinny stosować preparaty z krwawnika rozważnie. 


7. Poziomka pospolita

W ziołolecznictwie oprócz owoców wykorzystywane są także liście poziomki. Młode liście bogate są w takie związki jak flawonoidy, witaminy, olejki eteryczne czy kwasy organiczne. Działają moczopędnie i wzmacniająco. Usuwają zbędne produkty przemiany materii. Napary z liści czy owoców działają stymulująco na przemianę materii oraz pobudzają nerki do lepszej pracy. Likwidują także stany zapalne jelit.


8. Szałwia lekarska

To ziele traktowane jako uniwersalny lek na różne dolegliwości. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwskurczowe, bakteriobójcze, ściągające, przeciwcukrzycowe, przeciwpotne, żółciopędne czy uspokajające. Ułatwia wydzielanie soku żołądkowego, reguluje perystaltykę jelit oraz działa wiatropędnie. Działanie wspomagające trawienie szałwia zawdzięcza obecnych w niej garbnikom oraz żywicom. Jest stosowana w nieżytach przewodu pokarmowego z nadmierną fermentacją.


9. Chili

Pochodzi z Ameryki Południowej i Azji Południowej. Otrzymuje się ją

z wysuszonych owoców papryki krzewiastej. Zawarta w niej kapsaicyna wywiera zróżnicowany wpływ na organizm człowieka, m.in. przeciwbólowe, drażniące, przeciwbakteryjne, antyoksydacyjne, wpływa na termoregulację, metabolizm tkanki tłuszczowej czy pobudza procesy trawienne. 

 

Kapsaicyna odgrywa także swoją rolę w procesie zmniejszenia masy ciała. Badania prowadzone w ciągu lat dostarczały wielu informacji na temat znaczenia kapsaicyny w metabolizmie tłuszczów. Wykazano, że udział kapsaicyny prowadzi do zmniejszenia masy ciała oraz ilości tkanki tłuszczowej. W związku z powyższym na rynku amerykańskim i koreańskim pojawiają się środki lecznicze zawierające w swoim składzie kapsaicynę, które polecane są jako środki odchudzające. Jednak skuteczność oraz bezpieczeństwo stosowania tego typu specyfików jest dyskusyjna i wymaga prowadzenia dalszych badań. 


10. Yerba mate

Są to wysuszone i zmielone liście ostrokrzewu paragwajskiego. Yerba mate to roślina jedna z niewielu na świecie, która wykazuje niezwykłe właściwości oraz odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazano, że jest bogata praktycznie we wszystkie witaminy oraz mikro- i makroelementy, takie jak żelazo, wapń, magnez, potas, sód krzem, mangan, fosforyty, siarkę czy cynk. Ponadto zawiera również polifenole, alkaloidy, saponiny oraz wiele innych.

 

Yerba mate powoduje zwiększenie uczucia sytości, zmniejsza apetyt oraz przyspiesza przemianę materii. Odpowiedzialna za to jest mateina, odpowiednik kofeiny, która dodatkowo zwalcza objawy zmęczenia oraz stymuluje zdolności psychiczne i fizyczne. Do ziół moczopędnych, które przyspieszają procesy usuwania toksyn z organizmu, zalicza się: pokrzywę, kolendrę, ortosyfon groniasty, jastrzębiec kosmaczek. Wśród ziół hamujących apetyt znajdują się natomiast: babka płesznik, siemię lniane, podbiał, ziele bratka, kwiat akacji.

 

11. Fiołek trójbarwny, bazylia, cząber, tymianek

Fiołek trójbarwny działa odtruwająco i lekko moczopędnie. Przyspiesza także przemianę materii oraz zwiększa uczucie sytości, co pozwala utrzymać kontrolę nad apetytem. Bazylia wspomaga regulację poziomu cholesterolu we krwi, pobudza wydzielanie soków trawiennych oraz ułatwia trawienie białek i tłuszczu. Cząber pobudza wydzielanie soku żołądkowego, jest stosowany przy niestrawnościach i wzdęciach, wpływa również na łagodzenie stanów zapalnych. Tymianek ma działanie bakteriobójcze, wzmacniające, przeciwzapalne, uspokajające oraz ułatwia trawienie potraw, szczególnie tłustych pokarmów. Przyspiesza także przemianę materii oraz łagodzi uczucie ciężkości po zbyt obfitych posiłkach. 

 

12. Zioła – podsumowanie

Pomocnym wsparciem w łagodzeniu konkretnych dolegliwości, a także w procesie odchudzania mogą okazać się zioła oraz mieszanki ziołowe, które możemy nabyć w aptece oraz sklepach zielarskich. Systematyczne stosowanie ziół poprawia przemianę materii i reguluje procesy związane z trawieniem, dzięki czemu rośliny mogą przyczynić się do lepszego kontrolowania masy ciała. Rośliny lecznicze odznaczają się wysoką wartością odżywczą, zawartością dobroczynnych związków, jak flawonoidy, kwasy organiczne, alkaloidy, garbniki, pektyny, witaminy, charakteryzują się właściwościami bakteriobójczymi i przeciwbakteryjnymi.

 

Osoby, które nie znają się na ziołach, nie powinny zbierać ich samodzielnie, gdyż podobieństwo między gatunkami jest duże i można przez pomyłkę zebrać zioła o właściwościach trujących. Jak już wspomniano, najlepiej kupować zioła w sprawdzonych sklepach zielarskich, gdzie można dopytać doświadczone osoby, jakie zioła będą odpowiednie dla nas.


Nie należy komponować mieszanek samodzielnie, ponieważ źle dobrane mieszanki mogą mieć niekorzystny wpływ na zdrowie. W przypadku przyjmowania innych leków należy skonsultować się z lekarzem, by uniknąć sytuacji, że zioła hamują lub potęgują działanie leku.

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia

Szustakowska-Chojnacka M., 100 roślin w twojej kuchni, Warszawa 2015.

Przegoński K. et. al., Ocena aktywności przeciwutleniającej ziela skrzypu polnego (Herba equiseti), „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 2012, 45(3), 507–512.

Lachowicz S., Oszmiański J., Mniszek Lekarski – źródło substancji prozdrowotnych, „Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny” 2017, 9, 21–24.

Pieńko T., Kapsaicyna – właściwości, zastosowania i perspektywy, „Biuletyn Wydziału Farmaceutycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego” 2013, 2, 11–17.

Polak R. et. al., Analiza kinetyki sublimacyjnego suszenia liści lubczyku ogrodowego (Levisticum Officnale Koch.), „Zeszyty Problemowe Postępów nauk Rolniczych” 2017, 591, 107–117.

Gurbacka K., 17 ziół i przypraw wspomagających odchudzanie, Warszawa 2005.

Skarżyński A., Zioła czynią cuda, Warszawa 1994.

Joo J.I. et. al., Proteomic analysis for antiobesity potential of capsaicin on white adipose tissue in rats fed with a high fat diet, „Journal of Proteome Research” 2010, 9(6), 2977–2987.  

Sajór I., Czy można zastąpić kawę?, ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/czy-mozna-zastapic-kawe- (20.09.2019).

Dmowski P., Post L., Wpływ krotności parzenia na właściwości przeciwutleniające naparów yerba mate, „Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni” 2018, 104, 9–18.