Zwiększająca się popularność produktów przetworzonych, takich jak słodycze, słodzone napoje czy pieczywo cukiernicze sprawiła, że spożycie białego cukru gwałtownie wzrosło. Coraz więcej energii w diecie pochodzi z cukru. Oprócz tego, że dostarcza jej na krótko, nie przynosi innych korzyści. 

Nadmierne spożywanie cukru może prowadzić do otyłości.

 

SPIS TREŚCI:

1. Cukier a otyłość
2. Cukier a konsekwencje dla zdrowia
3. Napoje i soki – sam cukier
4. Wszechobecny cukier
5. Produkty light
6. Zamienniki cukru
7. Podsumowanie

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 


1. Cukier a otyłość

Wysokie stężenie glukozy we krwi może ograniczać dostarczanie do komórek składników odżywczych pochodzących z pożywienia, co powoduje, że organizm musi wykorzystywać swoje wewnętrzne zasoby. Naturalne produkty takie jak owoce czy przetwory zbożowe zawierają cukier oraz wiele witamin i składników mineralnych, które pomagają go trawić i metabolizować. Tymczasem sam cukier nie zawiera nic poza energią. Jeśli organizm nie ma wspomnianego wsparcia, musi sięgać po zapasy. W ten sposób pula składników w organizmie się wyczerpuje. W efekcie spada odporność, a także wzrasta ryzyko rozwoju chorób metabolicznych. Jednym z sygnałów ostrzegawczych jest nadwaga.

 

Spożywanie pół litra słodkiego napoju dziennie może w ciągu roku spowodować wzrost masy ciała nawet o 6–7 kg. Cukier sam w sobie nie jest tak kaloryczny. Dostarcza tyle samo energii co białko i o połowę mniej niż tłuszcze. Problem tkwi w jego oddziaływaniu na metabolizm. Wszystkie węglowodany w procesie trawienia metabolizowane są do glukozy. Różnica polega na szybkości ich wchłaniania. Cukier bardzo szybko się przyswaja, po jego spożyciu bardzo gwałtownie wzrasta poziom glukozy we krwi, to z kolei powoduje wyrzut insuliny. Insulina jest odpowiedzialna za transportowanie nadmiaru glukozy do komórek i obniżanie jej poziomu we krwi.

 

Niestety insulina oprócz budowania mięśni, buduje także tkankę tłuszczową. Kiedy insulina dostarczy mięśniom odpowiednią ilość energii w postaci glukozy, reszta zostaje odłożona w tkance tłuszczowej.

 

2. Cukier a konsekwencje dla zdrowia

Jeśli ktoś spożywa duże ilości białego cukru, zmusza trzustkę oraz wiele innych narządów do ogromnego wysiłku. Sporadyczne spożycie cukru będzie w mniejszym bądź większym stopniu tolerowane przez organizm. Jednak nadmierne i regularne przyjmowanie tego produktu spowoduje przewlekłe zaburzenia poziomu glukozy.

 

W trzustce może rozwinąć się nadwrażliwość na glukozę, co objawia się produkcją znacznie większej ilości insuliny, niż jest to potrzebne. Wysokie poziomy insuliny i cukru we krwi przyczyniają się do wzrostu ciśnienia, ilości trójglicerydów i cholesterolu. Cukier niszczy ściany naczyń krwionośnych, zwiększa tym samym ryzyko powstania stanów zapalnych i miażdżycowych. Może być również przyczyną zmniejszania drożności naczyń, co sprzyja powstawaniu zakrzepów, a to z kolei prowadzi do poważnych chorób, np. udaru mózgu. Fabryka Siły Sklep

 

3. Napoje i soki – sam cukier

Większość osób z nadwagą spożywa ponad 60 g cukru dziennie. Jest to równoznaczne z przyjęciem ok. 12 łyżeczek cukru. W tym przypadku cukier znajduje się głównie w słodkich napojach oraz jest dodawany do herbaty albo kawy. Osoby te nie są świadome, jak wielkie zagrożenie niesie za sobą tak duże spożycie tego składnika.

 

Zagrożeniem są nie tylko napoje i słodzona kawa, ale także soki owocowe, które są skoncentrowanym źródłem sacharozy i fruktozy. Przez wiele osób są traktowane jako źródło witamin i składników mineralnych, ale tak naprawdę dostarczają olbrzymich dawek cukrów. Nie powinno się spożywać więcej niż jednej szklanki soku owocowego dziennie, najlepiej wycisnąć go ze świeżych owoców.

 

4. Wszechobecny cukier

Czasem nie wystarczy przestać słodzić herbatę czy kawę, aby odpowiednio obniżyć podaż cukru. Składnik ten może znajdować się niemal we wszystkich produktach – pełno go w majonezie, musztardzie, ketchupie. Kolejnym jego źródłem są reklamowane jako bardzo zdrowe płatki śniadaniowe.

 

Dlatego ważna jest świadomość żywieniowa. Można ograniczyć spożycie cukrów dzięki wyeliminowaniu produktów, które zawierają jego największe ilości. Czasem nieświadomie zjadamy go w dużych dawkach, np. niektóre leki czy suplementy zawierają cukier. Warto zwrócić na to uwagę.

 

5. Produkty light
To pułapka żywieniowa. Producenci żywności chcą ograniczyć udział sacharozy i liczbę kilokalorii w produktach, dlatego coraz częściej słodzą je fruktozą oraz innymi składnikami słodzącymi. Fruktoza jest zdecydowanie słodsza niż sacharoza, więc można użyć mniejszej jej ilości, a słodkość produktu nie zmieni się. To pozwala na określenie produktu jako light. Kolejnym powodem użycia fruktozy jest to, że nie podnosi poziomu insuliny w tak dużym stopniu jak sacharoza i wydaje się bardziej bezpieczna. Należy jednak zaznaczyć, że wysokie spożycie fruktozy może przyczyniać się do powstawania insulinooporności, nietolerancji glukozy, nadciśnienia tętniczego oraz podnosić poziom insuliny.

 

6. Zamienniki cukru
Cukier może uzależniać. Rozwiązaniem są zamienniki cukru, których jest mnóstwo, jednak największą popularnością cieszą się stewia oraz ksylitol.

 

Stewia to słodzik ok. 300 razy słodszy niż cukier. Jej zaletą jest to, że nie posiada kilokalorii. Określana jest też mianem zioła słodowego lub miodowego. Należy do grupy tzw. słodkich białek pochodzenia naturalnego. Zatem stewia jest alternatywą nie tylko dla cukru, ale także dla substancji słodzących. Jest bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię. Jej spożycie nie wywołuje także negatywnych skutków przy cukrzycy i nadciśnieniu.

 

Ksylitol to naturalny słodzik, który jest świetną alternatywą dla zwykłego cukru. Zawiera prawie o połowę mniej kilokalorii. Kolejną jego zaletą jest niski indeks glikemiczny. Dzięki temu nie podnosi tak bardzo poziomu cukru we krwi. Ksylitol jest metabolizowany praktycznie bez użycia insuliny. Z tego powodu jest polecany diabetykom oraz osobom, które walczą z nadwagą. Ksylitol smakuje jak tradycyjny cukier. To świetny zamiennik dla osób, które nie chcą rezygnować z cukru w diecie.

 

7. Podsumowanie
Warto ograniczyć spożycie cukru. Ważne jest racjonalne podejście do żywienia. Życie w szybkim tempie, stres i inne czynniki powodują, że wiele osób sięga po posiłki, które w składzie zawierają bardzo duże ilości cukru. Warto zatem zadbać o zdrowie i zacząć ograniczać ten składnik w diecie.