Jednodniowa dieta owsiana
Coraz częściej, kiedy szukamy odpowiedniej dla siebie diety, czy to diety redukcyjnej, czy też diety oczyszczającej, możemy natknąć się na diety detoksykacyjne lub monodiety, do których należy również dieta owsiankowa. Co je łączy? Przede wszystkim opierają się na niefizjologicznym dla naszego organizmu rozkładzie składników odżywczych, a stosowanie ich może przynieść naszemu organizmowi więcej szkody niż pożytku.
SPIS TREŚCI:
2. Płatki owsiane źródłem cennych składników

Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
Jak większość monodiet, dieta owsiankowa opiera się na jednym składniku odżywczym, w tym wypadku płatkach owsianych. Kaloryczność diety jest bardzo niska i jeśli ją wybierzemy, musimy pamiętać, że nie dostarczymy swojemu organizmowi niezbędnej podaży energii, której potrzebuje, by prawidłowo funkcjonować.
Płatki owsiane zjadamy w ilości ok. 5–6 łyżek w ciągu całego dnia. Optymalnie owsiankę przygotowuje się z płatków owsianych górskich, gotując je na wodzie. Dopuszczalne jest również użycie chudego mleka czy też jogurtu naturalnego. W ciągu dnia można wypijać wyłącznie wodę lub herbatki ziołowe. Czas trwania diety zależy od nas, można ją stosować zarówno jeden dzień, jak i cały tydzień lub dłużej.
Warto jednak pamiętać, że te zalecenia nie są oparte na żadnych dowodach naukowych, dlatego też każdy może je interpretować i przekazywać w dogodny dla siebie sposób. W konsekwencji długotrwałego stosowania takiej diety pojawiają się niedobory składników odżywczych, np. białek, tłuszczów, witamin, składników mineralnych.
2. Płatki owsiane źródłem cennych składników
Warto pamiętać, że chociaż pomysł monodiety owsiankowej nie należy do najlepszych, to fakt jedzenia owsianki jako jednego z wielu posiłków, odpowiednio zbilansowanych w ciągu dnia, jest dobrym rozwiązaniem.
Owies ma bardzo dobry skład. Zawiera znaczącą ilość błonnika pokarmowego, ok. 14%. Główną frakcją błonnika, którą znajdziemy w płatkach owsianych, jest błonnik rozpuszczalny, którego najważniejszymi składnikami są beta-glukany. Składniki te wykazują wiele dobroczynnych właściwości, m.in. odpowiadają za działanie immunomodulacyjne, hipoglikemizujące, wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.
Warto zauważyć, że w płatkach owsianych znajdziemy również sporą ilość białka w stosunku do innych zbóż. Białka te stanowią dobre źródło aminokwasów egzogennych. Tłuszcz zawarty w niewielkiej ilości w płatkach owsianych to tłuszcz należący do grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych (oleinowy, linolowy). Dodatkowo płatki owsiane są źródłem tiaminy, kwasu pantotenowego oraz witaminy E. Stanowią bardzo dobre źródło soli mineralnych (cynku, magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, krzemu). Zawierają niewielką ilość sodu.
Podstawą redukcji masy ciała jest odpowiednio dobrana dieta, zarówno pod względem ilości, jak i jakości. Płatki owsiane warto mieć w swoim menu, zwłaszcza podczas okresu redukcji masy ciała. Składnik płatków owsianych beta-glukan ma szczególną właściwość, ważną w kontekście spadku masy ciała. Otóż lepkość, jaką wykazuje, wpływa na spadek apetytu, uczucie sytości. Dodatkowo poprzez wiązanie wody do struktury polisacharydu następuje jego pęcznienie, co może wpływać na opóźnienie pasażu treści w przewodzie pokarmowym. Tym samym powoduje większy kontakt pokarmu z nabłonkiem, a co za tym idzie – wzrost uwalniania białek odpowiadających za kontrolę apetytu. Dodatkowo β-glukany wiążą również w jelicie sole żółciowe i cholesterol. Płatki owsiane charakteryzują się średnim indeksem glikemicznym.
Podsumowując, płatki owsiane powinny znajdować się w codziennym menu każdego z nas, ponieważ ich spożycie przynosi liczne korzyści zdrowotne dla organizmu. Jednak należy pamiętać, że żadna monotonia w diecie nie jest wskazana i chociaż płatki owsiane są zdrowe, to spożywanie tylko ich przez dłuższy czas może nieść za sobą negatywne skutki.

Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
Bibliografia
Lange E., Produkty owsiane jako żywność funkcjonalna, „ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość” 2010, 3(70), 7–24.
Zdrojewicz Z., Lubańska A., Wyderkowska A., Wpływ spożywania płatków owsianych na organizm człowieka, „Medycyna Rodzinna” 2017, 20(2), 118–123.
Gibiński M, Gumul D., Korus J., Prozdrowotne właściwości owsa i produktów owsianych, „ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość” 2005, 4(45), 49–60.
Walkiewicz A., Co warto wiedzieć o produktach zbożowych, ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/co-warto-wiedziec-o----produktach-zbozowych- (11.10.2019).
Ostrowska L., Indeks glikemiczny, mp.pl/pacjent/dieta/zasady/68179,indeks-glikemiczny (11.10.2019).