Hibiskus to roślina ozdobna, którą często można spotkać w postaci krzewów czy pojedynczych kwiatów. Jest składnikiem mieszanek ziołowych i naturalnych herbat. Czy ten barwny kwiat może mieć także prozdrowotne właściwości? Jeżeli tak, to jakie? Na te oraz inne pytania odpowiadam

w poniższym tekście.

 

SPIS TREŚCI:

1. Hibiskus – co to za roślina?

2. Róża prosto z Chin

3. Ketmia szczawiowa

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Hibiskus – co to za roślina?

Hibiskus to roślina nazywana również egipską czerwoną herbatą, ketmią lub malwą. Do tego rodzaju zalicza się nie tylko rośliny zielne i krzewy,

ale także małe drzewa. Przyjmuje się, że pod tą nazwą figuruje około 220 różnych gatunków, które pochodzą głównie z obszarów o ciepłym klimacie.

 

Ogólnie przyjęto, że hibiskus jest rośliną o prozdrowotnym charakterze. Jego skład jest bogaty w witaminę C, kwasy organiczne, a także liczne enzymy, składniki mineralne, antocyjany i związki detoksykacyjne (polifenole i flawonoidy).

 

Bogactwo płynące z zawartości czerwonego kwiatu sprawia, że wyko-rzystuje się go w walce ze stanami zapalnymi, nadmiernymi i uciążliwymi skurczami oraz w infekcjach bakteryjnych. Oprócz tego roślina jest z powo-dzeniem wykorzystywana w celu:

– wzmocnienia układu odpornościowego;

– przyspieszenia pracy metabolizmu;

– niwelowania zaparć i zaburzeń trawiennych;

– odnowy organizmu w stanach wyczerpania;

– odchudzania i redukcji nadmiaru wagi.

 

Dodatkowo warto dodać, że w większych dawkach powoduje wzrost wydzielania żółci i rozszerzenia naczyń wieńcowych. Stosowanie tego preparatu na pusty żołądek zapobiega rozwinięciu drożdżaków i części pierwotniaków w obrębie układu pokarmowego.


2. Róża prosto z Chin

Róża chińska to jedna z odmian tytułowego hibiskusa. Roślina ta jest uprawiana głównie w celach estetycznych ze względu na swoje charakterystyczne kwiaty. Jednak oprócz hodowli ozdobnej znajduje zastosowanie w medycynie.

 

Ze względu na kwaskowaty smak kwiat hibiskusa wykorzystuje się Fabryka Siły Sklep

w herbatach bądź mieszankach ziołowych. Ze względu na obecność licznych antocyjanidyn ma charakter detoksykacyjny. Oprócz tego zmniejsza wchłanianie w jelitach, przyspiesza metabolizm, działa moczopędnie oraz pomaga pozbyć się nadmiernej ilości wody z organizmu. Korzeń tej rośliny w medycynie pakistańskiej wykorzystywało się jako afrodyzjak, lek na kaszel oraz środek zmiękczający skórę.


3. Ketmia szczawiowa

Odmiana szczawiowa (zwana też kwaśną herbatą) najprawdopodobniej pochodzi z terenów afrykańskich, a w obecnych czasach jest bardzo popularna w państwach arabskich i Indiach. Jej białe kwiaty wykorzystywane są do przyrządzania korzennych przypraw i syropów.

 

W afrykańskiej medycynie ludowej ketmia była wykorzystywana jako afrodyzjak.

 

Roślina ta odpowiada w dużej mierze za obniżenie nadmiernego ciśnienia krwi. Bardzo często właściwość ta jest powiązana z mechanizmami wiążącym i z powstawaniem tlenku azotu w naszym krwiobiegu.

 

Do innych, leczniczych działań ketmii zalicza się hamowanie wchłaniania węglowodanów, profilaktykę przeciwcukrzycową oraz tłumienie apetytu

i wspomaganie procesu odchudzania. Ketmia znajduje zastosowanie

w takich jednostkach chorobowych jak:

– nadciśnienie tętnicze;

– zaburzenia żołądkowo-jelitowe;

– problemy termoregulacyjne i nadmierna potliwość;

– bezmocz.

 

Przyjmuje się, że herbata z hibiskusa powinna być spożywana raz dziennie rano lub dwukrotnie z ośmiogodzinną przerwą po każdej z dawek. Suplementy zawierające ketmię szczawiową powinno się przyjmować
w zależności od zawartości antocyjanów. Zakłada się, że 10 mg antocyjanów pochodzących bezpośrednio z rośliny odpowiada 1 g substancji z 1% ekstraktem lub 500 mg 2% ekstraktu.