Płatki owsiane – sposób na zrzucenie kilogramów
Wraz ze wzrastającą świadomością żywieniową rośnie zainteresowanie produktami spożywczymi, których spożycie będzie pozytywnie wpływać na nasz organizm. Przykładem takiej żywności jest owies, który wykorzystywany jest od ponad 2000 lat. Owies i jego przetwory cenione są za swoje prozdrowotne właściwości, a także walory smakowe.
SPIS TREŚCI:
2. Płatki owsiane – odchudzanie

Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
Ze wszystkich zbóż to owies jest najbogatszym źródłem białka, zawiera także korzystny zestaw aminokwasów. W owsie znajdują się aminokwasy egzogenne: tyrozyna, lizyna, treonina, metionina i fenyloalanina. Witaminy z grupy B zawarte w płatkach owsianych wpływają na poprawę pamięci i koncentracji, przeciwdziałają także narastającemu zmęczeniu i rozdrażnieniu. Substancje znajdujące się w owsie działają także antydepresyjnie.
Płatki owsiane dostarczają magnezu i żelaza. Błonnik zawarty w tym produkcie zawiera najwięcej rozpuszczalnej frakcji tzw. beta-glukanu (w porównaniu z innymi zbożami). Osłania przewód pokarmowy poprzez wytworzenie w nim lepkiego żelu, który jest odporny na działanie enzymów trawiennych. Ma również właściwości prebiotyczne.
W wyniku procesu rozkładu, do którego dochodzi na skutek działania bakterii probiotycznych, uwalniają się kwasy organiczne, które mają istotne znaczenie dla funkcjonowania jelita grubego i układu odpornościowego. Dodatkowo beta-glukan wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu LDL we krwi. Oprócz tego usuwa inne szkodliwe produkty przemiany materii.
W porównaniu z innymi zbożami owies zawiera najwięcej tłuszczu. Jest to jednak tłuszcz bardzo cenny dla organizmu, ponieważ zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Odgrywają one znaczącą rolę w profilaktyce i leczeniu miażdżycy.
Płatki owsiane występują w trzech postaciach:
– najmniej przetworzone, wymagające gotowania;
– górskie, o większym stopniu przetworzenia, przed spożyciem wystarczy je zagotować lub namoczyć w zimnej wodzie lub mleku (np. przez noc);
– błyskawiczne, gotowe do spożycia na zimno.
2. Płatki owsiane – odchudzanie
Włókno pokarmowe zawarte w płatkach owsianych tworzy kleik nie tylko w połączeniu z mlekiem lub wodą. Tworzy go także w żołądku w wyniku wiązania wody ze strukturami polisacharydu, wywołuje tym samym uczucie sytości. Dzięki właściwościom włókna usuwane są zbędne produkty przemiany materii, co zwiększa perystaltykę jelit. Włókno reguluje także poziom cukru we krwi poprzez tworzenie żeli absorbujących glukozę pokarmową.
Dwie łyżki płatków (20 g) dostarczają 75 kcal, 2,4 g białka, 1,4 g tłuszczów, 12,5 g węglowodanów i 1,4 g błonnika. Spożywane na śniadanie wraz z orzechami i owocami stanowią źródło energii na całe przedpołudnie. Płatki owsiane dzięki zawartości węglowodanów o średnim indeksie glikemicznym (są stopniowo uwalniane do krwiobiegu) nie powodują skoków insuliny, stanowią stabilne źródło glukozy, zabezpieczają przed atakami wilczego głodu.
Płatki owsiane spożywane na śniadanie pomogą uzupełnić rezerwy glikogenu. Po nocnym odpoczynku poziom glikogenu wątrobowego jest niski, ok. 20 g, co w porównaniu z jego standardowym poziomem, ok. 100 g, stanowi znaczącą różnicę. Należy pamiętać, że tak niskie i niewyrównane poziomy formy zapasowej glukozy mogą powodować znaczące pogorszenie samopoczucia, zwłaszcza w godzinach rannych.
Płatki owsiane mają średni indeks glikemiczny i dużą wartość odżywczą, co sprawia, że są cennym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Można je przygotować na wodzie, na mleku lub zjeść z jogurtem. Doskonałym dodatkiem do płatków są otręby żytnie, pszenne lub owsiane.
Płatki owsiane to polecany i coraz bardziej popularny składnik śniadania lub kolacji. Należy pamiętać jednak, by we wszystkim zachować umiar. Mimo korzystnego działania, nie należy uwzględniać ich w każdym posiłku, ponieważ zawierają kwas szczawiowy, który w nadmiarze może być szkodliwy dla organizmu.
Choć owies jest zbożem bezglutenowym to płatki owsiane i inne produkty go zawierające w wyniku zanieczyszczeń innymi zbożami mogą być źródłem glutenu. Osoby nietolerujące tego składnika powinny wybierać płatki oznaczone odpowiednim symbolem. Choć płatki owsiane są prozdrowotnym produktem, należy spożywać je z umiarem.

Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
Bibliografia
Mizera J., Mizera K., Dietetyka sportowa. Co jeść, by trenować efektywnie, Łódź 2017, 29–97.
Zdrojewicz Z., Lubańska A., Wyderkowska A., Wpływ spożywania płatków owsianych na organizm człowieka, „Medycyna Rodzinna” 2017, 20(2), 118–123.
Lange E., Produkty owsiane jako żywność funkcjonalna, „ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość” 2010, 3 (70), 7–24.
Wojtasik A., Kunachowicz H., Błonnik pokarmowy, ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/blonnik-pokarmowy (19.12.2019).